Κάθε αυτοκτονία είναι μια τραγωδία, που έχει επιπτώσεις στην οικογένεια του εκλιπόντος, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Το τελευταίο διάστημα οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση που συνέταξε το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ».
Τα στοιχεία συγκλονίζουν. Τη διετία 2020-2022 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25%. Κάθε μέρα δύο άνθρωποι έκαναν το λεγόμενο απονενοημένο διάβημα και έβαλαν τέλος στη ζωή τους.
Είναι περισσότερες οι αυτοκτονίες
Ειδικοί από την «ΚΛΙΜΑΚΑ» εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα γίνονται πολλές περισσότερες αυτοκτονίες από εκείνες, οι οποίες καταγράφονται. Ο κοινωνικός στιγματισμός, αλλά και ζητήματα, που σχετίζονται με τη θρησκεία παίζουν, μεταξύ άλλων, ρόλο σε αυτό.
Η υποκαταγραφή του φαινομένου δεν είναι, βέβαια, αποκλειστικά ελληνικό «προνόμιο». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το πρόβλημα δεν αποτυπώνεται πλήρως διεθνώς, σε πάρα πολλά κράτη του κόσμου.
Στην Ελλάδα το 2022 καταγράφηκαν επισήμως 600 αυτοκτονίες. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, οι αυτόχειρες είχαν «προειδοποιήσει» για τις προθέσεις τους…
Άνδρες οι περισσότεροι αυτόχειρες
Όπως αναφέρει η έκθεση, που συνέταξαν οι Κυριάκος Κατσαδώρος, ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής της ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ», η Δήμητρα Ζαφειροπούλου, ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας «ΚΛΙΜΑΚΑ» και η Βασιλική Πλουμή, στατιστικολόγος στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας «ΚΛΙΜΑΚΑ»:
- Οι οκτώ στους δέκα, που αυτοκτόνησαν, ήταν άνδρες (78%) και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 22%.
- Οι περισσότεροι αυτόχειρες ήταν παντρεμένοι και ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών – οι περισσότεροι από 60 έως 64 χρόνων. Οι περισσότερες γυναίκες ήταν πολύ νεότερες, ηλικίας από 35 έως 39 ετών.
- Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.
- Σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών, ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών για το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (το 17% του συνολικού αριθμού των περιστατικών) και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία. Η Κρήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μία περιφέρεια με διαχρονικά υψηλούς δείκτες αυτοκτονίας εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Το ζήτημα της υψηλής αυτοκτονικότητας στην Κρήτη είναι κρίσιμης σημασίας και αποτελεί πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος.
- Ο πιο συχνός τρόπος, που επέλεξαν οι αυτόχειρες, για να βάλουν τέλος στη ζωή τους, είναι ο απαγχονισμός. Ακολουθούν η πτώση και ο αυτοπυροβολισμός.
- Ο ένας στους δύο (55%) επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του.
- Οι περισσότερες αυτοκτονίες συνέβησαν καλοκαίρι, ξημερώματα. Οι ημέρες, στις οποίες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών, ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη.
Απουσία παρεμβάσεων
Το 2022 καταγράφηκαν 18 αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας (suicide hotspots), 11 σε καταστήματα κράτησης, 7 εντός σταθμών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, 8 εντός μονάδων υγείας και 3 εντός στρατοπέδων της χώρας. Επιπλέον καταγράφηκαν τουλάχιστον 11 αυτοκτονίες εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία, όπως τα σώματα ασφαλείας και 3 αυτοκτονίες στρατιωτικών. Τέλος συνέβησαν και 4 επεκτεινόμενες αυτοκτονίες (ανθρωποκτονίες τις οποίες ακολούθησε η αυτοκτονία του θύτη).
Όπως αναφέρεται στη νέα έκθεση, η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες «που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων». Εκτιμάται ότι το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί, εάν είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις.
Η πρόληψη επί του παρόντος συνίσταται στην αναγνώριση αυτών, που έχουν περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους και στη χορήγηση κάποιας θεραπευτικής αγωγής. Όμως πολλά στοιχεία, που βλέπουν εσχάτως τη δημοσιότητα, θέτουν εν αμφιβόλω αυτή την προσέγγιση.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΙΤΟΥΡ: Η Ελλάδα δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμα ως «χώρα ευεξίας»
Κορωνοϊός: Τα σημεία για δωρεάν τεστ την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου