Τα σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν υψηλή χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, τα υψηλά όμως επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συμφωνα με το British Heart Foundation, υψηλή χοληστερόλη σημαίνει ότι έχετε υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να το προκαλέσουν. Εάν δεν λάβετε μέτρα για να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού”.

Τα σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν υψηλή χοληστερόλη

Πρόσωπο

Όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, το πρόσωπο σας θα μπορούσε να αποκαλύψει τα πάντα. Μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να διαπιστώσετε εάν διατρέχετε κίνδυνο.

Η χοληστερόλη ταξιδεύει μέσω του εκτεταμένου δικτύου αιμοφόρων αγγείων του σώματος, συχνά συσσωρεύονται σε ορισμένες περιοχές με την πάροδο του χρόνου. Μια τέτοια περιοχή μπορεί να είναι γύρω από τα μάτια, όπου μπορεί να εμφανιστούν τρία κύρια συμπτώματα.

Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια της υψηλής χοληστερόλης είναι γνωστό ως ξανθέλασμα – αυτά είναι εξογκώματα που μπορεί να σχηματιστούν στα βλέφαρά σας ή στο περιβάλλον δέρμα. Είναι το αποτέλεσμα των εναποθέσεων λιπαρής χοληστερόλης που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, δίνοντάς τους μια χαρακτηριστική κιτρινωπή απόχρωση.

Αν και είναι συνήθως αβλαβή και χωρίς ερεθισμούς, μπορεί να είναι δείκτης υψηλότερων επιπέδων λίπους στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Ένα άλλο κοινό σημάδι που μπορεί να εντοπιστεί στα μάτια κάποιου είναι γνωστό ως arcus senilis, το οποίο εκδηλώνεται ως μπλε, λευκός ή γκρι κύκλος γύρω από το έγχρωμο μέρος του ματιού σας, την ίριδα. Συχνά ξεκινά ως μια γραμμή στο πάνω και στο κάτω μέρος της ίριδάς σας, πριν εξελιχθεί σε έναν πλήρη κύκλο.

Το τρίτο πιο συχνό σύμπτωμα συσσώρευσης λίπους στα αιμοφόρα αγγεία σας είναι η ανάπτυξη απόφραξης της φλέβας του αμφιβληστροειδούς, που έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνεται το μάτι σας. Αυτή η σοβαρή πάθηση μπορεί να συμβεί όταν η χοληστερόλη διασπάται και εμποδίζει τη φλέβα που παρέχει αίμα στον αμφιβληστροειδή σας, προκαλώντας τη διαρροή του.

Χέρια

Τα χέρια σας μπορούν να αποκαλύψουν τόσα σημάδια συσσώρευσης χοληστερόλης όσα και τα μάτια σας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να παραβλέψουν συμπτώματα όπως πρησμένο κότσι ή μικρά εξογκώματα στα χέρια.

Τα τενόντια ξανθώματα μπορεί να οδηγήσουν σε εναποθέσεις χοληστερόλης που σχηματίζονται γύρω από τους τένοντες στο σώμα σας, με αποτέλεσμα πόνο και πρήξιμο. Αν και αυτό είναι πιο αισθητό στην άρθρωση σας, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του αχίλλειου τένοντα σας.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί συχνά να αγνοηθεί, με πολλά από τα συμπτώματά της να αποδίδονται σε άλλους παράγοντες. Ένα τέτοιο σημάδι ότι τα επίπεδά σας μπορεί να είναι πολύ υψηλά είναι ένα συχνό ή επώδυνο μυρμήγκιασμα στα χέρια σας.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι εναποθέσεις χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας αρχίζουν να περιορίζουν τη ροή του αίματος, προκαλώντας τα χέρια σας να τσούζουν καθώς το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα αγωνίζεται να κυκλοφορήσει. Ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί μούδιασμα, οπότε αν αντιμετωπίζετε αυτό το σύμπτωμα αλλά δεν αισθάνεστε τα δάχτυλά σας, δεν οφείλεται στα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι είναι τα χλωμά νύχια, υποδεικνύοντας ότι ρέει ανεπαρκές αίμα μέσα από τα αγγεία στο χέρι σας.

Πόδια

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εκδηλωθούν στα πόδια σας. Καθώς η χοληστερόλη προκαλεί το σχηματισμό πλακών στο αίμα σας, το στένωση των αγγείων, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μπορεί να εξαπλωθούν στα πόδια σας.

Τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να προκαλέσουν μια επίσκεψη στον γενικό ιατρό, καθώς θα μπορούσαν να υποδεικνύουν Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (PAD). Το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο NJ προειδοποιεί: «Τα πόδια σας είναι αρκετά μακριά από την καρδιά σας, αλλά κινδυνεύουν επίσης από επιπλοκές από την υψηλή χοληστερόλη».

“Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) είναι μια επιπλοκή που μπορεί να αναπτυχθεί όταν οι αρτηρίες στα πόδια σας στενεύουν πολύ λόγω της συσσώρευσης από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.”

“Το PAD μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια ή τα πόδια σας. Η απώλεια της αίσθησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έλκη και άλλα τραύματα που αργούν να επουλωθούν. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του PAD είναι ο πόνος στα πόδια που μοιάζει με μυϊκές κράμπες, ιδιαίτερα με σωματική δραστηριότητα.”

Εάν παλεύετε με κάποιο από αυτά τα συναισθήματα ή αν είστε γενικά ανήσυχοι για την υγεία και τον τρόπο ζωής σας, η μόνη λύση είναι ένα ταξίδι στο γιατρό για εξετάσεις χοληστερόλης και συμβουλές για το πώς να τα μειώσετε.

Διαβάστε επίσης

Δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ενεργειακή αναβάθμιση σε Κέντρα Υγείας της 2ης και 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.