Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε κάθε βράδυ, για να είμαστε καλά;

Ο κακός και με λίγες ώρες υπνος, έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και άνοιας. Βραχυπρόθεσμα, ακόμη και μία ημέρα απώλειας ύπνου μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Οι άνθρωποι που έχουν κακό ύπνο μπορεί επίσης να έχουν προδιάθεση για καταστάσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή, λέει ο Δρ Nathaniel F. Watson, νευρολόγος με ειδίκευση στον ύπνο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ανάγκες ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, αλλά η γενική σύσταση είναι από επτά έως εννέα ώρες. Ωστόσο, οι συστάσεις αυτές αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. «Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία, μαζί με μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση. Διαπιστώσαμε πως ο ύπνος έξι ή λιγότερων ωρών τη νύχτα είναι ανεπαρκής για τη διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας στους ενήλικες. Συμφώνησε ότι επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα συνιστώνται για όλους τους υγιείς ενήλικες», σωμειώνει ο Watson.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε κάθε βράδυ για να είμαστε καλά;

Νήπια

Οι ανάγκες ύπνου ξεκινούν να μειώνονται καθώς τα μωρά περνούν στην παιδική ηλικία και οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται. Τα παιδιά χρειάζονται 11-14 ώρες ύπνου από ένα έως δύο ετών και 10-13 ώρες από τρία έως πέντε. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, στους 18 μήνες τα περισσότερα νήπια έχουν κατά μέσο όρο έναν μεσημεριανό ύπνο την ημέρα, που διαρκεί μία έως τρεις ώρες. Από τα τρία χρόνια και μετά, οι απαιτήσεις διαφέρουν από παιδί σε παιδί, με κάποια να το καταργούν εντελώς.

Έφηβοι

Η εφηβεία φέρνει μεταβαλλόμενες ανάγκες και μια έναρξη προκλήσεων. Συνιστάται στους έφηβους να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες κάθε βράδυ.

«Πολλοί έφηβοι απλώς καθυστερούν να κοιμηθούν», εξήγησε ο Watson. «Γι’ αυτό αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πρωινό ξύπνημα και τις πρώτες ώρες στο σχολείο. Γι’ αυτό το μεσημέρι μπορεί να επιλέξουν να κοιμηθούν». Έρευνες δείχνουν ότι οι έφηβοι που κοιμούνται τακτικά για 30 έως 60 λεπτά την ημέρα έχουν βελτιωμένη προσοχή, ικανότητα μη λεκτικής λογικής και χωρική μνήμη.

Ενήλικες

Όταν φτάνουμε στο σημείο της ενηλικίωσης, το σώμα βρίσκεται σε «λειτουργία συντήρησης». Επομένως έχουμε μειωμένες ανάγκες ύπνου, με επτά έως οκτώ ώρες να είναι το απόλυτο.

Εάν χρειάζεστε περισσότερα, ο Watson, προειδοποιεί ότι μπορεί να πάσχετε από μια διαταραχή ύπνου, όπως άπνοια ύπνου ή υπερυπνία και θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Για όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου τους, οι ειδικοί προτείνουν βραδινή άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Και αν ψάχνετε για έναν άλλο λόγο για να πατήσετε το snooze το Σάββατο, οι ερευνητές λένε ότι ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Εάν ελπίζετε να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα, οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να κοιμάστε επαρκώς.

Ηλικιωμένοι

Μετά τα 65, η παραγωγή και η απελευθέρωση μελατονίνης μειώνεται, με αποτέλεσμα λιγότερο και ελαφρύτερο ύπνο. Καθώς το σώμα γερνά, η ούρηση μπορεί να γίνει πιο συχνή, διαταράσσοντας τα πρότυπα ύπνου. Η προχωρημένη ηλικία σχετίζεται επίσης με έναν προχωρημένο κιρκάδιο ρυθμό που προκαλεί το σώμα να έχει ανάγκη να κοιμηθεί νωρίτερα όπως και να ξυπνά, αλλά ο στόχος θα πρέπει να είναι οι επτά έως οκτώ ώρες.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Η γνώση είναι δύναμη

Ο εύκολος τρόπος για να κάψεις περισσότερες θερμίδες στο περπάτημα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.