Έξι θεραπείες που βοηθούν τους ασθενείς να νικήσουν την COVID-19

Πριν από ένα χρόνο, όταν οι αρχές υγείας των ΗΠΑ εξέδωσαν την πρώτη τους προειδοποίηση ότι η COVID-19 θα προκαλούσε σοβαρή «διαταραχή στην καθημερινή ζωή», οι γιατροί δεν είχαν αποτελεσματικές θεραπείες πέρα από την υποστηρικτική φροντίδα.

Ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία, αλλά χάρη σε μια πρωτοφανή παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια, αρκετές θεραπείες βοηθούν τους ασθενείς να επιβιώσουν από την COVID-19 και να μείνουν εντελώς έξω από το νοσοκομείο.

Μάλιστα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσόδρας, μιλώντας, τον περασμένο Απρίλιο στην Ακαδημία Αθηνών, είπε για τις θεραπευτικές επιλογές, «δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιικό φάρμακο» που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ένα χρόνο μετά, ακόμα ερευνούμε το τι βοηθάει και τι όχι».

Οι θεραπείες αυτές στοχεύουν σε δύο γενικά προβλήματα: την ικανότητα του κορονοϊού να εξαπλωθεί μέσω του σώματος και τη βλάβη που προκαλείται από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν ο ιός εισέρχεται στο σώμα, καταλαμβάνει τα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί. Ως αντίδραση, το σώμα στέλνει φλεγμονώδη σήματα και ανοσοκύτταρα για την καταπολέμηση του ιού.

Σε ορισμένους ασθενείς, αυτή η φλεγμονώδης απόκριση μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά τον έλεγχο του ιού, προκαλώντας βλάβη τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Το καλύτερο εργαλείο είναι η πρόληψη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης
μάσκας προσώπου και φυσικά εμβολίων. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των εισβολέων.

Με μικρότερο κίνδυνο μη ελεγχόμενης λοίμωξης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από COVID- 19 σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Ωστόσο, η προμήθεια εμβολίων είναι ακόμα περιορισμένη, οπότε οι θεραπείες για τον κορονοϊό παραμένουν εξαιρετικά
κρίσιμες.

Οι επιστήμονες που συνεργάζονται με ασθενείς με COVID-19, παρακολουθούν τις
δοκιμές φαρμάκων και την πορεία τους.

Θεραπείες που μπορούν να σας κρατήσουν έξω από το νοσοκομείο

Δύο υποσχόμενοι τύποι θεραπειών περιλαμβάνουν την ένεση αντιικών αντισωμάτων σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο COVID-19 πριν το άτομο αρρωστήσει.

Τα σώματά μας δημιουργούν φυσικά αντισώματα για να αναγνωρίσουν ξένους εισβολείς και να τους βοηθήσουν να τα καταπολεμήσουν. Ωστόσο, η παραγωγή φυσικών αντισωμάτων διαρκεί αρκετές ημέρες και ο SARS-CoV-2 – ο κορονοϊός που προκαλεί την COVID-19 – αναπαράγεται γρήγορα.

Μελέτες δείχνουν ότι η ένεση ασθενών με αντισώματα αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ασθενών από σοβαρές λοιμώξεις.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Αυτά τα εργαστηριακά αντισώματα μπορούν να συνδεθούν με το SARS-CoV-2 και
να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα και να τα μολύνουν. Περιλαμβάνουν το Bamlanivimab και τη συνδυασμένη θεραπεία casirivimab / imdevimab που αναπτύχθηκε από τη Regeneron.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης για αυτές τις θεραπείες, επειδή βρέθηκε ότι προστατεύει ασθενείς υψηλού κινδύνου από
νοσηλεία και θάνατο.

Ανάρρωση πλάσματος

Ένας άλλος τρόπος για τη χορήγηση αντισωμάτων περιλαμβάνει αίμα που προέρχεται από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19. Το ανθεκτικό πλάσμα χορηγείται κυρίως σε ερευνητικά περιβάλλοντα, επειδή τα κλινικά στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ανάμεικτα. Ορισμένες δοκιμές δείχνουν οφέλη στα πρώτα στάδια της ασθένειας. Άλλες μελέτες δεν έδειξαν κανένα όφελος σε νοσοκομειακούς ασθενείς.

Μπορεί να υπάρχει ρόλος για το αναρρωμένο πλάσμα ως συμπληρωματική θεραπεία για ορισμένους ασθενείς λόγω της αυξανόμενης απειλής μεταλλαγμένων παραλλαγών SARS-CoV-2, οι οποίες μπορεί να αποφύγουν τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Ωστόσο, απαιτείται προσεκτική έρευνα.

Θεραπείες για νοσοκομειακούς ασθενείς

Μόλις οι ασθενείς αρρωστήσουν τόσο που πρέπει να νοσηλευτούν, οι θεραπείες αλλάζουν. Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν δυσκολία στην αναπνοή και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Χαμηλό οξυγόνο συμβαίνει όταν ο ιός και η αντίστοιχη ανοσοαπόκριση τραυματίζουν τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα το πρήξιμο στους σάκους του πνεύμονα που περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στο αίμα.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 χρειάζονται συνήθως συμπληρωματικό ιατρικό οξυγόνο για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν. Οι γιατροί συχνά θεραπεύουν ασθενείς με οξυγόνο με τον αντιιικό παράγοντα remdesivir και αντιφλεγμονώδη κορτικοστεροειδή.

Remdesivir

Το Remdesivir, το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, σταματά τον κορονοϊό από την αναπαραγωγή του, παρεμβαίνοντας στα γενετικά του δομικά στοιχεία. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο και οι γιατροί μπορεί να το συνταγογραφήσουν σε ασθενείς με οξυγόνο λίγο μετά την άφιξή τους στο νοσοκομείο.

Κορτικοστεροειδή

Τα στεροειδή ηρεμούν την ανοσολογική απόκριση του σώματος και χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία φλεγμονωδών διαταραχών. Είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα, φθηνά και καλά μελετημένα φάρμακα, επομένως ήταν από τις πρώτες θεραπείες που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές για το COVID-19.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα στεροειδή χαμηλής δόσης μειώνουν τους θανάτους σε νοσοκομειακούς ασθενείς που έχουν οξυγόνο, συμπεριλαμβανομένων των ασθενέστερων ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή ICU.

Ακολουθώντας τα ευρήματα των ορόσημων μελετών RECOVERY και REMAP-CAP COVID-19, τα στεροειδή αποτελούν πλέον το πρότυπο περίθαλψης για ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 οι οποίοι λαμβάνουν οξυγόνο.

Αραιωτικά αίματος

Η φλεγμονή κατά τη διάρκεια του COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και επικίνδυνους θρόμβους στους πνεύμονες.

Σε πολλούς ασθενείς με COVID-19 χορηγείται ηπαρίνη ή ενοξαπαρίνη αραιωτικά αίματος για την  πρόληψη θρόμβων πριν εμφανιστούν. Τα πρώιμα δεδομένα από μια μεγάλη δοκιμή ασθενών με COVID-19 υποδηλώνουν ότι οι νοσοκομειακοί ασθενείς επωφελούνται από υψηλότερες δόσεις αραιωτικών αίματος.

Μερικοί ασθενείς με COVID-19 αρρωσταίνουν τόσο πολύ που χρειάζονται ICU για υψηλά επίπεδα υποστήριξης οξυγόνου ή αναπνευστήρα για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες για ασθενείς με ΜΕΘ, αλλά δεν έχει βρεθεί ότι οι ασθενείς με ΜΕΘ επωφελούνται από υψηλές δόσεις αραιωτικών αίματος.

Θεραπεία ασθενών σε ΜΕΘ

Οι ασθενείς με ΜΕΘ με COVID-19 είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν εάν λάβουν στεροειδή, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, μόνο τα στεροειδή χαμηλής δόσης μπορεί να μην είναι αρκετά για να περιορίσουν την υπερβολική φλεγμονή.

Tocilizumab

Το Tocilizumab είναι ένα εργαστηριακό αντίσωμα που μπλοκάρει την οδό ιντερλευκίνης-6, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή κατά τη διάρκεια του COVID-19 και άλλων ασθενειών. Νέα αποτελέσματα από τη δοκιμή REMAP-CAP που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους υποδηλώνουν ότι μία μόνο δόση tocilizumab που χορηγήθηκε εντός μίας έως δύο ημερών μετά την τοποθέτηση σε αναπνευστική υποστήριξη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς που έλαβαν ήδη στεροειδή χαμηλής δόσης.

Το Tocilizumab έχει επίσης αποδειχθεί ότι ωφελεί ασθενείς με υψηλά επίπεδα φλεγμονής σε πρώιμα αποτελέσματα από άλλη δοκιμή.

Αυτές οι καινοτόμες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά η προσεκτική υποστηρικτική φροντίδα στη ΜΕΘ είναι επίσης σημαντική. Δεκαετίες εκτεταμένης έρευνας έχουν καθορίσει βασικές αρχές διαχείρισης για τη βοήθεια ασθενών με σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις που χρειάζονται αναπνευστήρες.

Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή του υποπληθωρισμού και του υπερπληθωρισμού του πνεύμονα από τον αναπνευστήρα, τη θεραπεία του πόνου και του άγχους με χαμηλά επίπεδα ηρεμιστικών φαρμάκων και την περιοδική τοποθέτηση ορισμένων ασθενών με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στην κοιλιά τους, μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεων.

Οι ίδιες βασικές αρχές ισχύουν πιθανώς για ασθενείς με COVID-19 για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν και να ανακάμψουν από μια κρίσιμη ασθένεια που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Η ιατρική πρόοδος από την έναρξη της πανδημίας είναι εκπληκτική. Οι γιατροί έχουν τώρα στη φαρέτρα τους, εμβόλια, αντιιικά αντισώματα για ασθενείς υψηλού κινδύνου και αρκετές θεραπείες για νοσοκομειακούς ασθενείς.

Ωστόσο, η συνεχής έρευνα  είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ικανότητάς μας να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια που έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Πηγή: medicaldaily.com

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.