Το σίδερο για τα ρούχα, είναι ένα από τα αντικείμενα που βλέπουμε στο σπίτι και αγχωνόμαστε, ενώ πολλές φορές δεν το χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο.
Υπάρχουν δύο τύποι οικιακών ηλεκτρικών σίδερων: τα στεγνά και τα σίδερα ατμού. Και τα δύο προσφέρουν ρυθμίσεις για τον έλεγχο των θερμοκρασιών ανάλογα με το ύφασμα.
Ένα στεγνό σίδερο δεν έχει τρύπες εξαερισμού στην επιφάνεια πίεσης, είναι ελαφρύ και είναι πιο φθηνό από ένα σίδερο ατμού. Ένα στεγνό σίδερο λειτουργεί καλά για ελαφρώς τσαλακωμένο τζιν, μαλλί, πολυεστέρα, μετάξι και σατέν.
Το σίδερο ατμού έχει μια δεξαμενή νερού και τρύπες στην πλάκα πίεσης όπου ο ατμός ρέει στο ύφασμα. Επίσης, υπάρχει η τρύπα ψεκασμού του νερού. Η πρόσθετη υγρασία βοηθά στην απομάκρυνση των τσακίσεων στο ύφασμα. Ένα σίδερο ατμού λειτουργεί καλύτερα σε βαμβάκι, λινό, μουσελίνα ή οποιοδήποτε ύφασμα που έχει πολλές ζάρες.
Προετοιμασία των ρούχων σας για σιδέρωμα
Ποτέ μην σιδερώνετε ρούχα που είναι βρώμικα, μυρίζουν ή έχουν λεκέδες γιατί η ζέστη μπορεί να δημιουργήσει έλαια και οι λεκέδες μετά είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν. Τα περισσότερα ρούχα πρέπει να σιδερώνονται ενώ είναι ελαφρώς υγρά ή μπορείτε να προσθέσετε υγρασία πασπαλίζοντας τα ρούχα με νερό από το σίδερο ατμού ή χρησιμοποιώντας ένα σπρέι σιδερώματος. Μην ψεκάζετε με νερό ή σπρέι τα μεταξωτά υφάσματα γιατί μπορεί εύκολα να δημιουργηθούν στάμπες από το νερό που δεν φεύγουν εύκολα.
TIP: Μπορείτε να κάνετε το σιδέρωμα πολύ πιο εύκολο διπλώνοντας ή κρεμώντας τα ρούχα αμέσως μόλις τα αφαιρέσετε από την απλώστρα ή το στεγνωτήριο ρούχων. Αν τα έχετε χύμα και ανακατωμένα σε μία στοίβα, ζαρώνουν περισσότερο.
Τεχνικές Σιδερώματος
Διαβάστε την ετικέτα φροντίδας
Οι περισσότερες ετικέτες στα ρούχα έχουν οδηγίες ή σύμβολα για το πώς να σιδερώσετε το ρούχο. Ακολουθήστε τις ρυθμίσεις θερμότητας στο σίδερο σας και ξεκινήστε πάντα με τη χαμηλότερη προτεινόμενη θερμοκρασία.
TIP: Εάν έχετε πολλά ρούχα να σιδερώσετε, ξεκινήστε με αυτά που απαιτούν τη χαμηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας (συνθετικά) για να αποφύγετε το κάψιμο ή το λιώσιμο. Αυξήστε τη ρύθμιση θερμοκρασίας καθώς προχωράτε σε φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κρυώσει ένα σίδερο παρά να ζεσταθεί.
Αποτρέψτε τα ίχνη του σίδερου και τα λαμπερά σημάδια
Σιδερώστε τα ρούχα από μέσα προς τα έξω για να αποφύγετε γυαλιστερά σημάδια στο ύφασμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό, λευκό πανί για να καλύψετε το τμήμα που σιδερώνετε. Το σιδέρωμα στη λάθος πλευρά των υφασμάτων με υφή ή με ύφασμα ή με σχέδιο, αποτρέπει τη σύνθλιψη και την ισοπέδωση.
Η ακολουθία του σιδερώματος
- Ξεκινήστε με το μεγαλύτερο επίπεδο τμήμα υφάσματος και σιδερώστε το στο εσωτερικό.
- Ακολουθήστε τις ίνες του υφάσματος για να αποφύγετε το τέντωμα.
- Προσθέστε υγρασία ή περισσότερη πίεση στο σίδερο όταν οι ζάρες είναι πολύ έντονες.
- Όταν σιδερώνετε ρούχα με γιακά και μανσέτες σιδερώστε πρώτα το εσωτερικό και μετά το εξωτερικό.
- Μην σιδερώνετε πάνω από φερμουάρ, κουμπιά ή διακοσμητικά, γιατί μπορεί να λιώσουν ή να χαλάσουν την πλάκα στο σίδερο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα πανί και χαμηλότερη θερμοκρασία.
- Κρεμάστε το ρούχο για να κρυώσει. Μη φοράτε ένα φρεσκοσιδερωμένο ρούχο μέχρι να κρυώσει γιατί θα σχηματιστούν περισσότερες ζάρες και όλος ο κόπος σας θα πάει χαμένος.
Διαβάστε επίσης
Άρθρο Παρέμβαση: Ο αποφασιστικός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Η Τένια Μακρή δίνει το παράδειγμα: “Παράσημο τα σημάδια που έχω από τον καρκίνο”