Καθώς αλλάζουν οι εποχές, πολλοί από εμάς με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να παρατηρήσουμε λίγο περισσότερη δραστηριότητα της νόσου – τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο. Για όσους ζουν με σκλήρυνση, μπορεί να φέρει μια αίσθηση τρόμου καθώς η μία σεζόν καλύπτει την επόμενη.
Αυτό δεν είναι απλώς μια αίσθηση ότι η κατάσταση γίνεται πιο ενεργή κατά τη διάρκεια αυτών των εποχών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι είναι έτσι.
Καθώς αρχίζω να προετοιμάζομαι για τους χειμερινούς μήνες, αρχίζω να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να προετοιμάσω τον εαυτό μου για μια άλλη περίοδο της νόσου. Κάνοντας αυτό, σημείωσα μια σειρά από μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί από εμάς έχουμε υποπτευθεί σχετικά με τις εποχιακές αλλαγές και τα συμπτώματα.
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στο International Journal of Molecular Science, δηλώνει, «Η ασθένεια αποδεικνύεται ότι έχει εποχιακή έξαρση των κλινικών συμπτωμάτων».
Χρησιμοποιώντας μεταβολικές οδούς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι οδοί της ιστιδίνης επηρεάστηκαν, υποδηλώνοντας το ρόλο τους στην υποτροπή της πολλαπλής σκλήρυνσης την άνοιξη και το φθινόπωρο. Βρήκαμε επίσης ότι οι εποχές της άνοιξης και του φθινοπώρου είχαν μεγαλύτερο αριθμό αλληλοεπικαλυπτόμενων μεταβολιτών που επηρεάστηκαν. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από ασθενείς που είχαν υποτροπή των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εποχών».
Υπάρχει λοιπόν μια μελέτη που επιβεβαιώνει ότι οι εποχιακές αλλαγές δεν είναι όλα στο μυαλό μας!
Αλλά μια άλλη μελέτη, αυτή που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Acta Neurologica Belgica, ένα βελγικό νευρολογικό περιοδικό, εξέτασε 24 άλλες εργασίες που αφορούσαν περισσότερους από 29.000 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι, ενώ υπήρχε εποχιακή διακύμανση στις κρίσεις σκλήρυνσης, υπήρχε «χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο και υψηλότερο ποσοστό υποτροπής στις αρχές της άνοιξης».
Α, και μετά υπήρχε ένα άρθρο σε ένα κινεζικό περιοδικό που ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο μέρος της έναρξης/υποτροπής της πολλαπλής σκλήρυνσης παρατηρήθηκε το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι λιγότερο».
Μια γρήγορη αναζήτηση βιβλιογραφίας στο Google Scholar σχετικά με το θέμα της εποχικότητας και της πολλαπλής σκλήρυνσης, είχε πολλά να διαβάσω.
Ένα πράγμα φαίνεται σταθερό από την ανάγνωσή μου. Τώρα που το καλοκαίρι τελείωσε, οι πιο ήσυχοι μήνες για τη νόσο των περισσότερων ανθρώπων έφθασαν στο τέλος τους.
Όλοι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για να περάσουμε την επόμενη σεζόν
Όπως τα περισσότερα μέρη της ζωής με πολλαπλή σκλήρυνση, φαίνεται ότι θα πρέπει να βασιστούμε στις προσωπικές μας εμπειρίες, καθώς και στη γνώση και τη δύναμη που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, καλό είναι να έχουμε ένα εφαρμόσιμο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας προκύψει από αυτή την ασθένεια.
Απλά να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Πολλοί εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τις απαντήσεις που όλοι αναζητούμε.
Τρέβις
Ο Τρέβις Γκλίσον είναι βραβευμένος σεφ, συγγραφέας, σύμβουλος και εκπαιδευτής, ο οποίος διαγνώστηκε με δευτεροπαθή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας το 2001. Τα απομνημονεύματά του, Chef Interrupted , κέρδισαν το βραβείο Prestige της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής στα Gourmand International World Cookbook Awards και το βιβλίο του, Dingle Dinners, εκπροσώπησε την Ιρλανδία στα World Cookbook Awards 2018. Είναι πρεσβευτής του The National MS Society, MS Ireland, και των Blas na hÉireann Irish Food Awards.
Πηγή, φωτό: facebook.com/LifeWithMS
Διαβάστε επίσης
Τα ανθυγιεινά σνακ – ειδικά το βράδυ – αναιρούν τις προσπάθειες υγιεινής διατροφής
Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες