Μετάλλαξη Λάμδα: Νέος εφιάλτης;

Στον… χορό των μεταλλάξεων και η μετάλλαξη Λάμδα. Νέος εφιάλτης; Προς ώρας έχει μπει στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Εμφανίστηκε αρχικά στη Νότια Αμερική και προβληματίζει ορισμένους επιστήμονες εξαιτίας των κάπως «ασυνήθιστων» μεταλλάξεων, που αυτή περιλαμβάνει.

Την πρωτακούσαμε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Περού. Προηγουμένως γνωστή ως C.37, έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες (και στην Ευρώπη). Η παραλλαγή αποτελεί περίπου το 82% των νέων κρουσμάτων στο Περού, από 50% τον Μάρτιο και μόλις 0,5% στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Στη γειτονική Χιλή η μετάλλαξη Λάμδα αποτελεί, πια, σχεδόν το ένα τρίτο των νέων περιστατικών της COVID-19 λοίμωξης.

Ο μικροβιολόγος Πάμπλο Τσουκουγιάμα του Πανεπιστημίου Καγιετάνο Χερέδια στη Λίμα του Περού Λίμα δήλωσε, σύμφωνα με τους FT και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ταχύτητα μετάδοσης της Λάμδα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές.

Στις επάλξεις (και) για τη Λάμδα

Το Περού έχει τη μεγαλύτερη θνητότητα στον κόσμο λόγω κορονοϊού, όμως οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ακόμη κατά πόσο οι μεταλλάξεις της Λάμδα την καθιστούν όντως πολύ πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επιθετική από ό,τι άλλες παραλλαγές. Είναι πιθανό ότι έχει μεγαλύτερο βαθμό μεταδοτικότητας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα επ’ αυτού», δήλωσε ο Δρ. Χάιρο Μέντεζ Ρίκο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Η Λάμδα, που έχει «βαφτιστεί» και αυτή με βάση το νέο σύστημα ονοματοδοσίας με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, είναι η έβδομη που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του ΠΟΥ. Θεωρείται μικρότερη πηγή ανησυχίας σε σχέση με τις τέσσερις βασικές Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα (που αντίστοιχα ανιχνεύθηκαν αρχικά σε Βρετανία, Νότια Αφρική, Βραζιλία και Ινδία), αλλά παρατηρείται με προσοχή για το πώς θα εξελιχθεί.

Στις 23 Ιουνίου η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας χαρακτήρισε τη Λάμδα παραλλαγή υπό διερεύνηση «λόγω της διεθνούς εξάπλωσής της και των αρκετών αξιοσημείωτων μεταλλάξεών της». Πρόσθεσε, πάντως, πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Λάμδα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης

Αυνανισμός: Τα συν και τα πλην για τον οργανισμό

Κορονοϊός: Πόσο απέχει η επιστροφή στην κανονικότητα;

Κρούσμα κολομβιανής παραλλαγής εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.