Με κοινή απόφαση, την οποία συνυπογράφουν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η φαρμακευτική δαπάνη ενισχύεται με 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ το ποσό κατανέμεται ως εξής:
Α. Ποσό 80 εκατ. ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη (φαρμακεία κοινότητας) ΕΟΠΥΥ.
Β. Ποσό 100 εκατ. ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη ΦΥΚ (φαρμάκων υψηλού κόστους) των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Γ. Ποσό 120 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Ενισχύεται με 300 εκατ. η φαρμακευτική δαπάνη
Στην ίδια ΚΥΑ διευκρινίζεται ότι τυχόν διαφορές, οι οποίες θα προκύψουν μετά την έκδοση των ανωτέρω απολογιστικών στοιχείων για το έτος 2024, θα βεβαιωθούν με την έκδοση νέων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) εντός του ίδιου έτους.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αλλαγές στη χρηματοδότηση και στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης τους επόμενους δύο μήνες, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο.
«Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, νοσοκομειακή και retail, θα ξεπεράσει τα 3 δισ. Αν σκεφτείτε ότι πριν από δέκα χρόνια η δαπάνη ήταν 1,940 δισ., είναι ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια παραπάνω. Η αύξηση του ενάμιση δισεκατομμυρίου δεν έγινε λόγω του επενδυτικού clawback. Δεν συνδέονται τα δύο».
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2024 αυξάνεται κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της σύνδεσής της με την άνοδο του ΑΕΠ. Στον προϋπολογισμό του κράτους προβλέπεται ότι:
«Το επιτρεπόμενο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων σε δεδουλευμένη βάση είναι αυξημένο για το έτος 2024 σε σχέση με το 2023, καθώς έχει αναπροσαρμοστεί βάσει της προβλεπόμενης κατ’ έτος μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές (άρθρο 25 του ν.4549/2018, Α’ 105) και διαμορφώνεται σε 553 εκατ. ευρώ (έναντι 537 εκατ. ευρώ για το 2023)».
Για τον, δε, ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται το εξής: «Το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2023 ανέρχεται σε 2.125 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 διαμορφώνεται σε 2.187 εκατ. ευρώ. Ενδέχεται, δε, να αναπροσαρμοστεί, με βάση τα προβλεπόμενα στην παρ.3 του άρθρου 25 του ν.4549/2018…».
«Δεν παραγγέλνει η κυβέρνηση φάρμακα»
Στο πλαίσιο πιο αποτελεσματικού ελέγχου της δαπάνης, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν παραγγέλνει η κυβέρνηση φάρμακα και ότι από τις αρχές Ιουνίου που θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα είναι εφικτό να κλειδώνονται τα πρωτόκολλα και να ελέγχεται καλύτερα η φαρμακευτική δαπάνη.
«Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν χρόνο μικρότερη φαρμακευτική δαπάνη από τον προηγούμενο χρόνο. Διότι ναι, μεν, έχεις μια μείωση των τιμών από δελτίο σε δελτίο, αλλά έχεις πολλά καινούργια φάρμακα, τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά.
Και, επίσης, έχεις έναν πληθυσμό που γηράσκει. Αυτό, που θέλω να κάνω, είναι να εφαρμόσω με όρους διαφάνειας όλα τα μέτρα, που έχουμε σκεφτεί και να δούμε πώς αυτό θα έχει επίπτωση στην πραγματική πορεία της δαπάνης».
Πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν φαίνονται ικανοποιημένες από την «ένεση» ενίσχυσης της δαπάνης. Εκτιμούν ότι πάλι θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος υπέρογκα χρηματικά ποσά, που μπορεί να ξεπεράσουν και πάλι τα 3,5 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση, που θα έχει ο Υπουργός με τα στελέχη των φαρμακευτικών το επόμενο διάστημα. Μια συνάντηση, που έχει προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά μάλλον θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος: Νέες μοριακές εξετάσεις εντοπίζουν όγκους σε αρχικό στάδιο