Αν έχετε αυτόν τον τύπο προσωπικότητας κινδυνεύετε περισσότερο από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν μια αιτιολογική σχέση.

Η ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών και αδιάλυτων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο σχετίζεται επίσης με τη νόσο και την άνοια. Τώρα, μια νέα μελέτη διερευνά μια πιθανή σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και αυτών των προβλημάτων υγείας.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι ο νευρωτισμός αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αμυλοειδών πλακών

Αντίθετα οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από ευσυνειδησία φαίνεται ότι έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ης νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο Antonio Terracciano, Ph.D., καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής στο State University της Φλόριντα, εξηγεί:

«Έχουμε κάνει μελέτες που δείχνουν ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει άνοια, αλλά αυτές οι μελέτες εξέταζαν την κλινική διάγνωση. Εδώ, εξετάζουμε τη νευροπαθολογία, δηλαδή τις βλάβες στον εγκέφαλο που που οδηγούν σε υποκείμενη παθολογική αλλαγή».

Το άρθρο της μελέτης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Τύποι προσωπικότητας

Ο νευρωτισμός και η ευσυνειδησία είναι δύο χαρακτηριστικά προσωπικότητας που αναφέρονται συχνά από ερευνητές και ειδικούς ψυχικής υγείας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζονται νωρίς στη ζωή και, όπως λέει η μελέτη, «έχουν ευρεία επίδραση στη ζωή ενός ανθρώπου».

Ευσυνειδησία και νευρωτισμός

Οι άνθρωποι με ευσυνειδησία είναι υπεύθυνοι, προσεκτικοί και προσανατολισμένοι προς τους στόχους και τις λεπτομέρειες.

Οι νευρωτικοί έχουν συνήθως ανησυχητικά συναισθήματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι συγγραφείς της μελέτης πραγματοποίησαν δύο έρευνες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 3.000 συμμετέχοντες.

Η πρώτη ανέλυσε δεδομένα από άτομα που συμμετείχαν στη Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο 240 σημείων βασισμένο σε ένα τεστ για τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Μέσα σε ένα χρόνο από το ερωτηματολόγιο, η απουσία ή η παρουσία αμυλοειδών πλακών και πρωτεϊνών στον εγκέφαλό τους αξιολογήθηκε μέσω σαρώσεων PET.

Η δεύτερη ήταν μια μετα-ανάλυση 12 μελετών που διερεύνησαν συσχετίσεις μεταξύ της παθολογίας της νόσου του Αλτσχάιμερ και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.

Τι βρέθηκε στις αναλύσεις

Η μελέτη και η μετα-ανάλυση που βασίστηκαν στο BLSA κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Τα άτομα με υψηλό νευρωτισμό ή χαμηλές βαθμολογίες ευσυνειδησίας ήταν πιο πιθανό να έχουν αναπτύξει πλάκες αμυλοειδούς.

Τα άτομα με υψηλή ευσυνειδησία ή χαμηλές βαθμολογίες νευρωτισμού ήταν λιγότερο πιθανό να τα έχουν.

Η έρευνα εξέτασε και άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η κοινωνικότητα και η εξωστρέφεια, σε σχέση με την άνοια, αλλά ο νευρωτισμός και η ευσυνειδησία είχαν τον ισχυρότερο σύνδεσμο.

Όταν ρωτήθηκε εάν η συσχέτιση αυξάνεται μετά από κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο νευρωτισμού ή ευσυνειδησίας, ο καθηγητής Terracciano είπε:

«Αυτές οι συσχετίσεις φαίνεται να είναι γραμμικές. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο επίπεδο που να προκαλεί αντίσταση ή ευαισθησία».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η συσχέτιση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και της παθολογίας ήταν ισχυρότερη σε άτομα που ήταν γνωστικά φυσιολογικά τη στιγμή της αξιολόγησης στη μελέτη BLSA ή στις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο τύπος προσωπικότητας μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου πριν από την εμφάνιση των αμυλοειδών πλακών.

Αιτιώδης σύνδεσμος

«Επειδή αυτή η μελέτη είναι παρατηρητική, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιοι είναι οι μηχανισμοί και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», σημειώνουν οι ερευνητές.

«Μια πιθανή οδός είναι η φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με την προσωπικότητα και την ανάπτυξη βιοδεικτών Alzheimer. Ο τρόπος ζωής είναι ένα άλλο πιθανό μονοπάτι. Για παράδειγμα, τα άτομα με υψηλή ευσυνειδησία έχει αποδειχθεί ότι έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής — όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, τον ύπνο, την κατάθλιψη, τη γνωστική διέγερση κ.λπ. — από εκείνα με χαμηλότερη ευσυνειδησία. Υπάρχει ένα συμπαγές σώμα έρευνας που συνδέει τον τρόπο ζωής, τον κίνδυνο άνοιας και τους βιοδείκτες».

Ο καθηγητής Terracciano ανέφερε ακόμα:

«Υπάρχουν πτυχές νευρωτισμού και ευσυνειδησίας που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τον κίνδυνο άνοιας. Χαρακτηριστικά όπως ο νευρωτισμός διαμορφώνουν τη συναισθηματική μας ζωή, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το άγχος και αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας».

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Η Θεσσαλονίκη βράζει, με οριακή πληρότητα τα νοσοκομεία

Τι πρέπει να κάνουν οι εμβολιασμένοι αν εκτεθούν στον κορονοϊό

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.