Θέλετε τα φλιτζάνια και τα γυάλινα ποτήρια σας ασφαλή και χωρίς σκόνη, οπότε ο τρόπος φύλαξης και αποθήκευσης σας γλυτώνει από σπασίματα και ατυχήματα και βέβαια από το να τα ξαναπλύνετε.
Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύετε τα γυάλινα σκεύη σας σχετίζεται με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε και τη “μακροζωία” τους, αφού τα ευαίσθητα γυάλινα ποτήρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θραύσης εάν δεν αποθηκεύονται σωστά.
Φλιτζάνια και ποτήρια
Το μεγαλύτερο ερώτημα σχετικά με την οργάνωση γυαλικών, ωστόσο, είναι το εξής: Πρέπει να αποθηκεύετε τα φλιτζάνια και τις κούπες σας με το στόμιο πάνω ή κάτω; Η Clare Langan, ειδικός στη μαγειρική στο σπίτι, λέει ότι δεν υπάρχει πραγματικά λάθος τρόπος να τακτοποιήσετε τα ποτήρια σας, εφόσον η μέθοδος που επιλέγετε λειτουργεί για εσάς. Να γιατί:
Καθημερινά γυάλινα σκεύη
Το να αποφασίσετε εάν θα αποθηκεύσετε γυάλινα ποτήρια, φλιτζάνια και κούπες με το στόμιο επάνω ή κάτω εξαρτάται από τη διάταξη αποθήκευσης και τη λεπτότητα του στομίου, λέει η Langan. Η σκόνη μπορεί να μαζευτεί στα γυάλινα σκεύη σας —ακόμα και στα ντουλάπια — κάτι για το οποίο θέλετε να ανησυχείτε κάθε φορά που βγάζετε ένα. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να αποθηκεύσετε πιο ανθεκτικούς τύπους κυπέλλων με στο στόμιο τους κάτω. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα επιλογή αν δεν τα βγάζετε κάθε μέρα. “Σκεφτείτε να αποθηκεύσετε τις λιγότερο χρησιμοποιημένες κούπες με το χείλος προς τα κάτω για να αποτρέψετε τη συλλογή σκόνης”, λέει.
Γυάλινα και κρυστάλλινα ποτήρια
Σύμφωνα με την Langan, το πιο ευάλωτο μέρος ενός γυάλινου ή κρυστάλλινου ποτηριού είναι συνήθως το χείλος. «Τα πολύ λεπτά γυάλινα σκεύη, όπως τα ποτήρια σαμπάνιας ή ευαίσθητα ποτήρια κρασιού, είναι συνήθως πιο ασφαλή αποθηκευμένα σε ψηλά ντουλάπια που δεν ανοίγετε συχνά», λέει. Φυσικά, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιείτε αυτά τα κομμάτια τόσο συχνά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να συσσωρεύουν υπολείμματα μεταξύ των χρήσεων. “Αν ανησυχείτε για το πρόβλημα της σκόνης στα ράφια ή στα καροτσάκια μπαρ αποθηκεύστε τα προσεκτικά με το χείλος προς τα κάτω.”
Γενικές συμβουλές αποθήκευσης
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση στην ερώτηση πάνω ή κάτω το στόμιο, η Langan λέει ότι η μεγαλύτερη συμβουλή της είναι να αποθηκεύουμε τα συχνά χρησιμοποιούμενα γυάλινα σκεύη σε ένα ντουλάπι ή σε ένα ράφι που βρίσκεται σε βολική τοποθεσία δίπλα στο νεροχύτη ή το πλυντήριο πιάτων. «Έχω μαγειρέψει σε κουζίνες πολλών ανθρώπων και το να ψάχνω για ένα ποτήρι όταν ήθελα λίγο νερό πάντα με μπέρδευε», λέει. “Επίσης το να βάζετε τα πιάτα από το πλυντήριο κατευθείαν στη θέση τους είναι πολύ πιο εύκολο!”
Σε στοίβες
Εάν δεν έχετε χώρο και δεν έχετε γυάλινα σκεύη, η Langan λέει ότι οι στοίβες μπορεί να είναι μια επιλογή για ορισμένα στυλ. Ενώ τα ποτήρια της σαμπάνιας δεν μπορούν να στοιβάζονται (συνιστά να τα αποθηκεύσετε σε ένα ψηλό ράφι στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση με ένα σκαμπό εάν δεν χωρούν σε πιο προσβάσιμο χώρο), άλλα ποτήρια, ειδικά πιο χοντρά, πιο βαριά, σίγουρα μπορούν να μπουν το ένα μέσα στο άλλο. «Συνήθως είναι ασφαλές να στοιβάζετε πιο χοντρά φλυτζάνια», λέει. Πάνω, κάτω ή στοιβαγμένα, όπως κι αν αποφασίσετε να αποθηκεύσετε τα γυάλινα σκεύη σας είναι μια χαρά, αρκεί να είναι η σωστή λύση για εσάς και την κουζίνα σας.
Διαβάστε επίσης
O καλύτερος μοσχαρίσιος κιμάς για μακαρόνια, μπιφτέκια και burgers
Τα νέα μέτρα για τα σχολεία – Ερωτήσεις και απαντήσεις
Τα διαφορετικά συμπτώματα της Όμικρον σε εμβολιασμένους με 1, 2 ή 3 δόσεις και σε ανεμβολίαστους