Φαίνεται να είναι μικρότερη η περίοδος επώασης της παραλλαγής Όμικρον σε σύγκριση με την Δέλτα ή άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, κάτι που είναι σημαντικό όταν πρόκειται για το τεστ ελέγχου και τη μετάδοση.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι μαζί με την αυξημένη μεταδοτικότητα και τα δυνητικά ηπιότερα συμπτώματα η παραλλαγή Όμικρον μπορεί επίσης να έχει μικρότερη περίοδο επώασης από τη Δέλτα και άλλα στελέχη.
Μόνο τρεις ημέρες η περίοδος επώασης της Όμικρον
Σύμφωνα με νέα δεδομένα, το CDC εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν μόνο τρεις ημέρες για να εμφανίσουν συμπτώματα τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Omicron.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε για πρόωρη δημοσίευση για την Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας (MMWR) του CDC, διερεύνησε έξι περιπτώσεις ύποπτων λοιμώξεων από την Omicron, όλες στο ίδιο νοικοκυριό. Σύμφωνα με το CDC, οι ερευνητές υποψιάστηκαν το στέλεχος Omicron, καθώς ο πρώτος ασθενής στην οικογένεια (άνδρας 48 ετών) είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Νιγηρία.
Μετά από PCR και γονιδιωματική αλληλουχία των δειγμάτων, κάθε μέλος της οικογένειας βρέθηκε να έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον της COVID-19. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένα μέλος του νοικοκυριού ήταν πλήρως εμβολιασμένο· τα υπόλοιπα ήταν ανεμβολίαστα και είχαν προηγουμένως COVID-19 ή συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια.
Μέσω περαιτέρω έρευνας, το Τμήμα Υγείας του CDC και της Νεμπράσκα προσδιόρισε ότι η διάμεση περίοδος επώασης της Όμικρον— ή ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της έναρξης των συμπτωμάτων— ήταν μόλις 73 ώρες ή περίπου τρεις ημέρες.
Το CDC σημείωσε ότι αυτή είναι μικρότερη από την περίοδο επώασης των περίπου 4 ημερών για την παραλλαγή Delta και μια περίοδο επώασης περίπου 5 ημερών για άλλες μεταλλάξεις της COVID-19.
Τα δεδομένα του CDC δεν είναι οι μόνες πληροφορίες που υποδηλώνουν μικρότερη περίοδο επώασης για το Omicron.
Σύμφωνα με μια μελέτη από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIPH), οι συμμετέχοντες σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο εμφάνισαν επίσης συμπτώματα COVID-19 εντός τριών ημερών από την έκθεσή τους στην παραλλαγή Omicron. Από τους 111 παρευρισκόμενους στο χριστουγεννιάτικο πάρτι —οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πλήρως εμβολιασμένοι— το 73% διαγνώστηκε στη συνέχεια με COVID-19, με την υπόθεση ότι «ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ήταν άρρωστοι ήταν μολυσμένοι με την παραλλαγή Όμικρον. «Αν και τα περισσότερα από τα κρούσματα δεν είχαν σοβαρή νόσο, σχεδόν όλα εμφάνισαν συμπτώματα σχετικά γρήγορα μετά το χριστουγεννιάτικο πάρτι.
Τι είναι η περίοδος επώασης ενός ιού
Τι είναι η περίοδος επώασης και γιατί είναι σημαντική;
Όταν ένας ιός μολύνει το σώμα σας, συνήθως δεν εμφανίζετε συμπτώματα αμέσως – αυτό συμβαίνει επειδή συχνά χρειάζεται χρόνος για να αναπαραχθεί το παθογόνο ή να μολύνει αρκετά από τα κύτταρα του σώματός σας για να σας αρρωστήσει. Η περίοδος μεταξύ της αρχικής λοίμωξης και των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου ονομάζεται περίοδος επώασης. “Αν και έχετε ήδη μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι είστε άρρωστοι κατά την περίοδο επώασης”, λέει η επιδημιολόγος Melissa Hawkins , PhD, διευθύντρια προπτυχιακών προγραμμάτων στο τμήμα Μελετών Υγείας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, στο health.
Αν και χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα δεδομένα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η Omicron έχει μικρότερη περίοδο επώασης, η φαινομενικά μικρότερη περίοδος επώασης είναι σημαντική για ορισμένους λόγους.
Πρώτον, επηρεάζει το πότε οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν εξετάσεις μετά από μια έκθεση.
Επειδή πολλά τεστ COVID-19 μπορούν να ανιχνεύσουν πρωτεΐνες ή αντιγόνα COVID-19 μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων σημείων της λοίμωξης —συνήθως όταν εμφανίζονται συμπτώματα— οι δοκιμές πολύ νωρίς ή πολύ αργά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψευδώς αρνητικό και έτσι τα μολυσμένα άτομα μεταδίδουν εν αγνοία τους τον ιό στους υπόλοιπους.
“Ο χρόνος έχει πραγματικά σημασία και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός θετικού και ενός αρνητικού τεστ”, λέει η Hawkins. «Αν ήσασταν αρνητικοί το πρωί, θα μπορούσατε να είστε θετικοί αργότερα εκείνη την ημέρα ή την επόμενη μέρα».
Γι’ αυτό, από τον Οκτώβριο του 2020 —όταν το στέλεχος Delta ήταν κυρίαρχο— το CDC συνέστησε στους εμβολιασμένους να κάνουν τεστ πέντε έως επτά ημέρες μετά από στενή επαφή με άτομο ύποπτο ότι έχει COVID-19 – τα μη εμβολιασμένα άτομα έλαβαν οδηγίες να απομονώνονται αμέσως μετά την έκθεση και να παρακολουθούν συμπτώματα για 14 ημέρες.
Σύμφωνα με την Hawkins, είναι πιθανό οι υγειονομικές αρχές να προτείνουν τον έλεγχο κοντά στις τρεις ημέρες μετά από μια πιθανή έκθεση στην Omicron για να αποφευχθεί η μετάδοση.
Μια μικρότερη περίοδος επώασης μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο ιός γίνεται πιο γρήγορα μεταδοτικός. Ουσιαστικά, μια μικρότερη περίοδος επώασης καθιστά έναν ιό «πολύ, πολύ, πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί», λέει η Jennifer Nuzzo, DrPH, επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Center for Health Security.
Είστε μεταδοτικός κατά την περίοδο επώασης της Όμικρον;
Σίγουρα μπορείτε να είστε — ξέρουμε ότι τα ασυμπτωματικά και τα προσυμπτωματικά άτομα μπορεί να είναι μεταδοτικά απουσία συμπτωμάτων. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είστε πιο μεταδοτικοί πριν ακόμη εμφανίσετε συμπτώματα.
Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό ήταν πιο μεταδοτικά δύο ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με την Hawkins, οι περισσότερες μεταδόσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, πριν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι είναι άρρωστοι. Στη συνέχεια, καθώς το ιικό φορτίο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η εξάπλωση του ιού σε άλλους γίνεται λιγότερο πιθανή.
Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι εάν ήσασταν σε στενή επαφή με κάποιον που βρέθηκε θετικός στο κορωνοϊό ή έχει συμπτώματα COVID-19, είναι καλύτερο να μείνετε στο σπίτι για μερικές ημέρες μέχρι να καταλάβετε με βεβαιότητα ότι δεν έχετε μολυνθεί. «Μην αγνοείτε την καταρροή, τον πονόλαιμο ή τον πονοκέφαλο, γιατί αυτά είναι συμπτώματα, ειδικά μετά από έκθεση», λέει ο Hawkins.
Η περίοδος επώασης ενός ιού επηρεάζει τη διάρκεια των συμπτωμάτων και της μεταδοτικότητας;
Εν ολίγοις, όχι: Το χρονικό διάστημα που επωάζεται ένας ιός προτού προκαλέσει συμπτώματα δεν επηρεάζει τη διάρκεια της ασθένειας – ή πόσο καιρό οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί. Η Hawkins λέει ότι μεταβλητές όπως η κατάσταση εμβολιασμού, η ηλικία και η προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας είναι πιο σημαντικοί παράγοντες. Ωστόσο, δύο πολύ παρόμοια εμβολιασμένα άτομα μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές εμπειρίες με την COVID-19. «Γνωρίζουμε μερικούς από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο γιατί ένα άτομο σε μία οικογένεια μπορεί να αρρωστήσει και ένα άλλο άτομο όχι».
Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από μόλυνση, είναι σημαντικό να τηρείτε τα ίδια μέτρα ασφαλείας που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας τονίζουν από την αρχή: Εμβολιαστείτε και κάντε το αναμνηστικό εμβόλιο.
Επειδή το στέλεχος Omicron εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα από άλλες μεταλλάξεις του COVID-19, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της μάσκας σας και στο ότι φοράτε τη μάσκα σας σωστά.
Τα νέα στελέχη και τα αυξημένα κρούσματα μπορεί να είναι αποθαρρυντικά, αλλά η Hawkins λέει ότι η συνέχιση των μέτρων ασφαλείας που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα είναι το κλειδί για την προστασία τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής σας υγείας.
Διαβάστε επίσης
Από τις 20 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί η Όμικρον στην Αττική – Πώς την εντόπισαν ερευνητές του ΕΚΠΑ
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν rapid test σε όλα τα Δημοτικά Ιατρεία