Σε οίκο ευγηρίας, στη Νέα Νότια Ουαλία, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ο Τζέιμς Χάρισον, γνωστός στην Αυστραλία ως ο “άντρας με το χρυσό χέρι”. Το αίμα του Χάρισον, περιείχε ένα σπάνιο αντισώμα, το Anti-D, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων που δίνονται σε έγκυες μητέρες των οποίων το αίμα κινδυνεύει να επιτεθεί στα αγέννητα μωρά τους. Έχει σώσει τη ζωή σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια βρέφη.
Η Αυστραλιανή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού, που απέδωσε φόρο τιμής στον Harrison, ανέφερε ότι είχε δεσμευτεί να γίνει δότης μετά τη λήψη μεταγγίσεων αίματος κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής χειρουργικής επέμβασης στο στήθος του, όταν ήταν 14 ετών.
Άρχισε να κάνει δωρεά το πλάσμα αίματος όταν ήταν 18 και συνέχιζε να το κάνει κάθε δύο εβδομάδες μέχρι την ηλικία των 81 ετών.
Παγκόσμιο ρεκόρ
Καθώς το πλάσμα αίματος, σε αντίθεση με το αίμα, μπορεί να προσφερθεί τόσο συχνά όσο μία φορά κάθε 2 εβδομάδες, ήταν σε θέση να φτάσει τη χιλιοστή δωρεά του τον Μάιο του 2011. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα μέσο όρο μιας δωρεάς κάθε τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια 57 ετών. Σχολιάζοντας το ρεκόρ του, ο Χάρισον είχε πει: Θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό ρεκόρ που ελπίζω να σπάσει, γιατί αν το κάνουν κι άλλοι, είναι σαν να έχουν κάνει κι αυτοί χίλιες δωρεές.-
Το 2005, κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ποσότητα δωρεάς πλάσματος αίματος – έναν τίτλο που διατηρούσε μέχρι το 2022, όταν ξεπεράστηκε από έναν άνδρα στις ΗΠΑ. Η κόρη του Χάρισον, Τρέισι, είπε ότι ο πατέρας της ήταν «πολύ περήφανος που έσωσε τόσες ζωές, χωρίς κανένα κόστος ή πόνο».
Εμβόλια Anti-D
Τα εμβόλια Anti-D προστατεύουν τα αγέννητα μωρά από μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος, την αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογνού (HDFN).
Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μητέρας είναι ασύμβατα με εκείνα του αναπτυσσόμενου μωρού.
Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας βλέπει τότε τα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού ως απειλή και παράγει αντισώματα για να τα επιτεθεί. Αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά το μωρό, προκαλώντας σοβαρή αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και θάνατο.
Πριν από την ανάπτυξη των παρεμβάσεων Anti-D, τη δεκαετία του 1960, το ένα στα δύο μωρά που διαγνώστηκαν με HDFN πέθαιναν.
Δεν είναι σαφές πώς το αίμα του Χάρισον έγινε τόσο πλούσιο σε anti-D, αλλά ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι αυτό οφειλόταν στη μαζική μεταγγίση αίματος που έλαβε όταν ήταν 14 ετών.
Υπάρχουν λιγότεροι από 200 δότες anti-D στην Αυστραλία, αλλά βοηθούν περίπου 45.000 μητέρες και τα μωρά τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αυστραλιανή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού, γνωστή και ως Lifeblood.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Νοσοκομείο «Μεταξά»: Ριζική ανακαίνιση στους κοιτώνες των γιατρών
Παγκόσμια μάστιγα η παχυσαρκία: 1 στους 4 ανθρώπους θα είναι παχύσαρκος έως το 2035