Ένας στους τρεις ανθρώπους που νοσηλεύονται με λοίμωξη από νέο κορονοϊό έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα τους. Αυτό το σημαντικό εύρημα τονίζεται στην πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Endocrinology από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Πλούταρχο Τζούλη MD, PhD (UCL), MSc (Hons), MRCP (UK), CCT (UK), Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο, Επ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή UCL (University College London).
Το ερευνητικό έργο της ομάδας αυτής υπό την επίβλεψη του Έλληνα ιατρού έχει συντελέσει καθοριστικά στην έκδοση νέων Ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών πριν λίγες ημέρες, οι οποίες πλέον αναγνωρίζουν ότι το χαμηλό νάτριο παρατηρείται πολύ συχνά, και όχι σπάνια όπως οι παλιότερες Ευρωπαϊκές οδηγίες ανέφεραν, σε άτομα που νοσηλεύονται με COVID-19.
Η επίπτωση του χαμηλού νατρίου
Ο Πλούταρχος Τζούλης αναφέρει ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 συνεχίζει να μας υπενθυμίζει ότι είναι μια πολυσυστηματική νόσος με εκδηλώσεις από πολλά συστήματα, στα οποία συγκαταλέγεται και οι ενδοκρινείς αδένες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το χαμηλό νάτριο στο αίμα των ασθενών με νέο κορονοϊό οφείλεται σε υπέρμετρη έκκριση αντιδιουρητικής ορμόνης, μιας ορμόνης που μειώνει την απώλεια νερού στα ούρα.
Tο άρθρο αυτό δείχνει περίτρανα τον προγνωστικό ρόλο του χαμηλού νατρίου σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, αφού χαμηλό νάτριο συνεπάγεται σημαντικά αυξημένη πιθανότητα για διασωλήνωση ή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και 50% αυξημένη θνητότητα. Η δημοσίευσή μας αυτή για πρώτη φορά συγκεντρώνει τα στοιχεία όλων των σχετικών μελετών και επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών μας, επισημαίνει ο Πλούταρχος Τζούλης.
Ανάγκη συνεργασίας ειδικών
Ο Πλούταρχος Τζούλης καλεί τις ερευνητικές ομάδες με ενδιαφέρον σε αυτό το γνωστικό πεδίο να συνεργαστούν και να επεκτείνουν τις μελέτες με σκοπό οι θεράποντες ιατροί να έχουν στη διάθεσή τους εύχρηστα προγνωστικά εργαλεία υψηλής αξιοπιστίας. Όπως και για κάθε άλλο νόσημα, ιδανικά θα επιθυμούσαμε ένα εργαλείο που θα δίνει στον θεράποντα ιατρό κατά το δυνατό ακριβή υπολογισμό του κινδύνου εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου. Με αυτό τον τρόπο, οι ιατροί θα βοηθηθούν στη λήψη κλινικών αποφάσεων, παραδείγματος χάρη για το εάν ένας ασθενής χρειάζεται ή όχι εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Επίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού των ασθενών που κινδυνεύουν από ‘’καταιγίδα κυτταροκινών’’, μια υπέρμετρη και επικίνδυνη απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος που συχνά ευθύνεται για τη βαριά νόσηση, ή ακόμη και θάνατο, σε ασθενείς με COVID-19. Μπορεί το χαμηλό νάτριο να είναι το καμπανάκι που προειδοποιεί για την ‘’καταιγίδα κυτταροκινών’’; Η απάντηση είναι πιθανώς, σύμφωνα με αυτή τη δημοσίευση, γι’ αυτό και η διελεύκανση αυτού του ενδεχομένου πρέπει να αποτελεί μια από τις μελλοντικές ερευνητικές προτεραιότητες.
Σύγχρονη αντιμετώπιση του COVID-19
Επιπρόσθετα, η ανασκόπηση αυτή για πρώτη φορά δίνει έναν πρακτικό αλγόριθμο για τον τρόπο διερεύνησης και θεραπείας του χαμηλού νατρίου, προσαρμοσμένου στους ασθενείς με νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Ευελπιστούμε ότι οι ιατροί πρώτης γραμμής σε όλο τον κόσμο θα διευκολυνθούν σημαντικά στην καθημερινή κλινική τους πράξη, αφού θα έχουν πρακτικές οδηγίες για αυτό το συχνό πρόβλημα, αναφέρει ο Πλούταρχος Τζούλης.
Άλλωστε, η βέλτιστη σύγχρονη αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 πλέον πρέπει να περιλαμβάνει άρτια θεραπεία όλων των επιμέρους εκφάνσεων από διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
Το επόμενο βήμα είναι εάν εργαστηριακοί δείκτες ρουτίνας, όπως το νάτριο, έχουν ρόλο στην εξατομίκευση της θεραπευτικής αγωγής. Παραδείγματος χάρη, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε το νάτριο ως κριτήριο για τη επιλογή των ασθενών που θα ωφελούνταν από συγκεκριμένα φάρμακα; Οι συγγραφείς της ανασκόπησης τονίζουν την άμεση ανάγκη διενέργειας νέων κλινικών μελετών σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο να βελτιώσουμε την πρόγνωση της νόσου και να μειώσουμε τη νοσηρότητα και θνητότητα.
Διαβάστε επίσης
Ελλάδα: Αναμένεται κακοκαιρία – Η ΓΓΠΠ συμβουλεύει
Ανοίγουν σήμερα τα ραντεβού για την 3η δόση εμβολίου κατά της covid-19 – Για ποιους πολίτες
“Ελευθέρας” από σήμερα για εμβολιασμένους – Τι θα ισχύσει για ανεμβολίαστους