Η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα, μας υποδέχτηκε στα νέα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας στο Μαρούσι – όπου ακόμη κι εκείνη εργάζεται στον ίδιο χώρο με τους συνεργάτες της (open space) – και μας μίλησε για όλα. Για τις πολλές ευκαιρίες που είχε στη δουλειά της, για τα νέα λανσαρίσματα της εταιρείας, για τον κύκλο εργασιών και για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Εξίσου ενδιαφέροντα, βέβαια, είναι και τα όσα μας λέει για τις γυναίκες στον ανδροκρατούμενο χώρο των επιχειρήσεων.
Η κα Χουλιάρα εντάχθηκε στη διοικητική ομάδα της AstraZeneca το 2011 και είναι πρόεδρος και γενική διευθύντρια τα τελευταία έξι χρόνια. Το πρώτο της πτυχίο είναι στα νομικά και, όπως λέει στο Table for Two, το φάρμακο ήρθε στη ζωή της στο τέλος του μεταπτυχιακού της, το 2001.
«Η ενασχόλησή μου με το φάρμακο ήταν μια συνειδητή επιλογή, που βοηθήθηκε και από την τύχη. Δεν μπορούσα ποτέ να το φανταστώ ότι θα φτάσω σε αυτή τη θέση, χτίστηκε σιγά – σιγά μέσα μου. Ήμουν τυχερή, μου δόθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες για να μάθω, να αναπτυχθώ και να προσφέρω. Ξεκινώντας, ξεχωρίζω ως νέα απόφοιτος της σχολής τις ευκαιρίες να μάθω και να αναπτυχθώ και όχι τόσο τις προκλήσεις. Στην πρώτη μου εταιρεία απέκτησα πολλές εμπειρίες σε άλλες χώρες του κόσμου, που μου έδωσαν δυνατότητες να ανοίξω τους ορίζοντές μου και να αποκτήσω κάποιες γνώσεις, που δεν θα είχα αποκτήσει, εάν έμενα στην Ελλάδα. Σίγουρα οι προκλήσεις στον χώρο του φαρμάκου είναι πολλές, είναι πολύ αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο και πρέπει να το ξέρεις πολύ καλά, αλλά μένει η ικανοποίηση», αναφέρει η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου.
Οι λόγοι που διαφοροποιούν την εταιρεία
Προσθέτει ότι η AstraZeneca ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, γιατί στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες.
«Η εστίαση στη συμπερίληψη και στη διαφορετικότητα διαφοροποιούν την AstraZeneca από άλλες εταιρείες. Έχει αναγνωριστεί και στη λίστα του Forbes με τις 50 επιχειρήσεις, που έχουν πιο θετικό περιβάλλον εργασίας για τις γυναίκες. Επιπλέον ξεχωρίζει για την ασθενοκεντρικότητα και για την επιστημονικοκεντρικότητά της», εξηγεί.
Ως το 2030 αναμένεται να κυκλοφορήσουν 20 νέα σκευάσματα. Η εταιρεία παγκοσμίως καταγράφει πωλήσεις άνω των 44 δισ. δολλαρίων και απασχολεί σχεδόν 90 χιλιάδες εργαζόμενους. Το 2022 επένδυσε πάνω από 9,5 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων μορίων και ενδείξεων.
Στην Ελλάδα απασχολεί περίπου 220 εργαζόμενους ο κύκλος εργασιών της το 2021 έφθασε 130 εκατ. ευρώ. Από αυτά, οι επιστροφές στο σύστημα υγείας ήταν σχεδόν 70 εκατ. ευρώ και οι συνεισφορές στα συστήματα ασφάλειας 2,5 εκατ. ευρώ.
«Παράλληλα διεξάγουμε κλινικές μελέτες και στην Ελλάδα και την τελευταία 3ετία έχουμε διεξαγάγει 70 κλινικές μελέτες. Στο κομμάτι της αειφόρου ανάπτυξης θέλουμε μέχρι το 2025 να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και μέχρι το 2030 αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα κι αυτό επηρεάζει και τις παραγωγικές μας μονάδες και τον εταιρικό μας στόλο», λέει η κα Χουλιάρα και συστήνει στις γυναίκες να μην εγκλωβίζονται στα στερεότυπα και να τολμούν να διεκδικούν, όλα όσα επιθυμούν.