Πώς θα φροντίσετε τα φυτά σας σε συνθήκες καύσωνα

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που συχνά υπάρχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποιες φορές και καύσωνας. Τα φυτά μας ταλαιπωρούνται.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε και να τα διατηρήσουμε ζωντανά και υγιή;

Τις μέρες του καύσωνα, ποτίζουμε με πολύ νερό τα φυτά . Θέλουμε το νερό να πάει όσο πιο βαθιά γίνεται. Να φτάσει βαθιά στις ρίζες κάτω από την καυτή επιφάνεια του εδάφους.

Για να συμβεί όμως αυτό, αναφέρει η Martha Sweart, θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος γύρω από το φυτό. Να έχουμε σπάσει με έναν καλλιεργητή ή άλλο εργαλείο την επιφανειακή κρούστα του εδάφους. Να έχουμε δημιουργήσει ένα “δοχείο” με ανάχωμα γύρω από το φυτό ώστε το νερό να παραμείνει σε αυτό και να μην φύγει. Να δώσουμε χρόνο στο νερό να απορροφηθεί και να ποτίσουμε ξανά. Όσες φορές χρειαστεί ώστε να ποτίσει καλά το χώμα.

Ποτίζουμε το απόγευμα πριν βραδιάσει

Ο ιδανικός χρόνος ποτίσματος είναι πριν βραδιάσει. Όταν αρχίζει να βασιλεύει ο ήλιος. Βλέποντας τα φυτά να είναι ταλαιπωρημένα, είναι μεγάλος ο πειρασμός να ποτίσουμε το μεσημέρι. Αυτό όμως είναι λάθος. Σημαντικό μέρος του νερού θα εξατμιστεί και και δεν θα φανεί χρήσιμο στα φυτά μας. Βέβαια, κάποιες φορές, ειδικά όταν έχουμε μέρες να τα ποτίσουμε, ο εικόνα των φυτών είναι τέτοια που ο πειρασμός είναι μεγάλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ποτίζουμε ελαφρά, προσπαθώντας να μην βρέχουμε τα φύλλα. Κάνουμε το μεγάλο πότισμα το βράδυ.

Τα σημάδια ότι τα φυτά ξεραίνονται

  • Τα φύλλα στα λαχανικά μοιάζουν μαραμένα. Το νερό που είναι απαραίτητο, εξατμίζεται πολύ γρήγορα.
  • Τα φύλλα στα δέντρα και σε κάποια λαχανικά γυρνούν προς τα μέσα καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εκτεθειμένη επιφάνεια στον καυτό ήλιο και να μειώσουν την εξάτμιση του πολύτιμου νερού.
  • Τα φυτά αρχίζουν να ξεραίνονται καθώς χάνουν γρήγορα το νερό.
  • Σταματούν να παράγουν καρπούς. Όλη η δύναμη του φυτού πάει στην προσπάθεια επιβίωσης. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παραγωγής ανθών και καρπών. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις όπως η μπάμια που λατρεύει τις ζεστές ημέρες.
  • Δεν αναπτύσσονται. Η ανάπτυξη των φυτών απαιτεί πολύτιμους πόρους και νερό. Σε κατάσταση καύσωνα, το φυτό πρέπει να διατηρήσει αυτά τα στοιχεία για την επιβίωσή του. Η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει.

Διαβάστε επίσης 

10 φυτά που θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά

Πώς να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση – 9 απλοί τρόποι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.