Ένα αντιηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας είναι πειρασμός, γιατί ο καταναλωτής έχει την αίσθηση ότι προστατεύεται έστω και σε μικρότερο βαθμό από τον ήλιο, ενώ μπορεί να αποκτήσει πιο γρήγορα το μαύρισμα της επιδερμίδας.
Προϊόντα όπως τα έλαια μαυρίσματος χαμηλού SPF και τα αυτομαυριστικά διαφημίζουν ότι δίνουν μια μπρονζέ εμφάνιση χωρίς το κάψιμο, αλλά το πετυχαίνουν;
Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας;
Δυστυχώς, αυτά τα προϊόντα δεν θα σώσουν το δέρμα σας από ένα επώδυνο ηλιακό έγκαυμα ή καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο Henry Ford.
Τα έλαια μαυρίσματος με χαμηλό δείκτη προστασίας (SPF) δεν παρέχουν επαρκή αντηλιακή προστασία. Το λάδι μπορεί να προσελκύσει τις ακτίνες UV στο δέρμα και αυτή η ελάχιστη ποσότητα SPF δεν θα αντισταθμίσει αυτό το φαινόμενο.
Αντ’ αυτού, αναζητήστε ένα αντηλιακό με την ένδειξη «ευρέος φάσματος» στην ετικέτα. Επιλέξτε μια σύνθεση με ελάχιστο SPF 30 — ιδανικά SPF 50 για την καλύτερη προστασία.
Σας προστατεύει ένα ελαφρύ μαύρισμα από το ηλιακό έγκαυμα;
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αντιηλιακά με χαμηλό δείκτη προστασίας, για να αποκτήσουν ένα «βασικό μαύρισμα».
Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ελαφρύ μαύρισμα πριν από μια μέρα στην παραλία ή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών θα προστατεύσει από το κάψιμο και το έγκαυμα. Αυτή η προσέγγιση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Το λεγόμενο βασικό μαύρισμα δεν σας προστατεύει από την πρόωρη γήρανση ή τον καρκίνο του δέρματος. Οποιοδήποτε μαύρισμα – ακόμα και ένα ελαφρύ – είναι σημάδι ότι ο ήλιος έχει βλάψει το δέρμα σας.
Και, στην καλύτερη περίπτωση, ένα βασικό μαύρισμα έχει δείκτη προστασίας που αναλογεί σε SPF 3, αλλά μπορεί να μην παρέχει καν τόση προστασία.
Photo Shutterstock