Οι τελευταίες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το αναφέρουν καθαρά. Οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας εμφανίζουν ανοδική τάση και πρέπει να περιμένουμε νέο κύμα μολύνσεων.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού ήταν, επίσης, σαφής. «Δεν έχουμε τελειώσει από την πανδημία, είναι εδώ. Περιμένουμε ένα κύμα, το οποίο θα έρθει. Αυτό, που μας κάνει σχετικά αισιόδοξους, είναι ότι είδαμε και στο κύμα του καλοκαιριού κρούσματα στον βαθμό του χειμώνα, αλλά οι διασωληνώσεις είναι σταθερά κάτω από τις 100».
Ορατό το νέο κύμα μολύνσεων
Την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας επεσήμαναν σε κοινές δηλώσεις τους ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge και η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon.
Όπως είπαν: «Αν και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από έναν χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία της COVID-19 δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δυστυχώς βλέπουμε τους δείκτες να αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ένα άλλο κύμα μολύνσεων. Με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα μπορεί, επίσης, να αναμένεται η αναζωπύρωση της γρίπης».
Οι επιστήμονες του ECDC καταγράφουν το τελευταίο διάστημα μια ανοδική τάση σε κρίσιμους δείκτες της πανδημίας στην Ευρώπη. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους, δε, μιλάνε για «εκτεταμένη αύξηση» κρουσμάτων, η οποία φτάνει το 33% στα άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω.
Επιπλέον σημειώνουν ότι είναι αυξημένοι και οι θάνατοι μεταξύ των ατόμων, που φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας.
Αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα
Όσο η Ευρώπη μπαίνει στον χειμώνα, οι νέες λοιμώξεις αυξάνονται. Παρατηρείται αύξηση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα η αύξηση θα αφορά και σε κρούσματα και σε θανάτους.
Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των χωρών, οι οποίες θα έχουν περισσότερα κρούσματα και θανάτους – αύξηση στους θανάτους αναμένεται επίσης στην Αυστρία, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Σλοβενία και στη Σουηδία.
Αυξητικές τάσεις θα υπάρξουν και στα κρούσματα σε 17 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία).
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC, βρίσκεται:
- Στην 7η θέση σε κρούσματα (757 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μικρότερος (636,2 ανά 100.000).
- Στην 6η θέση σε θανάτους (18,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 7,3.
- Στην 6η θέση στα κρούσματα σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (831 ανά 100.000, έναντι 668,8 στην Ευρώπη).
Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας σημειώνουν αύξηση από την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Διαβάστε επίσης
Ανασκόπηση δεδομένων αναφορικά με τον εμβολιασμό COVID-19 στα παιδιά
Ο Κώστας Παπαγιάννης, ως νέος πρόεδρος και CEO στη Novartis Hellas, ανεβάζει ψηλά τον πήχη