Η Ευρώπη δεν καλείται να αντιμετωπίσει μόνο την ευλογιά των πιθήκων, αλλά και τη νέα μορφή της COVID-19, με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, οι οποίες απειλούν την επιδημιολογική ισορροπία. Η αύξηση στα περιστατικά τις τελευταίες μέρες – οπότε παρατηρήθηκε υπερτριπλασιασμός των κρουσμάτων με αυτές τις υποπαραλλαγές – δείχνουν τάσεις επικράτησης στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα τι γίνεται; Λογικά η χώρα μας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτά που συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ταξίδια, τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω καλοκαιριού, καθώς και η προσέλευση των τουριστών, που αναμένεται να κλιμακωθεί το προσεχές διάστημα, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν την κατάσταση.
Πώς απειλείται η επιδημιολογική ισορροπία
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, συνεχίζεται η μεγάλη εξάπλωση στην Αττική. Ακολουθούν το Ηράκλειο και τα Χανιά, η Αχαΐα και η Ρόδος.
Ειδικότερα στην Αττική, μέσα σε μια εβδομάδα, η παραλλαγή Όμικρον 4 έφτασε στο 10,8% του συνόλου των μεταλλάξεων (από το 3,3%). Τα κρούσματα της Όμικρον 5, δε, από το 1,8% έφτασαν σε μία εβδομάδα να καταλαμβάνουν το 2,4%.
Στην τελευταία καταμέτρηση του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 55 νέα κρούσματα από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5.
Γενικά, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι κλιμακώνεται η αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, με τη θετικότητα να είναι, επίσης, αυξημένη σε δημοφιλή νησιά.
Ποια υποπαραλλαγή θα επικρατήσει
Στην Πορτογαλία και στη Γερμανία – όπου, ειρήσθω εν παρόδω, εντοπίζονται πολλά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων – η διασπορά των Όμικρον 4 και 5 είναι ευρεία κι αυτό προκαλεί προβληματισμό.
Πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι δεν μπορεί κάποιος να το πει με βεβαιότητα, αλλά οι τάσεις επικράτησης των δύο υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 δείχνουν ότι θα εξακολουθούν να διασπείρονται και ότι μάλλον κάπως έτσι θα φθάσουμε και στο φθινόπωρο.
Λογικά μία υποπαραλλαγή θα επικρατήσει, όπως, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή επικρατεί η Όμικρον 2 στο 85% των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Αυτό, όμως, θα κριθεί από την παραλλαγή, που θα φέρουν οι τουρίστες από τις χώρες του εξωτερικού.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα, που η Ελλάδα δυσκολεύτηκε πολύ να κατακτήσει, απειλείται εκ νέου αυτό το καλοκαίρι. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις εκτιμήσεις των ειδικών βάσει των προγνωστικών μοντέλων, ότι το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα, ακόμη, κύμα της επιδημίας, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση.
Πώς θα μας βρει το φθινόπωρο
Αυτό, το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει την κατάσταση, είναι ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων με την τέταρτη δόση. Πιο συγκεκριμένα οι άνω των 60 και οι ανοσοκατεσταλμένοι συστήνεται να το κάνουν, καθώς είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές της νόσου.
Το φθινόπωρο αναμένεται εμβόλιο, που θα «πιάνει» τις μεταλλάξεις. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να κληθεί να το κάνει ο γενικός πληθυσμός.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα κρούσματα των Όμικρον 4 και 5 είναι, μεν, σε χαμηλά επίπεδα ακόμη, ώστε να δώσουν αξιόπιστα δεδομένα, αλλά οι συγκεκριμένες υποπαραλλαγές είναι περισσότερο μεταδοτικές, όπως αποδεικνύει η διασπορά τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Διάθεση αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. του Αγίου Πνεύματος