Ποια ρούχα έχουν PFAS, τα παντοτινά χημικά – Τι απαγορεύτηκε σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια

Τα PFAS, τα γνωστά ως «παντοτινά χημικά», βρίσκονται σχεδόν παντού, ακόμα και στα ρούχα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, απαγορεύεται σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια η πώληση των περισσότερων ενδυμάτων που περιέχουν σκόπιμα PFAS. Τα αδιάβροχα εξαιρούνται από την απαγόρευση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2028, ενώ το Κολοράντο επιβάλλει επίσης σταδιακά περιορισμούς, στοχεύοντας συγκεκριμένα ρούχα εξωτερικού χώρου σχεδιασμένα για πολύ υγρές συνθήκες, με την απαίτηση οι κατασκευαστές να αποκαλύπτουν την παρουσία PFAS σε αυτά τα είδη.

Από το 2026, περισσότερες πολιτείες — συμπεριλαμβανομένων των Maine, Vermont, Rhode Island και Connecticut — πρόκειται να απαγορεύσουν το PFAS σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ρούχα.

Αυτές οι χημικές ουσίες μακράς διαρκείας που έχουν συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία χρησιμοποιούνται στα ρούχα για την απώθηση του νερού και των λεκέδων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (EPA), τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε εμπορικά προϊόντα από τη δεκαετία του 1940. Οι πηγές μπορεί να περιλαμβάνουν πόσιμο νερό, αντικολλητικά σκεύη, ρούχα ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες, προϊόντα καθαρισμού ακόμα και σε αφρούς πυρόσβεσης».

Επίσης, η EPA με οδηγία της αποτρέπει τις εταιρείες από το να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την παραγωγή ή την επεξεργασία 329 ουσιών PFAS που δεν έχουν παρασκευαστεί ή χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια χωρίς πλήρη αναθεώρηση και προσδιορισμό κινδύνου.

Ποιοι τύποι ρούχων περιέχουν PFAS;

Τα PFAS χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα ρούχων. Μια πρόσφατη μελέτη πολλών οργανισμών διαπίστωσε ότι μια παρτίδα παλτών, μαγιό και μπλουζών, το 64% περιείχε PFAS — αν και ορισμένες κατηγορίες είναι πιο πιθανό να τις περιέχουν από άλλες. Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται, σε εξοπλισμό εξωτερικού χώρου, όπως αδιάβροχα, καπέλα, γάντια και ρούχα για σκι ή πεζοπορία. Γενικά, ρούχα με οποιοδήποτε είδος υδατοαπωθητικού ή προστασίας από τους λεκέδες μπορεί να περιέχουν PFAS.

Πάντως, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακριβή στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό των ρούχων που περιέχουν PFAS, επειδή αυτές οι χημικές ουσίες δεν αναγράφονται απαραίτητα στις ετικέτες και τα προϊόντα δεν ελέγχονται τακτικά για αυτές τις ουσίες.

Τι να κάνετε εάν ανησυχείτε για τα PFAS στα ρούχα

Αν υποψιάζεστε ότι το αγαπημένο σας αδιάβροχο περιέχει PFAS και αναρωτιέστε αν πρέπει να το πετάξετε, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης σε PFAS προέρχεται από το πόσιμο νερό ή το φαγητό, παρά από την επαφή με το δέρμα με ένα παλιό αδιάβροχο. Εξαρτάται από εσάς εάν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το παλτό σας.

Ένα αδιάβροχο που περιέχει PFAS συνήθως δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας, καθώς φοριέται πάνω από άλλα ρούχα. Αν το πετάξετε, τότε συμβάλλετε στη σπατάλη και απορρίπτετε PFAS σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αξίζει να σκεφτείτε τις μελλοντικές αγορές σας.

Επιπλέον, το πλύσιμο ενός ρούχου που έχει υποστεί επεξεργασία με PFAS μπορεί να βοηθήσει. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι συγκεντρώσεις PFAS στα υφάσματα μειώθηκαν σημαντικά μετά το ξέπλυμα, ιδιαίτερα με ζεστό νερό. Ωστόσο, υπάρχει μια αντιστάθμιση. Αν και αυτό θα μείωνε την πιθανότητα άμεσης επαφής με το δέρμα, σημαίνει επίσης ότι τα PFAS απελευθερώνονται στα λύματα, όπου παραμένουν στο περιβάλλον, καθώς πολλά δεν αποικοδομούνται.

photo shuuterstock

Διαβάστε επίσης

Δωρεαν αποκριάτικες εκδηλώσεις σε 50 σημεία της Αθήνας

Φυτική βαφή μαλλιών: 3+1 λόγοι που πρέπει να την δοκιμάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.