Χ. Κοντοβουνήσιος: Από το Imperial στον Ευαγγελισμό, με έμπνευση το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Ο γενικός χειρουργός, συντονιστής διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού με εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου, Χρήστος Κοντοβουνήσιος, μετράει μόλις λίγους μήνες στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Είναι ένας νέος επιστήμονας, που άφησε τη θέση του καθηγητή και μια λαμπρή καριέρα στο Imperial College London, για να επιστρέψει στην πατρίδα και να υλοποιήσει το όραμά του για ένα Κέντρο εξειδικευμένο στον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Εμπνεύστηκε το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το οποίο υλοποίησε μαζί με τους συνεργάτες του, με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει πολύ για τον εαυτό του. Επαναλαμβάνει συνέχεια ότι το νέο σελφ τεστ για την πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου είναι ομαδική δουλειά και προέκυψε μετά την πρόταση να συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας.

- Advertisement -

Και όπως σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων, που παθιάζονται με κάτι και το υπηρετούν με ζέση, ο κ. Κοντοβουνήσιος ασχολήθηκε με τη γενική χειρουργική, εστιάζοντας στον καρκίνο του παχέος εντέρου, λόγω κάποιων οικογενειακών βιωμάτων…

Κύριε Κοντοβουνήσιε γιατί επιλέξατε τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Έχω χάσει και τον πατέρα μου και τον αδελφό μου από καρκίνο παχέος εντέρου – ο πατέρας μου διαγνώστηκε πολύ νέος και ο αδελφός μου έφυγε πολύ νέος. Αυτό ασυνείδητα μάλλον με οδήγησε στο να ασχοληθώ με αυτό το νόσημα. Και ήμουν τυχερός, γιατί με αγκάλιασε ο Κύπριος καθηγητής Χειρουργικής στο Imperial College London, Πάρης Τέκκης. Είναι ο μέντοράς μου.

Πότε φύγατε από την Ελλάδα;

Έφυγα το 2011 και εργάστηκα ως καθηγητής στο Imperial College London. Εξειδικεύομαι σε τοπικά προχωρημένους καρκίνους και σε υποτροπές της νόσου, που χρειάζονται τις εξεντερώσεις.

Τι είναι οι εξεντερώσεις;

Αφαιρείς πολλά όργανα, τα οποία έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως το έντερο, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη, τα γυναικολογικά όργανα και μέρος της σπονδυλικής στήλης, το ιερό οστό. Είναι βαριά χειρουργεία, που κρατάνε μέχρι και 20 ώρες.

Εξειδικεύθηκα στην λεγόμενη πυελική εξεντέρωση για τοπικά προχωρημένους καρκίνους και υποτροπές και η δεύτερη εξειδίκευσή μου είναι στη Ρομποτική Χειρουργική για το παχύ έντερο, έχω, μάλιστα, εργαστεί και ως εκπαιδευτής σε αυτό το κομμάτι.

Πώς αποφασίσατε να γυρίσετε;

Με τη σύζυγό μου (σ. σ. τη χειρουργό μαστού Δρ. Χλόη Κωνσταντίνου) έχουμε τρία παιδιά ηλικίας 12, 10 και 6 ετών και πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, για να τα μεγαλώσουμε, όπως μεγαλώσαμε κι εμείς.

Βγήκαν προκηρύξεις για το δημόσιο και έκανα τα χαρτιά μου για τη θέση του διευθυντή. Επέλεξα το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, που έχει τις υποδομές να υποστηρίξει τέτοιου είδους επεμβάσεις. Σκοπεύω να δημιουργήσω με τους συνεργάτες μου ένα εξειδικευμένο Κέντρο αντίστοιχο με της Βρετανίας. Έχουμε κάνει, ήδη, πέντε χειρουργεία από τον Απρίλιο, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Φτιάξαμε και εξωτερικά πρωινά ιατρεία και δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν ραντεβού και τους βλέπω ο ίδιος.

Περισσότερα στο mononews.

Διαβάστε επίσης

Ο Κ. Μητσοτάκης πήγε σε φαρμακείο και προμηθεύθηκε το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.