Η Μαρινέλλα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ. Πέρασαν οι πρώτες 24 κρίσιμες ώρες και, σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρουν πηγές από το περιβάλλον της, οι θεράποντες γιατροί της λένε ότι «είναι πρόωρη οποιαδήποτε αξιολόγηση σε αυτή τη φάση».
«Να ξημερώσουμε και βλέπουμε», λένε χαρακτηριστικά.
Η δημοφιλής καλλιτέχνης λιποθύμησε στη σκηνή του Ηρωδείου, λίγο αφότου ξεκίνησε να τραγουδά, προκαλώντας σοκ και αγωνία στους παρευρισκόμενους, αλλά και σε όλους όσοι την είδαν σε βίντεο να καταρρέει στη σκηνή.
Η διάγνωση σαφής και χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια. Εκτεταμένη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία συνέπεια σοβαρού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα σενάρια πολλά, οι ευχές για ταχεία ανάρρωση πολλές και από καρδιάς. Έξω από τη ΜΕΘ η οικογένειά της και κάποιοι στενοί φίλοι. «Από πάνω της» η κορυφαία διεπιστημονική ομάδα του ΥΓΕΙΑ, υπό τον προσωπικό της γιατρό, τον παθολόγο και διευθυντή της Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Ηλία Πολιτάκη.
Μαρινέλλα: Πέρασαν οι πρώτες 24 ώρες
Μέχρι τώρα το νοσοκομείο έχει εκδώσει δύο λιτές ανακοινώσεις για την κατάσταση της υγείας της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού. Πληροφορίες λένε ότι σε λίγες ώρες αναμένεται ένα ακόμη.
Στην τελευταία ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ασθενής παραμένει κλινικά σταθερή, καθώς και ότι η κατάστασή της είναι κρίσιμη.
Κύκλοι του θεραπευτηρίου μας έλεγαν ότι το αιμάτωμα στον εγκέφαλό της αναπτύσσεται και δεν συρρικνώνεται. Και ότι οι νεότερες απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ότι στην λεγόμενη Κλίμακα Glasgow η 86χρονη ερμηνεύτρια βρίσκεται στο 5.
Όπως μας εξήγησαν καθηγητές Νευρολογίας, η Κλίμακα της Γλασκώβης (Glasgow Coma Scale) είναι ένα εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει την επίπτωση μιας κατάστασης απώλειας συνείδησης σε ένα άτομο.
Ουσιαστικά είναι μια τεχνική ιατρικής αξιολόγησης, που αποτελείται από τρεις βασικές κατηγορίες: την αντίδραση από τους οφθαλμούς, την κινητικότητα και την ομιλία. Ανάλογα με το πόσο επηρεάζονται αυτές οι κατηγορίες, το άτομο λαμβάνει βαθμολογία από 3 έως 15 (το 15 είναι το καλύτερο και το 3 το χειρότερο).
Το 5 της Μαρινέλλας δείχνει – εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες – μια πολύ βαριά έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, «πρακτικά σε κωματώδη κατάσταση», όπως μας είπαν οι ειδικοί, κάτι που μαρτυρά ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της ζωής.
Επικοινωνία με το περιβάλλον
Η ασθενής δεν είναι διασωληνωμένη. Μάλιστα νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι κάποια στιγμή είχε επικοινωνία με το περιβάλλον.
Μάλιστα αντάλλαξε δυο λόγια με την κόρη της Τζωρτίνα Σερπιέρη και έκανε και χιούμορ, εκπλήσσοντας ευχάριστα γιατρούς και νοσηλευτές.
Το ζήτημα, που εγείρεται για την οικογένειά της και για την διεπιστημονική ομάδα του ΥΓΕΙΑ που την φροντίζει, είναι εάν πρέπει ή όχι να χειρουργηθεί, δεδομένου ότι σε αυτές τις ηλικίες και σε ανάλογα προβλήματα το χειρουργείο μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο.
«Ο κίνδυνος σε τέτοιες περιπτώσεις ασθενών με μεγάλα αιματώματα είναι, είτε να καταλήξουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είτε να υπάρξει μη αναστρέψιμη βλάβη σε εγκέφαλο και νευρικό σύστημα», μας εξήγησαν οι καθηγητές Νευρολογίας, με τους οποίους συνομιλήσαμε.
Η οικογένειά της έχει ενημερωθεί για όλες τις θεραπευτικές επιλογές και για τα πιθανά ενδεχόμενα που συνεπάγονται τόσο βαριά περιστατικά.
Πάντως οι γιατροί παραμένουν πολύ προσεκτικοί στις πληροφορίες που διαρρέουν με το σταγονόμετρο και υπογραμμίζουν ότι «είμαστε ακόμη μέσα στο 48ωρο και κρίνονται πολλά. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη».
Νεότερα σε λίγες ώρες με την επόμενη ιατρική ανακοίνωση του ΥΓΕΙΑ.
ΠΗΓΗ: mononews