Σφοδρή κριτική άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, στη διαχείριση της πανδημίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για «χαλαρά» θεσμικά αντανακλαστικά του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω συζήτηση διεξάγεται 4 μήνες μετά την κατάθεση της επερώτησης. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», σχολίασε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία» για να γίνει η συζήτηση για την πανδημία, παρ’ όλο που, όπως είπε, δεν χάνει την «επικαιρότητά» της.
Αντιπαράθεση Τσίπρα – Πλεύρη στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας
Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, σχολίασε πως ήρθαν σήμερα εδώ, να μας πουν πως «όλα τα έκαναν καλά» και ότι «για όλα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση». «Θα περίμενε κανείς από την πλευρά σας να παίξετε πιό χαμηλά τη μπάλα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχετε στη δική σας πλάτη ως υπουργός Υγείας και στης κ. Γκάγκα από τη μέρα που διοριστήκατε 12.733 απώλειες, σχεδόν οι μισές απώλειες σε δύο χρόνια».
Στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας, πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ΕΣΥ εγκαταλείφθηκε και τώρα με αφορμή και την πανδημία έχει στηριχθεί και ενισχυθεί.
Παρουσιάζοντας πληθώρα στοιχείων, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο θέμα των θανάτων είπε ότι στους 26.000 θανάτους περίπου οι 16.000 ήταν εκτός ΜΕΘ και μόνο 125 εκτός νοσοκομείων.
Σημείωσε μάλιστα, ότι ο μέσος όρος των θανόντων ήταν 81 ετών, εκτός ΜΕΘ και με υποκείμενο νόσημα. Επικαλούμενος παλαιότερη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, σημείωσε πως στην εποχική γρίπη του 2016 και του 2017, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν πολλαπλάσιοι, όπως και η θνητότητα. «Χωρίς πανδημία, χωρίς παραπάνω πίεση».
Αυξήσαμε την εμβολιαστική κάλυψη
Οσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη ο κ. Πλεύρης σημείωσε, ότι φτάσαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το ποσοστό είναι 84%, ενώ όσον αφορά τους άνω των 60 ετών η κάλυψη έχει ξεπεράσει το 90%. Επίσης, ανέφερε ότι τα χειρουργεία παρά την πανδημία ήταν 20% περισσότερα τον Φεβρουάριο του 2022 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.
Τέλος, υπεραμύνθηκε της στήριξης που παρείχε η κυβέρνηση στο ΕΣΥ, λέγοντας ότι στα δύο χρόνια της κυβέρνησης προκηρύχθηκαν 2.913 θέσεις ιατρικού προσωπικού, οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 557 το 2019 σε 1.323 τώρα, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα.
Έδωσε μάλιστα, το στίγμα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για το νέο χάρτη υγείας της χώρας και την μεγαλύτερη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιμετωπίζει το ΕΣΥ με οικονομικούς όρους, ενώ η κυβέρνηση με όρους δημόσιας υγείας.
Αναφερόμενος τέλος, στο ουκρανικό ζήτημα, τόνισε ότι αποστείλαμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό στην Ουκρανία με βάση τα αιτήματα του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας.
Εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους – θανάτους εκτός ΜΕΘ.
Όπως είπε, η υγειονομική κρίση συνεχίζει να είναι παρούσα, αφήνοντας ακόμη στο πέρασμά της 50 και 60 νεκρούς καθημερινά. Σε αυτή τη συνθήκη το υπουργείο Υγείας αρνείται επίμονα να προβεί σε αποτίμηση της πορείας και της διαχείρισης της πανδημίας ώστε να καταγραφούν τα βαθύτερα αίτια των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, και να συμφωνηθεί το αναγκαίο επόμενο βήμα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας.
«Είμαστε σήμερα στη χειρότερη θέση από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, σε πλεονάζουσα θνησιμότητα», τόνισε.
Διαβάστε επίσης
Το τελεσίγραφο του Θ. Πλεύρη στις φαρμακευτικές – Επιβεβαίωση του Healthstories
Πιερρακάκης «αδειάζει» Θεμιστοκλέους, ο Πλεύρης «παγώνει» τα μέλη του ΣΦΕΕ