Οι θάνατοι λόγω επιδημίας τον Φεβρουάριο δεν συνάδουν με το “τέλος της επιδημίας”

Οι 2.360 θάνατοι τον Φεβρουάριο λόγω επιπλοκών της COVID-19 δεν συνάδουν με το μάλλον πρόωρο “τέλος της επιδημίας”, που κηρύχθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η αργή αλλά, ως φαίνεται, σταθερή μείωση σε διασωληνώσεις και σε θανάτους δίνει μια ανάσα αισιοδοξίας, παρόλο που τα κρούσματα παραμένουν πάνω από τις 16.000.

Το ζήτημα είναι ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 παραμένει εδώ, χωρίς ακόμη να έχει γίνει ενδημικός και το γεγονός ότι εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστοι πάνω από 300.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών δεν διευκολύνει την κατάσταση, το αντίθετο.

Πολλοί θάνατοι και τον Φεβρουάριο

Ο πόλεμος είναι λες κι έβαλε “κάτω από το χαλί” την επιδημία, την εξαφάνισε με συνοπτικές διαδικασίες. Και πολλοί πιστεύουν – και όχι άδικα – ότι, προφανώς, η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο.

Όμως καθημερινά συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλους 70 θανάτους. Διασωληνωμένοι παραμένουν 413 ασθενείς και οι νοσηλείες αρρώστων με COVID-19 ανέρχονται σε 3.270.

Εχθές, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην Ουκρανία, θέτοντας μία παράμετρο μάλλον παραγνωρισμένη.

«Η συγκρατημένη χαρά, με την αποκλιμάκωση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας, σκιάζεται από τα αναπάντεχα μαύρα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία.
Μεταξύ των καταστροφών, που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θα ήθελα να θυμίσω και την ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων των λοιμωδών νοσημάτων, που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς.

Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού, λόγω των συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών των νοσημάτων.

Ένα παράδειγμα είναι η Συρία. Μετά από 13 χρόνια, που ήταν ελεύθερη από πολιομυελίτιδα, λόγω του πολέμου μεταξύ του 2011 – 2027, με καταρράκωση του συστήματος υγείας της χώρας και με την εμβολιαστική κάλυψη από το πολύ καλό ποσοστό άνω του 80%, να μειώνεται στο 41%, επανεμφανίστηκαν 35 περιπτώσεων πολιομυελίτιδας μέσα σε τρεις μήνες. Ένα γεγονός, το οποίο σήμανε συναγερμό για ενδεχόμενη διασπορά σε γειτονικές χώρες, αλλά και στην Ευρώπη.

Άλλη μια φορά, δηλαδή, γίνεται σαφές ότι καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα».

Τι αλλάζει τον Μάρτιο

Ο Μάρτιος αναμένεται να είναι ο μήνας της μετάβασης στην κανονικότητα, με συγκεκριμένες αλλαγές και παρεμβάσεις. Τα νοσοκομεία σιγά – σιγά θα εισέλθουν στην προ COVID-19 εποχή. Η 15η Μαρτίου είναι η ημερομηνία – “κλειδί” για την επανεκκίνηση της επιστροφής στο ΕΣΥ όλων των ασθενών, που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για μη επείγοντα περιστατικά.

Επιπλέον επίκειται περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων και το νέο εμβόλιο της Novavax έρχεται να συνδράμει στην εμβολιαστική “μάχη”.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού, τα οποία, θυμίζουμε, δεν θα αφορούν σε αναμνηστική δόση. Αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου, η χώρα θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις από τις συνολικά 474.000 που αναμένει. Ο πρώτος εμβολιασμός με το συγκεκριμένο σκεύασμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: 16.274 νέα κρούσματα, 70 θάνατοι και 413 διασωληνωμένοι

Κακοκαιρία «Μπιάνκα»: Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.