Νόσος των δοκιμαστηρίων: Λοιμώξεις πίσω από το παραβάν

Η νόσος των δοκιμαστηρίων ή ροδόχρους πιτυρίαση είναι μια ιογενής λοίμωξη του δέρματος.

Είναι συχνότερη την Άνοιξη και το Φθινόπωρο σε εύκρατα κλίματα και μπορεί να προσβάλλει κλειστές κοινωνικές ομάδες, λαμβάνοντας επιδημικό χαρακτήρα.

Παρότι φαίνεται να συνδέεται με τις δοκιμές ρούχων στα δοκιμαστήρια, το αίτιο εμφάνισης της νόσου είναι άγνωστο. Παραμένει, όμως, ένα συχνό δερματικό νόσημα που προσβάλλει άτομα από 10 έως 35 ετών και κυρίως γυναίκες.

Συσχετίζεται με τους ανθρώπινους ερπητοϊους 6 και 7 και έχει χαρακτηριστεί ως η νόσος των δοκιμαστηρίων.

Αίτια

Αν και οι ακριβείς αιτίες είναι ακόμα άγνωστες, οι γιατροί πιστεύουν ότι σχετίζεται με μια ιογενή λοίμωξη, που σχετίζεται με κάποιες μορφές έρπητα. Γενικά, επηρεάζει τα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες κοντά στην ηλικία των 20 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Μπορεί επίσης να σας επηρεάσει εάν είστε έγκυος. Αυτή είναι και η μοναδική κατηγορία που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα αυτή τη δερματική πάθηση. Η ροδόχρους πιτυρίαση δεν είναι μεταδοτική και στους περισσότερους ανθρώπους, δεν αφήνει σημάδια ή ουλές αφού επουλωθεί.

Συμπτώματα

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση εξανθημάτων τα οποία μπορεί να διαρκέσουν 4-6 εβδομάδες. Αρχικά εμφανίζεται μια ευμεγέθης πλάκα δ=2-5εκ ρόδινη και λεπιδώδης, η λεγόμενη “μητρική πλάκα”. Μετά από διάστημα 1-20 ημερών ακολουθεί ένα διάχυτο εξάνθημα από πανομοιότυπες πλάκες μικρότερης διαμέτρου, κυρίως στον κορμό και εγγύς των άκρων. Σπάνια εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στα άκρα και στα γεννητικά όργανα.

Συνήθως το εξάνθημα είναι ασυμπτωματικό ή συνοδεύεται από ήπιο κνησμό, ενω σπάνια προηγούνται του εξανθήματος συμπτώματα ιογενούς συνδρομής (κακουχία, πονόλαιμος, δεκατική πυρετική κίνηση). Σε 4-6 εβδομάδες το εξάνθημα αυτοϊάται χωρίς να καταλείπει ουλές.

Η ροδόχρους πιτυρίαση δεν είναι επικίνδυνη για το γενικό πληθυσμό. Μόνο σε εγκύους έχουν διαπιστωθεί κάποιες επιπλοκές, όπως αποβολή στους πρώτους μήνες της κύησης και πρόωρος τοκετός, γι’ αυτό και τίθονται σε τακτική παρακολούθηση.

Θεραπεία

Οι βλάβες και το εξάνθημα αυτοπεριορίζονται χωρίς ιατρική θεραπεία συνήθως μέσα σε 6-12 εβδομάδες. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ενυδάτωση – μείωση της απολεπιστικής τάσης του δέρματος.
  • Τοπικά κορτικοστεροειδή – ελάττωση κνησμού, μειώση ερυθρότητας.
  • Αντιισταμινικά – αντιμετώπιση του κνησμού.

Η νόσος των δοκιμαστηρίων, δεν είναι επικίνδυνη. Θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη ενός δερματολόγου, που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Πηγή:dermnetnz.org

Διαβάστε επίσης 

Εγκυμοσύνη: Πότε ένα χτύπημα στην κοιλιά μπορεί να βλάψει το μωρό

Μητσοτάκης: Τρίτη δόση εμβολίου και εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.