Πότε ξεκινά η γήρανση; Οι δυο ηλικίες ορόσημο

Η γήρανση δεν είναι μια διαδικασία που συντελείται από τη μια ημέρα όπως προκύπτει από νέα έρευνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γήρανση στον άνθρωπο επιταχύνεται απότομα σε δύο συγκεκριμένες ηλικιακές περιόδους, γύρω στα 40 και στα 60 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των φάσεων, σημειώνονται ξαφνικές αλλαγές στον αριθμό των μορίων και των μικροοργανισμών στο σώμα. Αυτές οι αλλαγές δεν συμβαίνουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αλλά σε κρίσιμα χρονικά σημεία, όπως τα 44 και στις αρχές της δεκαετίας των 60.

Γήρανση: Πότε συντελείται η έκρηξη

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging ανέλυσε πάνω από 135.000 τύπους μορίων που επηρεάζονται από τη γήρανση σε 108 ενήλικες ηλικίας 25 έως 75 ετών. Τα μόρια αυτά παρακολουθήθηκαν για αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία τους στις δεκαετίες αυτές.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε χιλιάδες μόρια και μικροοργανισμούς σε άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών, παρακολουθώντας τις μεταβολές τους σε βάθος χρόνου. Διαπιστώθηκε ότι το 81% αυτών των παραγόντων δεν αυξάνονται απλώς με την ηλικία, αλλά αλλάζουν δραστικά γύρω στα 40 και 60 έτη.

Γήρανση: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που χαρίζουν υγεία που διαρκεί περισσότερο

Ειδικότερα, σε ηλικίες γύρω στα 40, παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές σε μόρια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ, της καφεΐνης, των λιπιδίων, των καρδιακών παθήσεων και της μυϊκής υγείας. Ορισμένες από αυτές τις μεταβολές μπορεί να σχετίζονται με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των συγκεκριμένων γενεών, σύμφωνα με τον δρ Σνάιντερ.

Συνολικά, η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για αυξημένη προσοχή στην υγεία κατά την πέμπτη και έβδομη δεκαετία της ζωής, ενώ ανατρέπει τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί σταδιακής γήρανσης, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν κρίσιμα στάδια όπου το σώμα γίνεται πιο ευάλωτο σε ασθένειες και γήρανση.

Photo Shutterstock

Ζαχαρη: Σε ποια ποσότητα οδηγεί σε πρόωρη γήρανση

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πνεύμονες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.