Αμήχανη, αιφνιδιασμένη και με διαφορετικές απόψεις εμφανίζεται η Ευρώπη στο θέμα συζήτησης που άνοιξαν οι ΗΠΑ για άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid 19.
Το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων και το πράσινο πιστοποιητικό θα τεθούν επί τάπητος στην άτυπη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο σήμερα και αύριο.
Την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων υιοθέτησαν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.
Για περίπλοκο ζήτημα που ενέχει κινδύνους έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.
Όπως σχολιάζουν οι FT, η Ευρώπη αυτή τη φορά αιφνιδιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που εξέφρασε την τετάρτη 5/5 τη στήριξη των ΗΠΑ για προσωρινή αναστολή των πνευματικών δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19.
Την Πέμπτη 6/5, η Γερμανία όπου είναι η έδρα της BioNTech, και η οποία σε συνεργασία με την Pfizer προπορεύεται έναντι άλλων φαρμακευτικών εταιρειών – εξέφρασε τον σκεπτικισμό της έναντι της αμερικανικής πρότασης λέγοντας ότι «θα έχει μεγαλύτερες επιπλοκές για τη συνολική παραγωγή των εμβολίων».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας δήλωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη γι’ αυτή τη συζήτηση» επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της παραγωγής των εμβολίων.
Η Ελβετία, που επίσης φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό. Η Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων ανέφερε ότι η άρση προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της πανδημίας δεν θα εξασφαλίσει δίκαιη και άμεση πρόσβαση στα εμβόλια, αναφέρουν επίσης οι FT.
Την Πέμπτη 6/5, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε μια άμεση απάντηση στη σχετική ανακοίνωση της ανώτατης συμβούλου του Τζο Μπάιντεν για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει τι είδους επιτυχίες μπορεί να έχει η άρση της πατέντας» είπε στο φόρουμ που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας τονίζοντας ότι η Ε.Ε ήδη κάνει περισσότερα από άλλους στις εμβολιαστικές εκστρατείες. Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ε.Ε κάνει τις περισσότερες εξαγωγές εμβολίων στον κόσμο, σε συνολικά 90 χώρες. Πάνω από 200 εκ δόσεις εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη έχουν ήδη αποσταλεί σε άλλες χώρες εκτός της Ηπείρου, κάτι που δεν ισχύει για τις ΗΠΑ όπως είπε.
Η διάσπαση εντός της Ε.Ε για το πώς θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο που διεξάγεται στο Πόρτο, σήμερα και αύριο. Ενώ η Γερμανία εκφράζει σκεπτικισμό, Γαλλία και Ολλανδία εμφανίζονται πιο ανοιχτές σε αυτή την ιδέα, σχολιάζει το Politico.
Διαβάστε επίσης
Ηλ.Μόσιαλος: Ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για άρση πατέντας εμβολίων
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έτοιμοι να συζητήσουμε άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid