COVID-19 : Στον… αστερισμό του «Κενταύρου» από τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα

Η νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώνεται ταχύτατα έρχεται να ταράξει τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου και να προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις των επιδημιολόγων παγκοσμίως.

Το στέλεχος, BA.2.75, με την ονομασία «Κένταυρος», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Μάιο και έκτοτε συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα καθώς η μεταδότικότητά του ξεπερνά την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή BA.5. Ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία όπως διαμορφώνονται με την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» καθώς εμφανίζει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από τις άλλες δύο παραλλαγές της Όμικρον.

COVID-19: Στον… αστερισμό του «Κενταύρου» από τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα

Παράλληλα και με δεδομένες τις αυξημένες τουριστικές ροές τον Αύγουστο, οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει στη χώρα μας και θα κυριαρχήσει προκαλώντας ένα νέο κύμα, το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι προβλέπουν ένα ακόμα δύσκολο φθινόπωρο που θα δοκιμάσει εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κάνουν λόγο για 30.000 κρούσματα την ημέρα, αν τα μέτρα μείνουν ως έχουν και δεν ληφθούν κάποια δραστικότερα.

Το ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έχει χαρακτηρίσει την BA.2/75 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθεί τα συμπτώματά της και κατά πόσον θα μπορούσε να συνδεθεί με σοβαρή ασθένεια, ωστόσο μέχρι στιγμής τα στοιχεία για κάτι τέτοιο είναι αδύναμα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό το νεότερο στέλεχος εξελίχθηκε από το στέλεχος BA.2 και ενημερώθηκαν για τον τεράστιο αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει ο «Κένταυρος».

Ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά τη νέα παραλλαγή, αλλά η επικεφαλής επιστήμονας του, Dr. Soumya Swaminathan, λέει ότι δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να υποδείξουμε τη σοβαρότητά της. Η ειδικός δήλωσε συγκεκριμένα στον Guardian: «Πέρυσι τέτοια εποχή, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η Δέλτα αντιπροσώπευε ένα εξελικτικό αποκορύφωμα για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της Όμικρον και η τεράστια αύξηση της παραλλακτικότητας και της αποφυγής αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο που μοιάζει με αυτό της γρίπης για να συμβαδίσουμε με την εξέλιξη του ιού».

Παραλλαγή… μπαλαντέρ

Ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και ο πρώτος που εντόπισε το στέλεχος Όμικρον χαρακτηρίζοντάς το ως ανησυχητικό τον Νοέμβριο του 2021, δήλωσε ότι οι επιπλέον μεταλλάξεις δίνουν στον ιό ένα φαινόμενο «μπαλαντέρ» στο οποίο οι συνέπειες δεν έχουν ακόμη φανεί.

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για το τι θα ακολουθήσει μετά το BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα το είδος του πράγματος που θα έρθει στη συνέχεια, δηλαδή μια «παραλλαγή της παραλλαγής», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης 

Πώς η προδιάθεση για COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού

Κορωνοϊός: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία – Τι θα γίνει με μάσκα και self test

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.