Συνεχίζεται η ευρωπαϊκή συζήτηση για το εμβόλιο της Astrazeneca ενώ είναι σε εξέλιξη διερεύνηση ορισμένων περιστατικών θρόμβωσης και η τυχόν συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της χώρας σε διεθνείς φορείς για την πανδημία, αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «Θα ξέρουμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες, αλλά στην Αγγλία μετά από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν προέκυψαν στοιχεία που να προκαλούν ανησυχία. Δηλαδή δεν υπήρξαν αναφορές επιπλέον περιπτώσεων θρομβώσεων πέραν των (στατιστικά) αναμενόμενων. Αν προκύψουν από τη Δανία και τις ελάχιστες περιπτώσεις θρομβώσεων εκεί τότε προφανώς οι ρυθμιστικές αρχές θα πάρουν αποφάσεις που θα αντιστοιχούν στο σχετικό κίνδυνο».
Τι αναφέρουν οι διεθνείς οργανισμοί
Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca για τη νόσο του COVID-19 έχουν διακοπεί έως ότου διερευνηθούν τα περιστατικά θρόμβων που καταγράφηκαν σε Δανία και Αυστρία.
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Με τη θέση αυτή συντάσσονται και αρκετές χώρες όπως η Αγγλία, η Σουηδία, Γερμανία, η Αυστραλία και η Πορτογαλία.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μόσιαλος, «η καταγραφή όλων των γεγονότων που συμβαίνουν μετά τους εμβολιασμούς είναι υποχρεωτική. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν εξαιτίας των εμβολιασμών. Αυτό συμβαίνει διότι αυτός είναι ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών: να καταγράφουν, να αναλύουν συστηματικά κάθε περιστατικό που αναφέρεται, να διερευνούν εάν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια με τον εμβολιασμό, και να δημοσιεύουν σε μορφή εκθέσεων και σε τακτά χρονικά διαστήματα, την πορεία και τα αποτελέσματα -εν προκειμένω- των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής δεν έχει επισήμως ταυτοποιηθεί και αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποια δημοσίευση, έκθεση ειδικών ή ρυθμιστικής αρχής που να λέει πως το εμβόλιο της AstraZeneca συσχετίζεται με τη δημιουργία θρόμβων αίματος μετά τον εμβολιασμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε κάποιους μεμονωμένους ασθενείς για τους οποίους υπάρχουν άλλοι λόγοι όπως προϋπάρχουσες υποκείμενες ασθένειες, είναι συχνά αδύνατο να γνωρίζουμε εάν κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν προκλήθηκε από το εμβόλιο ή θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Όμως μπορούμε να κάνουμε παρατηρήσεις κοιτώντας το ρυθμό εμφάνισης κάποιων περιστατικών που χρονικά συσχετίζονται με ένα εμβόλιο- δηλαδή έπονται του εμβολιασμού. Μπορούμε δηλαδή να κοιτάξουμε τις τάσεις εμφάνισης και να τις συγκρίνουμε με την πιθανότητα εμφάνισης αντίστοιχων γεγονότων στο γενικό πληθυσμό».
Στην περίπτωση του εμβολίου της Astrazeneca:
- Oι περιπτώσεις που δηλώθηκαν είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες σε γενικό πληθυσμό.
- Περιστατικά θρομβώσεων δηλώθηκαν και από άλλες χώρες στον ΕΜΑ. Στο γενικό πληθυσμό η φλεβική θρόμβωση είναι σχετικά συχνή και επηρεάζει 1 έως 2 στους 1.000. Συνολικά Ο EMA έχει εντοπίσει 30 περιπτώσεις θρόμβωσης μεταξύ των 5 εκατομμυρίων που έχουν λάβει το εμβόλιο μέχρι στιγμής.
- Δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό θρόμβωσης στις κλινικές δοκιμές.
- Kαμία ρυθμιστική αρχή δεν έχει συνδέσει μέχρι στιγμής ευθέως τις θρομβώσεις με το εμβόλιο και καμιά χώρα δεν έχει διακόψει οριστικά τον εμβολιασμό.
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca
Ποιες χώρες τάσσονται υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca (upd)