Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για το τι μπορεί να τους συμβεί μετά το εμβόλιο.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλή και πως οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι κατά κανόνα ήπιες και δεν διαφέρουν από αυτές που παρουσιάζονται σε άλλα εμβόλια.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC), το 90% των παρενεργειών είναι ήπιες και διαρκούν 24 με 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό.
Καλό σημάδι
Εκτός αυτού, οι ειδικοί αναφέρουν ότι κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να αποκαλούνται «παρενέργειες» δεν είναι παρά η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα είναι σημάδι ότι το εμβόλιο κάνει τη δουλειά του!
Το CDC κατέγραψε 10 συμπτώματα που αναφέρθηκαν κατά τον πρώτο μήνα του εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντας συμβουλές για το καθένα από αυτά.
Πόνος στο σημείο της ένεσης
Περίπου 7 στους 10 εμβολιασθέντες παρουσιάζουν πόνο στο σημείο όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο (ψηλά στο μπράτσο) την ημέρα του εμβολιασμού. Μπορεί επίσης το σημείο να είναι κόκκινο και ελαφρώς πρησμένο. Αν η ενόχληση είναι έντονη, μια κρύα κομπρέσα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.
Αλλεργική αντίδραση στο σημείο της ένεσης
Αυτή η αντίδραση είναι σπάνια και συμβαίνει 5 με 7 μέρες μετά τον εμβολιασμό και εκδηλώνεται με κοκκινίλα και κνησμό στο σημείο όπου χορηγήθηκε το εμβόλιο. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν με κάποιο τοπικό αντιισταμινικό. Το CDC συνιστά σε όσους αντιμετωπίσουν αυτή την ανεπιθύμητη αντίδραση, να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου στο άλλο χέρι.
Πρησμένοι λεμφαδένες
Όπως οι λεμφαδένες πρήζονται εξαιτίας κάποιων ιώσεων, μπορεί να πρηστούν και μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Αυτό συμβαίνει επειδή η λεμφαδένες κάνουν υπερ-προσπάθεια για την παραγωγή αντισωμάτων. Το σύμπτωμα αυτό παρουσιάζεται σε περίπου 10% των εμβολιασθέντων και δεν θεωρείται ανησυχητικό.
Πονοκέφαλος
Σύμφωνα με το CDC, 30% των εμβολιασθέντων αναφέρουν πονοκέφαλο, ο οποίος περνάει με απλά παυσίπονα.
Αίσθημα κόπωσης
Αυτό το σύμπτωμα είναι συχνότερο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου – στις Ηνωμένες Πολιτείες το ανέφεραν έως και 7 στους 10 εμβολιασμένους. Συνήθως διαρκεί μια ή δύο ημέρες και οι ειδικοί συνιστούν ξεκούραση.
Πυρετός με ή χωρίς κρυάδες
Είναι το πιο «κλασικό» σημάδι ότι το εμβόλιο «δουλεύει», ότι δηλαδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν διαρκεί πάνω από δύο 24ωρα και οι ειδικοί συνιστούν πολλά υγρά και κοινά αντιπυρετικά.
Ναυτία
Στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων η ναυτία αναφέρθηκε σε ποσοστό έως 20%. Εάν εμφανιστεί ναυτία μετά τον εμβολιασμό, συνίσταται ξεκούραση και ελαφρύ «στεγνό» φαγητό.
Μυαλγία
Είναι ένα από τα σημεία ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να ποικίλει σε ένταση.
Οίδημα προσώπου
Το CDC το χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, όσοι έχουν υποβληθεί σε ενέσιμες θεραπείες προσώπου πιθανώς να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση, το οίδημα είναι προσωρινό και κάποιο αντιισταμινικό μπορεί να βοηθήσει.
Αναφυλαξία
Η σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο θεωρείται πολύ σπάνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφερθεί 2,5 – 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά τη χορήγηση του εμβολίου και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τα συμπτώματα της αναφυλακτικής αντίδρασης περιλαμβάνουν, δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα, εξάνθημα, λιποθυμία. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Το CDC συνιστά να μην χορηγείται δεύτερη δόση εμβολίου, σε περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης.
Πηγές: CDC, health.com