4+1 λόγοι που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση μαλλιών

Η γήρανση των μαλλιών δε φαίνεται άμεσα, αλλά στην πραγματικότητα δεν καθυστερεί και συμβαδίζει με τη γήρανση όλου του σώματος. Απλώς τα πρώτα σημάδια της γήρανσης των μαλλιών δε γίνονται εύκολα εμφανή. Τα πρώτα σημάδια της γήρανσής τους έχουν αντίκτυπο στην υφή και την πυκνότητά τους, εξηγεί ο δερματολόγος, Samer Jaber, M.D.

Συνήθειες που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση των μαλλιών

Συχνές αλλαγές στο χρώμα

Αυτό που προκαλεί τη γήρανση της τρίχας δεν είναι το βάψιμο, αλλά το συχνό βάψιμο. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε τις απανωτές βαφές, ιδιαίτερα στα μαλλιά που είναι ήδη εύθραυστα.

Κακής ποιότητας προϊόντα

Οι χημικές ουσίες στις βαφές ταλαιπωρούν τα μαλλιά με αποτέλεσμα να δείχνουν με τον καιρό θαμπά και ξηρά. Μετά από κάθε βαφή τα σωστά προϊόντα περιποίησης του χρώματος και της συνολικής υγείας των μαλλιών μας είναι απαραίτητα.

Επιλέξτε ποιοτικά σαμπουάν, μάσκες, conditioner σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τις συστάσεις του κομμωτή σας. Επιπλέον, μην παραλείπετε θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης και περιποίησης.

Ορμονικές μεταβολές

Η αυξομείωση στα επίπεδα των ορμονών αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οδηγούν στη γήρανση των μαλλιών, λέει ο Jaber. Οι ορμόνες επηρεάζουν τον οργανισμό και τα μαλλιά στον ίδιο βαθμό με το άγχος. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, τα μαλλιά σταματούν να αναπτύσσονται. Δεν αποκλείεται οι δυο αυτοί παράγοντες να επιδράσουν μαζί.

Το άγχος δηλαδή, μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες και να αλλάξει την τρίχα εμφανισιακά, όπως και να επηρεάσει τη δύναμή της.

Τα αντισυλληπτικά χάπια, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, οι ορμονοθεραπείες και άλλες φαρμακευτικές αγωγές που επιδρούν στις ορμόνες, μπορεί να πυροδοτήσουν αλλαγές στην υφή των μαλλιών.

 Άγχος

Το έντονο στρες έχει πολλαπλές συνέπειες στην υγεία μας, επομένως επηρεάζει και τα μαλλιά μας. Αν παρατηρήσουμε ότι αρχίζουν να πέφτουν, αφού αποκλείσουμε ότι δεν πρόκειται για εποχική τριχόπτωση ή κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης, ίσως να πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία στο αυξημένο άγχος. Το στρες πυροδοτεί μια σειρά μεταβολών στους θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα να αδρανοποιούνται και να σταματούν να αναπτύσσουν νέες τρίχες. Δεν αποκλείεται όμως, και οι νέες τρίχες όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται, να είναι πιο λεπτές και αδύναμες, λέει ο Jaber.

Κακή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να κάνει δέρμα και μαλλιά να λάμπουν από υγεία. Το αντίστροφο μπορεί να κάνει μια κακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τηγανητά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς, πιο συγκεκριμένες διατροφικές ελλείψεις δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστούν όσον αφορά την υγεία των μαλλιών.

Πάντως, η ανεβασμένη χοληστερίνη, η έλλειψη σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και πρωτεΐνης, είναι οι συνήθεις ένοχοι που τα μαλλιά μας έχουν αρχίσει να γερνούν. Επίσης, η συχνή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού στερεί από τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της τρίχας.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Καρδιακές αρρυθμίες: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Επιστήμονες καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.