Ο Δημήτρης Κοντοπίδης, μπορεί να μετρά πολλά χιλιόμετρα στην κοινωνική προσφορά ως B’ Αντιπρόεδρος στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας και ως Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, μπορεί να έχει βραβευθεί ως Patient Advocate 2019 από τον Ευρωπαικό Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης και να είναι ιδρυτής της κοινωνικής επιχείρησης ενδυνάμωσης ΑμεΑ «HUMANE», αλλά δεν σταματά εκεί.
Την περασμένη εβδομάδα ο Δημήτρης Κοντοπίδης πήρε το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην “Ηγεσία, την Καινοτομία και τις Πολιτικές Αξίας στην Υγεία”, γιατί όπως εξηγεί σε ανάρτησή του “η εκπροσώπηση και η συνηγορία των δικαιωμάτων των ασθενών χρειάζεται γνώσεις και εξειδίκευση. Για να ηγηθούμε μέσα από ένα ισότιμο ρόλο συνδιαμόρφωσης των Πολιτικών Υγείας, χρειάζεται να εξελιχθούμε σε Patient experts, με αξίες”.
Ο Δημήτρης Κοντοπίδης περιγράφει επί της ουσίας ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της σημερινής πραγματικότητας σε ότι αφορά τη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας και πως μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών.
Η ανάρτηση του Δημήτρη Κοντοπίδη
«Όταν ξυρίζεσαι στον καθρέπτη πρν πας στο νοσοκομείο κ.διοικητά, θα είσαι αποφασισμένος ότι όταν πας στο γραφείο σου, θα διοικήσεις για μια ακόμη μέρα το καλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Έτσι ξυπνάνε οι ηγέτες.
Ότι δεν φτάνει ο προυπολογισμός ούτε μέχρι το εξάμηνο, δεν είναι δικαιολογία.
Θα πας και θα μιλήσεις με τις καθαρίστριες, το προσωπικό, τους προμηθευτές, θα τσαλακωθείς και θα ψάξεις τι μπορείς να αλλάξεις σήμερα, εσύ.
Το ίδιο ισχύει και για εσάς αγαπητοί νοσηλευτές – δεν είναι μόνο θέμα της προϊσταμένης.
Η ηγεσία δεν προκύπτει από την διοικητική θέση, αλλά από τις πράξεις.
Η καινοτόμια όταν δουλεύεις σε μια φαρμακευτική δεν περιορίζεται στο σκεύασμα, αλλά το τι σκεύασμα ταιριάζει στον κάθε ασθενή για να επιτευχθεί μέγιστη συμμόρφωση και αξία.
Ποια είναι η αξία στην καινοτομία? Υπάρχουν εργαλεία που μπορούμε να την μετρήσουμε. Το κόστος ενός χαπιού, ώστε να κερδίσει ο ασθενής έστω και μια μέρα επιβίωσης ή μέρα παραγωγικής ζωής, είναι ένας τρόπος υπολογισμού της καινοτομίας. Αν ο ασθενής δεν λάβει την θεραπεία, δεν έχει αξία η καινοτομία.
Και ο ασθενής είναι ο πρώτος που πρέπει να συμμετέχει στην όλη διαδικασία. Έχει δικαίωμα ως ο χρήστης των υπηρεσιών Υγείας, ως πληρωτής του Συστήματος Υγείας μέσω των φόρων και κυρίως γιατί μπορεί να βελτιώσει την διαδικασία ώστε να κατανεμηθούν δίκαια οι πεπερασμένοι πόροι στην Υγεία.
Μπορούμε να έχουμε περισσότερη Υγεία? μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες όταν το budget της Υγείας είναι περιορισμένο? Μπορεί να βελτιωθει το ταλαιπωρημένο σύστημα Υγεία της χώρας μας?
Γνωρίζω πλεον πως η απάντηση είναι, ΝΑΙ!
Διοικητές νοσοκομείων, στελέχη φαρμακευτικών, γιατροί, νοσηλευτές εκπαιδευτήκαμε καθήσαμε στο ίδιο θρανίο και αντιληφθήκαμε πως μπορούμε να βελτιώνουμε το σύστημα Υγείας της χώρας μας.
Η μοναδική αυτή η δυνατότητα ανταλλαγής οπτικών από διαφορετικά διοικητικά πόστα μέσα από ένα διαφωτιστικό ταξίδι μεταπτυχιακού προγράμματος, ήταν από μόνο του ενα χαρακτηριστικο, μιας καινοτόμας πρακτικής αξίας στην Πολιτική Υγείας.
Οι έμπειροι καθηγητές με την αίγλη της παλιάς Εθνικής Σχολής Δημίοσιας Υγείας που απολαύσαμε ως «δασκάλους», είναι η εγγύηση καλλιέργειας των ηγετικών χαρακτηριστικών, την εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών της Υγείας.
Καθώς μας λείπουν leaders και όχι Managers.
Αυτή ήταν και η δική μου ανάγκη, καθώς η εκπροσώπηση και η συνηγορία των δικαιωμάτων των ασθενών χρειάζεται γνώσεις και εξειδίκευση. Για να ηγηθούμε μέσα από ένα ισότιμο ρόλο συνδιαμόρφωσης των Πολιτικών Υγείας, χρειάζεται να εξελιχθούμε σε Patient experts, με αξίες.
Η αλήθεια είναι ότι τους πρώτους μήνες γονατίσαμε, «ξεχάσαμε» το όνομά μας και αρκετοί σκεφτόμασταν να σταματήσουμε. Ήταν μια πρωτόγνωρη και απαιτητική διαδικασία, εν μέσω πανδημίας με τις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής που δεν σου χαρίζονται. Συνδεόμασταν στο μάθημα άλλος από το ιατρείο, άλλος από το γραφείο της διοίκησης με φόντο την σημαία του νοσοκομείου, άλλοι από το αυτοκίνητο, άλλος με αγκαλιά το μωρό, άλλοι από τον θάλαμο της θεραπείας μας. Μάθαμε ότι στην ηγεσία, όταν δεν έχεις ένα αστέρι σαν τον «Μέσι», μπορούμε μέσω της συνεργασίας και συμπληρωματικότητας να δημιουργήσουμε έναν αστερισμό που θα φωτίζει περισσότερο.
Ομάδα, είστε ο αστερισμός του 2020-22. Ηη=γηθείτε, καινοτομώντας με πράξεις που φέρνουν αξία!».
Διαβάστε επίσης
Στην 29η θέση το ΕΣΥ στην Ευρώπη – Στο 38% το ποσοστό ικανοποίησης – Σε ποια πεδία υπερτερεί
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εκπέμπει sos για τις ιώσεις