Κουρκουμάς: Το μπαχαρικό που δίνει λάμψη και εξαφανίζει τις ρυτίδες

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ιατρικά για τα πάντα, από λοιμώξεις έως δερματικές παθήσεις για περίπου 4.000 χρόνια. Η κύρια ένωση του φυτού είναι η κουρκουμίνη, η οποία είναι αυτή που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα του.

Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτές επιτρέπουν στον κουρκουμά να είναι χρήσιμος για δερματικά προβλήματα όπως η ακμή.

Ο κουρκουμάς ωφελεί το δέρμα θεραπεύοντας σοβαρές καταστάσεις όπως ψωρίαση, ροδόχρου ακμή και έκζεμα. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές του ιδιότητες λειτουργούν θαυμάσια στην αντιμετώπιση ακόμη και των πιο δύσκολων παθήσεων του δέρματος.

Οι ιδιότητες ψύξης του κουρκούμη βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας από τις κηλίδες και ηρεμεί τη φλεγμονή και το ερεθισμένο δέρμα.

Έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς στην Ανατολή εδώ και αιώνες

Μπορεί να βελτιώσει την ακμή

Μία από τις κύριες αιτίες της ακμής είναι τα βακτήρια. Η κουρκουμίνη έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών που προκαλούν τα σπυράκια.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε δέρμα αυτιών χοίρου διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη (αναμεμειγμένη με λαυρικό οξύ) μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του propionibacterium acnes, που είναι ένας τύπος βακτηρίων που προκαλεί ακμή.

Οι  μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες του κουρκουμά στην καταπολέμηση της ακμής είναι περιορισμένες. Αλλά δεν βλάπτει να δοκιμάσετε να δείτε εάν αυτή η σπιτική θεραπεία λειτουργεί για εσάς. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μια DIY μάσκα προσώπου που αποτελείται από κουρκουμά, γάλα και μέλι.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά δρα ως αντιοξειδωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες.

Οι πολυφαινόλες όπως η κουρκουμίνη είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της δομής και της ελαστικότητας του δέρματος. Οπότε η διατήρηση του κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση των σημαδιών γήρανσης.

Μειώνει την εμφάνιση ραγάδων

Αν και κανείς δεν μιλάει για ραγάδες, το 80% των γυναικών τις έχουν. Αυτές οι ενοχλητικές μικρές γραμμές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά το κουρκούμι μπορεί να βοηθήσει να τις ελαφρύνει. Φορτωμένο με ισχυρά αντιοξειδωτικά, ο κουρκουμάς διεισδύει και βελτιώνει τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών που ελαφρύνουν την εμφάνιση ραγάδων.

Για να φτιάξετε τη δική σας πάστα επούλωσης στο σπίτι, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμίξετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Τρίψτε το μείγμα στις πληγείσες περιοχές δύο φορές την ημέρα. Η τακτική εφαρμογή αυτής της πάστας από κουρκούμη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη φυσική θεραπεία των ραγάδων.

Μπορεί να είναι ευεργετικό για τον καρκίνο του δέρματος

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, η κουρκουμίνη είναι ένα από τα πιο συχνά μελετημένα συστατικά για την πρόληψη του καρκίνου.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αναστείλει την καρκινογένεση ,τον σχηματισμό καρκίνου και μπορεί επίσης να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων.

Διαβάστε επίσης 

Μύκητες στα νύχια: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να μην ταλαιπωρείστε

Ακμή: Ο ρόλος των προβιοτικών στην αντιμετώπισή της

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.