Μύθοι και πραγματικότητα για το λίπος μετά τη λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως, προσφέροντας μια λύση για την απομάκρυνση του τοπικού πάχους από διάφορες περιοχές του σώματος. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός, Αθανάσιος Χριστόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της “Advanced Plastic Surgery & Laser Clinic” στο Dubai,  αναρωτιούνται εάν μετά τη λιποαναρρόφηση θα ξαναδημιουργηθεί λίπος στην ίδια περιοχή ή αν θα ξαναπαχύνουν γενικά.

Λειτουργία των λιποκυττάρων

Τα λιποκύτταρα, ή λιπώδη κύτταρα, παίζουν βασικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας στο σώμα μας. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα λιποκύτταρα μπορούν να πολλαπλασιάζονται, ιδίως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ανθρώπου, ο αριθμός των λιποκυττάρων σταθεροποιείται και δεν αυξάνεται περαιτέρω, εκτός και αν κάποιος φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βάρους, υπερβαίνοντας το 200% του ιδανικού του βάρους. Σε αυτή την περίπτωση, τα λιποκύτταρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όταν αποθηκεύουμε λίπος, αυτό αποθηκεύεται στα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα, τα οποία αυξάνουν τον όγκο τους χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν παχαίνουμε, τα λιποκύτταρα διογκώνονται.

Η επίδραση της λιποαναρρόφησης

Η λιποαναρρόφηση απομακρύνει κάποιον αριθμό λιποκυττάρων από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Αυτά τα λιποκύτταρα δεν επανεμφανίζονται, διότι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέα λιποκύτταρα, εκτός από ακραίες περιπτώσεις παχυσαρκίας. Έτσι, η λιποαναρρόφηση παρέχει μια μόνιμη μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων στην περιοχή που έχει υποβληθεί σε θεραπεία.

Ωστόσο, αν και τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται δεν ξαναδημιουργούνται, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής δεν μπορεί να ξαναπαχύνει. Εάν μετά τη λιποαναρρόφηση ο ασθενής δεν προσέχει τη διατροφή του και τον τρόπο ζωής του, μπορεί να πάρει βάρος. Το νέο λίπος θα αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα που παραμένουν στο σώμα. Οι περιοχές που δεν έχουν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση είναι αυτές που πιθανότατα θα αποθηκεύσουν το επιπλέον λίπος.

Μύθοι και πραγματικότητα για το λίπος μετά τη λιποαναρρόφηση

Υπάρχει η διάχυτη άποψη ότι αν αφαιρεθεί λίπος από μια περιοχή μέσω λιποαναρρόφησης, αυτό το λίπος θα ξαναδημιουργηθεί κάπου αλλού. Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη και βασίζεται σε παρερμηνεία. Όταν τα λιποκύτταρα αφαιρούνται, δεν ξαναδημιουργούνται. Αν ο ασθενής αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων μετά την επέμβαση, το λίπος θα αποθηκευτεί στις υπόλοιπες περιοχές του σώματος που έχουν λιποκύτταρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η λιποαναρρόφηση ήταν ανεπιτυχής, αλλά ότι ο ασθενής δεν διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσθέτοντας επιπλέον βάρος, το οποίο θα κατανεμηθεί σε διάφορες λιποαποθήκες του οργανισμού κι όχι στα λιποκύτταρα το οποία αφαιρέθηκαν με τη λιποαναρρόφηση.

Αυτό που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό κάθε ενδιαφερόμενου είναι ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος αλλά αισθητική διαδικασία που στοχεύει στην αφαίρεση τοπικού πάχους. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η λιποαναρρόφηση δεν δίνει άδεια για ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής. Η γυναίκα ή ο άνδρας, που θα υποβληθεί σε μια λιποαναρρόφηση, πρέπει να διατηρήσει υγιεινές συνήθειες για να διασφαλίσει μακροχρόνια αποτελέσματα και μπορεί να δει τη διαδικασία αυτή ως μια ευκαιρία προς αυτόν το στόχο.

Μετά τη λιποαναρρόφηση, οι ενδιαφερόμενοι συνήθως αντιδρούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Συντήρηση του Τρέχοντος Τρόπου Ζωής: Η πλειονότητα των ατόμων συνεχίζει να ζει όπως πριν την επέμβαση, διατηρώντας τα ίδια κιλά, χωρίς το τοπικό πάχος που αφαιρέθηκε. Αυτή η ομάδα διατηρεί τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης, απολαμβάνοντας το νέο σχήμα του σώματος χωρίς σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες τους.

Υιοθέτηση υγιεινότερου τρόπου ζωής

Αυτή η ομάδα, συνειδητοποιώντας τα οφέλη της επέμβασης, αποφασίζει να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Προσέχουν τη διατροφή τους, ασκούνται τακτικά και συχνά βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη σωματική τους εικόνα, χάνουν επιπλέον βάρος και αυξάνουν τη φυσική τους κατάσταση.

Επαναφορά στις παλαιές συνήθειες

Μια μικρή ομάδα ατόμων πιστεύει ότι η λιποαναρρόφηση τούς απαλλάσσει από την ανάγκη να προσέχουν τη διατροφή τους. Αυτά τα άτομα τρώνε ανεξέλεγκτα, παίρνουν βάρος και τελικά καταλήγουν να χάνουν τα οφέλη της επέμβασης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ψευδαίσθηση ότι το λίπος επανεμφανίζεται σε άλλες περιοχές, όταν στην πραγματικότητα το επιπλέον λίπος αποθηκεύεται στα υπάρχοντα λιποκύτταρα του σώματος.

Διατήρηση των αποτελεσμάτων της λιποαναρρόφησης

Για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης και να αποφευχθεί η επαναπρόσληψη βάρους, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται ορισμένες βασικές αρχές:

Υγιεινή Διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και πλήρη δημητριακά είναι απαραίτητη. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Τακτική Άσκηση

Η τακτική φυσική δραστηριότητα βοηθά στην καύση θερμίδων και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και η γυμναστική είναι ευεργετικές.

Ενυδάτωση

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι σημαντική για τη διατήρηση της γενικής υγείας και την υποστήριξη της απώλειας βάρους.

Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο επαναπρόσληψης βάρους.

Συμπέρασμα

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση του τοπικού πάχους, και την αισθητική βελτίωση και αρμονία γενικά του σώματος, αλλά τα αποτελέσματα αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση του ατόμου να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αναφέρει ο κ.Χριστόπουλος.  Η κατανόηση της λειτουργίας των λιποκυττάρων και η σωστή προσέγγιση μετά την επέμβαση είναι κρίσιμες για τη μακροχρόνια επιτυχία. Με τη σωστή φροντίδα και προσοχή, γυναίκες και άνδρες μπορούν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης, απολαμβάνοντας ένα πιο υγιές, αρμονικό και αισθητικά βελτιωμένο σώμα.

Διαβάστε επίσης 

Μύκητες στα νύχια: Άμεσες λύσεις για να τους κρατήσετε μακριά

Μπήκε νερό στο αυτί; Πώς θα το βγάλετε με ασφάλεια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.