Υπό τη… “Δαμόκλειο σπάθη” της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 θα είμαστε τουλάχιστον ως τον Αύγουστο, την περίοδο που, παραδοσιακά στη χώρα μας, γίνονται “τα μπάνια του λαού”.
Η κάμψη στον άλλοτε πυρετώδη ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα ενάντια στην COVID-19 λοίμωξη, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν αφήνει σε καμία περίπτωση περιθώριο εφησυχασμού έτσι κι αλλιώς.
Πολλώ, δε, μάλλον, που με τα ταξίδια λόγω θερινών διακοπών οι επιστήμονες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα μεταφέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο – θυμίζουμε – είναι πολύ μεταδοτικό (στο 60% το ποσοστό μολυσματικότητάς του) και μπορεί να πυροδοτήσει 4ο κύμα πανδημίας εν μέσω θέρους…
“Βούτυρο στο ψωμάκι” των απανταχού τρομολάγνων ή απλά μαθηματικά;
Οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), πάντως, σχετικά με το εν λόγω πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Στη νέα έκθεση για την εκτίμηση κινδύνου εξάπλωσης του συγκεκριμένου στελέχους, οι ειδικοί εκτιμούν πως το 70% των νέων κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου θα οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα και, μάλιστα, το ποσοστό θα αγγίξει το 90% στα τέλη του ίδιου μήνα.
Εκτιμήσεις που φέρνουν “πονοκέφαλο”
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ECDC, η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος Άλφα και μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων.
Για τούτο και ζητεί την άμεση επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη.
«Είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού», προειδοποίησε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Νόσων.
Αυτό, που είναι ξεκάθαρο, πάντως, είναι ότι οι μελέτες όλες δείχνουν ότι η λήψη μιας μόνο δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της παραλλαγής Δέλτα.
“Έκοψε” ταχύτητα η Ευρώπη
Μέχρι και σήμερα, σχεδόν το 30% των άνω των 80 ετών και σχεδόν το 40% των άνω των 60 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη πλήρως, σύμφωνα με το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ, μαζί με τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
«Σε αυτό το στάδιο καθίσταται καθοριστικής σημασίας, η δεύτερη δόση του εμβολίου να χορηγείται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μεσοδιάστημα μετά την πρώτη δόση, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός προστασίας των ευάλωτων ατόμων», υπογράμμισε η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Νόσων.
Της έκθεσης του ECDC προηγήθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις του αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ότι μπορεί αυτή η μετάλλαξη να επικρατήσει στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.
“Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε”
Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για το θέμα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ζάππειο, για το άνοιγμα του Τουρισμού: «Έχουμε λόγους να ανησυχούμε για την ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, που υπάρχει στην Βρετανία. Κάθε νόμισμα έχει διπλή όψη».
Ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου έκκληση προς όλους να κάνουν το εμβόλιο.
«Σχετικά εύκολα θα φτάσουμε στο 50-55% του πληθυσμού σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό. Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να πείσουμε ακόμη περισσότερους, όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και εργαζομένους στον τουρισμό να εμβολιαστούν.
Κάνω εκ νέου έκκληση προς όλους, να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης και να κάνουν το εμβόλιο. Θα ήταν πολύ άδικο για την προσπάθεια, που έχουμε κάνει ως χώρα, τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι ένας διακριτός κίνδυνος».
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έγιναν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων, αρχής γενομένης από την μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι το ECDC κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην εφησυχάσουν, προχωρώντας στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα σενάρια της ευρωπαϊκής υγειονομικής υπηρεσίας, «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων, που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου, μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σε σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».