Άτομα με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τα fake news, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στην Γλασκώβη.
Οι ερευνητές κάλεσαν τους συμμετέχοντες να διαβάσουν μια σειρά ειδησεογραφικών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εξακριβώσουν εάν ήταν πραγματικές ή φανταστικές. Τους ζητήθηκε επίσης να ολοκληρώσουν ένα τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ ή συναισθηματικό πηλίκο). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι εκείνοι που εντόπισαν σωστά τις ψεύτικες ειδήσεις ήταν πιθανότερο να έχουν υψηλή βαθμολογία στο τεστ του EQ.
Ο Δρ Tony Anderson, ανώτερος διδακτικός συνεργάτης στην ψυχολογία στο Strathclyde και συνεργάτης στην έρευνα, δήλωσε: “Τα fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Η έρευνα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται στους ψυχολογικούς παράγοντες που ενδέχεται να κάνουν ορισμένα άτομα λιγότερο ευαίσθητα σε ψεύτικες ειδήσεις.
“Θέλαμε να μάθουμε εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να αγνοήσουν καλύτερα το συναισθηματικά φορτισμένο περιεχόμενο τέτοιων ειδήσεων και καλύτερα εξοπλισμένοι για να εκτιμήσουν την αλήθεια των πληροφοριών. Βρήκαμε ότι, ενώ η διάκριση του πραγματικού περιεχομένου ειδήσεων από το ψεύτικο ήταν δύσκολη, κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες με υψηλότερη συναισθηματική νοσημοσύνη ήταν πιο πιθανό να εντοπίσουν τα fake news”, κατέληξε.