Καθαρισμός και αποθήκευση χαλιών: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Το μάζεμα των χαλιών έχει συνδεθεί με το μήνα Μάϊο και μπορεί για πολλούς να θεωρείται κουραστικό, για άλλους όμως σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού. Η διαδικασία του μαζέματος περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά στάδια που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε την προστασία του χαλιού από φθορές και τη διατήρηση της ποιότητάς του.

Πολλοί επιλέγουν να αναθέσουν το πλύσιμο και την αποθήκευση των χαλιών σε επαγγελματικά ταπητοκαθαριστήρια που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό. Για εκείνους όμως που αναλαμβάνουν δράση μόνοι τους, η Μartha Stewart, έχει φροντίσει να φτιάξει μία λίστα με τα βασικά στάδια και μερικά tips από εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστήρια ώστε να γίνει το μάζεμα χαλιών παιχνιδάκι.

Η συντήρηση των χαλιών δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας, καθώς τα καθαρά χαλιά μειώνουν την παρουσία αλλεργιογόνων και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα στον εσωτερικό χώρο. Ακολουθούν συμβουλές για το πώς να σηκώσετε, να πλύνετε, και να συντηρήσετε τα χαλιά σας αποτελεσματικά.

Προετοιμασία

Έλεγχος Ετικετών

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, ελέγξτε τις ετικέτες των χαλιών σας για οδηγίες πλυσίματος και συντήρησης. Ορισμένα υλικά μπορεί να απαιτούν ειδική φροντίδα.

Αφαίρεση Σκόνης και Βρωμιάς

Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό σκουπάκι ή ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τη σκόνη, τα μικροσκοπικά σωματίδια και τις τρίχες από τα χαλιά σας πριν το πλύσιμο.

Πλύσιμο

Επιλέξτε ένα καθαριστικό που ταιριάζει στο υλικό του χαλιού σας. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για συνθετικά, μαλλί και φυσικές ίνες.

Πλύσιμο στο Χέρι

Για τα περισσότερα χειροποίητα ή ευαίσθητα χαλιά, το πλύσιμο στο χέρι είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και μαλακή βούρτσα για να αποφύγετε τη φθορά των ινών.

Πλύσιμο με Ταπητοκαθαριστή

Εάν το χαλί σας είναι μηχανής και το υλικό του το επιτρέπει, μπορείτε να το πλύνετε με ειδικό μηχάνημα περιποίησης χαλιών χρησιμοποιώντας το κατάλληλο απορρυπαντικό.

Στέγνωμα

Αποφύγετε την άμεση έκθεση των χαλιών στον ήλιο κατά τη διάρκεια του στεγνώματος, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα των χρωμάτων και σκλήρυνση των ινών.

Αφήστε τα χαλιά να στεγνώσουν φυσικά σε καλά αεριζόμενο χώρο. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή αφυγραντήρα για να επιταχύνετε τη διαδικασία, αν χρειάζεται.

Αποθήκευση

Αφού τα χαλιά στεγνώσουν πολύ καλά, τυλίξτε τα σε ρολό και τοποθετήστε τα σε ειδικές σακούλες χαλιών. Αποθηκεύστε τα όρθια, προκειμένου να μην πατικωθούν και κάντε μερικές μικροσκοπικές τρυπούλες με καρφίτσα στην σακούλα προκειμένου να αερίζονται αλλά να μην μπορούν να εισχωρήσουν έντομα.

Μπορείτε να αποφύγετε την χρήση της πλαστικής σακούλας, χρησιμοποιώντας πάνινες σακούλες και τοποθετώντας μέσα ένα αυτοσχέδιο φακελάκι με αποξηραμένη δάφνη ή λεβάντα. Έτσι, τα χαλιά θα μοσχοβολούν όλο το χρονικό διάστημα της αποθήκευσής τους.

Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω, το τελικό στάδιο της αποθήκευσης είναι καθοριστικής σημασίας. Το μέρος που θα τοποθετηθούν τα χαλιά πρέπει να ναι δροσερό και να μην έχει υγρασία. Η υγρασία θα βλάψει την ποιότητα της μοκέτας ή του χαλιού. Οι περισσότεροι επιλέγουν να τα τοποθετήσουν σε πατάρια ή αποθήκες. Συστήνεται αυτοί οι χώροι να αερίζονται συχνά ώστε να μην εμφανίζεται υγρασία και μούχλα.

Συντήρηση

Καθαρίζετε τα χαλιά σας τακτικά για να αποφύγετε τη συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς. Ένας καλός κανόνας είναι το σκούπισμα μία φορά την εβδομάδα και ένας βαθύς καθαρισμός δύο φορές το χρόνο. Τέλος, εξετάστε την επιλογή ενός επαγγελματικού καθαρισμού μία φορά στον ένα ή τα 2 χρόνια, ιδιαίτερα για τα πιο ευαίσθητα ή ακριβά χαλιά σας.

Διαβάστε επίσης 

Άσκηση και διατροφή για τους επιζώντες από καρκίνο

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για τρέξιμο, σύμφωνα με τους ειδικούς

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.