Το λέιζερ στην υπηρεσία της διαθλαστικής χειρουργικής

Η Διαθλαστική χειρουργική με λέιζερ αποτελεί μια χειρουργική διαδικασία που διορθώνει τα σφάλματα εστίασης του ανθρώπινου ματιού (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό και / ή πρεσβυωπία) χρησιμοποιώντας λέιζερ εξαιρετικής ακρίβειας με κύριο στόχο κάθε διαθλαστικής επέμβασης η απαλλαγή από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με λέιζερ στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και πετυχαίνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι περισσότερο διαδεδομένες επεμβάσεις παγκοσμίως για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με excimer laser. Η φιλοσοφία αυτών των επεμβάσεων στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού (αλλαγή διαθλαστικής δύναμης – ακτίνες φωτός / είδωλα εστιάζουν ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή χωρίς περαιτέρω διόρθωση).

Βασικός και σταθερός στόχος ενός διαθλαστικού χειρουργού είναι να εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα ενός εμπεριστατωμένου προεγχειρητικού ελέγχου και να καθοδηγήσει κατάλληλα τον διαθλαστικό υποψήφιο με την επιλογή της ενδεδειγμένης τεχνικής.

Ωστόσο, μία νέα επαναστατική μέθοδος, SMILE Pro, έχει αντικειμενικά αλλάξει τα δεδομένα στον χάρτη των διαθλαστικών επεμβάσεων με λέιζερ.

Αποτελεί ουσιαστικά την πιο ελάχιστα παρεμβατική τεχνική Laser παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, αστιγματισμός), η οποία προσφέρει ασύγκριτη ακρίβεια μετεγχειρητικού αποτελέσματος, υπέρτατη ασφάλεια και διεγχειρητική άνεση, εντυπωσιακή ταχύτητα (μόλις 8 δευτερόλεπτα εφαρμογής του Laser) και απόλυτη εξατομίκευση στις απαιτήσεις και ανάγκες του κάθε προφίλ υποψηφίου.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της τεχνικής SMILE Pro είναι η ταχύτατη αποθεραπεία και η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Συγκεκριμένα, από το ίδιο βράδυ ο υποψήφιος μπορεί να δουλέψει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο, να δει τηλεόραση και την επόμενη ημέρα αναλαμβάνει κανονικά τα εργασιακά ή επαγγελματικά του καθήκοντα. Δραστηριότητες όπως διάβασμα, οδήγηση, γυμναστική, μαγειρική κ.ά. συνεχίζονται εντελώς ανεπηρέαστες μετά την επέμβαση, ενώ δεν παρατηρούνται μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, ερυθρότητα, πόνος ή άλγος στους οφθαλμούς.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι:

  • Το ανύπαρκτο θερμικό φαινόμενο στον κερατοειδή χιτώνα αφού δεν εφαρμόζεται καθόλου το παραδοσιακό laser εξάχνωσης (Excimer Laser) που συνηθίζεται στις διαθλαστικές επεμβάσεις.
  • Η μικροσκοπική τομή μόλις 2.5mm συγκριτικά με την ολική περιφερειακή κυκλική τομή (κερατοειδικός κρημνός – flap) που δημιουργείται στο κλασικό Femto – LASIK χαρίζοντας αισθητά μεγαλύτερη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα στη βιομηχανική – αρχιτεκτονική του κερατοειδή (το πρόσθιο τμήμα του παραμένει εντελώς ανέγγιχτο γι’ αυτό και η μέθοδος θεωρείται η πιο ελάχιστα παρεμβατική).
  • Μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε υποψήφιους που έχουν πολύ λεπτό κερατοειδή ή μεγάλα διαθλαστικά σφάλματα (υψηλές διοπτρίες – βαθμούς).
  • Ελαχιστοποιεί σημαντικά την εμφάνιση του συνδρόμου ξηροφθαλμίας μετεγχειρητικά.
  • Βοηθάει καταλυτικά στο να μην υπάρχουν ενοχλητικές λάμψεις (glares) στη νυχτερινή όραση.
  • Η πιο γρήγορη αποκατάσταση της όρασης με επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς στάδιο αποθεραπείας.

Νέα μέθοδος SMILE Pro 

Σύμφωνα με τον κ. Μίλτο Μπαλίδη MD, PhD, FEBOphth, ICOphth, χειρουργό οφθαλμίατρο του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, ειδικό στη χειρουργική κερατοειδούς και προσθίων ημιμορίων: «Η νέα επαναστατική μέθοδος SMILE Pro με το υπερσύγχρονο και τελευταίας γενιάς σύστημα διαθλαστικής χειρουργικής Visumax 800 Femtosecond αλλάζει τα δεδομένα στο χάρτη των διαθλαστικών επεμβάσεων με Laser. Η ταχύτατη αποθεραπεία και η άμεση επιστροφή του υποψηφίου στην κανονικότητα είναι αναμφισβήτητα τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της μεθόδου.

H κεντρική φιλοσοφία της πρωτοποριακής διαθλαστικής τεχνικής SMILE Pro στηρίζεται στην ιδέα του απομονωμένου σχηματισμού ενός ειδικού ιστικού φακού (lenticule) στο υπόστρωμα του κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος αφαιρείται κατάλληλα από μια μικροσκοπική περιφερειακή τομή λίγων χιλιοστών. Αυτή η ολοκληρωτική αφαίρεση του κερατοειδικού ιστού ουσιαστικά αλλάζει το σχήμα και τη δομή του κερατοειδή και αναδιαμορφώνει έτσι ιδανικά την καμπυλότητά του».

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοπορία για τη χώρα μας, αφού η συγκεκριμένη καινοτόμος τεχνική έρχεται, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη στις κλινικές LaserVision και OPHTHALMICA του ομίλου Sanoptis.

Όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision: «Η μέθοδος SMILE PRO αποτελεί ίσως την πιο «σύγχρονη» τεχνική για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων (δηλαδή μυωπία με ή χωρίς αστιγματισμό). Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ο σύντομος χρόνος αποκατάστασης και αποθεραπείας (συνήθως 1-2 μέρες!).

Επενδύοντας στην απόκτηση του Visumax 800 και φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μέθοδο SMILE Pro παραμένουμε πιστοί στη σταθερή δέσμευσή μας για παροχή κορυφαίων υπηρεσιών οφθαλμικής υγείας. Διαθέτοντας προηγμένη τεχνολογία αλλά και εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, η ομάδα μας εξασφαλίζει ότι κάθε υποψήφιος για Laser θα αξιολογηθεί ενδελεχώς και θα επιλέξουμε τη μέθοδο που θα επιφέρει ασφάλεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα βάσει των ατομικών αναγκών του υποψηφίου».

Διαβάστε επίσης 

Αποτρίχωση με λέιζερ: Τι μπορεί να φταίει, αν δεν βλέπετε αποτέλεσμα;

Πώς να εφαρμόσετε σωστά το αντηλιακό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.