Όσοι έχετε τζάκι, σίγουρα λατρεύετε τη θαλπωρή και τη ζέστη που σας προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζετε και πόση φροντίδα θέλει.
Εκτός από την τήρηση των προφυλάξεων ασφαλείας, «το ξύλο υψηλής ποιότητας είναι σίγουρα το μεγαλύτερο κόλπο για μια καθαρή φωτιά», λέει στο insider.com ο Leroy Hite, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Cutting Edge Firewood. «Είναι ακριβώς σαν να μαγειρεύεις χωρίς υλικά υψηλής ποιότητας. Το φαγητό σου δεν θα έχει τόσο καλή γεύση», εξηγεί.
Για τη σωστή του λειτουργία, σπουδαίο ρόλο παίζει η καλή κατασκευή, ωστόσο χρειάζεται να γνωρίζουμε και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το καθαρίζουμε, να το ανάβουμε και να το συντηρούμε αναμμένο, λέει ο Hite.
Τζάκι – Τι πρέπει να προσέξουμε πριν το ανάψουμε
Ξεκινήστε καθαρίζοντας καλά το τζάκι
Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσετε σωστά το τζάκι σας πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε. Καθαρίστε την καμινάδα για να τραβάει καλύτερα τον καπνό και να προλάβετε αναφλέξεις που μπορεί να προκληθούν από τα υπολείμματα της καύσης.
Χρησιμοποιήστε ξύλα καλής ποιότητας
Μπορεί τα ξύλα να παραμένουν οικονομική λύση για θέρμανση, αλλά δεν είναι όλα κατάλληλα για τζάκι.
Μεγαλύτερη διάρκεια καύσης έχει η ελιά, η δρυς και η οξιά. Αυτοί οι τύποι ξύλου έχουν υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο, παράγουν περισσότερη θερμότητα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης. Ξύλο από έλατο και πεύκο είναι καλύτερα για προσάναμα.
Στη μέγιστη απόδοση της καύσης ρόλο παίζει η υγρασία: τα ξύλα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό μέρος για τουλάχιστον έξι μήνες. Γι αυτό καλό θα είναι να τα προμηθεύεστε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ανάψτε φωτιά σωστά
Για τους αρχάριους καλό θα ήταν να αποφεύγετε εύφλεκτα υγρά και χαρτί ως προσάναμα. Και τα δύο μπορεί να αρπάξουν απότομα. Προτιμήστε έλατο, πεύκο και λεπτά κλαδιά ελιάς. Δυναμώνουν τη φλόγα πολύ εύκολα και γρήγορα.
Εργαλεία για το τζακι
Για την ευκολία σας, τα αξεσουάρ που πρέπει να έχετε για το τζάκι είναι τσιμπίδα, σκαλιστήρι αλλά και φτυάρι για να απομακρύνετε τις στάχτες από το τζάκι.
Απαραίτητο είναι το προστατευτικό κάλυμα, ακόμα περισσότερο όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια. Βεβαιωθείτε ότι η φωτιά είναι τελείως σβήστή πριν φύγετε από το σπίτι ή πάτε για ύπνο. Προσοχή! Ποτέ μην αφήνετε τη φωτιά χωρίς παρακολούθηση.
Διαβάστε επίσης
ΕΟΦ: Τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και οι επιλογές – Αναλυτικά η λίστα
Βιταμίνη Ε: Η ουσία που «παγώνει» το χρόνο