Στο Πανελλήνιο Συνέδριο 2021 για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας συμμετείχε η Market Access & External Relations Director της AbbVie, Πένυ Ρέτσα, ως ομιλήτρια στην ενότητα για τη φαρμακευτική καινοτομία.
Στην ομιλία της, η κα Ρέτσα ανέδειξε αρχικά την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για την οικονομία και τους ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα υγειονομική κρίση απέδειξε σε όλους μας ότι αν κάτι είναι πραγματικά καινοτόμο, αυτό πρέπει να προχωρά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τόσο σε επίπεδο έγκρισης όσο και σε επίπεδο διάθεσης στον γενικό πληθυσμό. Στη συνέχεια, διαπίστωσε ότι «στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι ασθενείς δεν απολαμβάνουν τα οφέλη της φαρμακευτικής καινοτομίας το ίδιο γρήγορα με άλλους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και παρά την πραγματικά πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται και σε επίπεδο HTA και σε επίπεδο Επιτροπής Διαπραγμάτευσης υπάρχει, ακόμα, σημαντικός δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα και να επιταχύνουν την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ως άμεσα μέτρα πρότεινε:
– Δημιουργία Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας
– Θεσμοθέτηση της έκδοσης της θετικής λίστας κάθε 2 μήνες
– Ενίσχυση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και της Επιτροπής ΗΤΑ και μετατροπή τους σε Οργανισμούς στα πρότυπα του εξωτερικού
– Αύξηση της πρόσβασης στην πληροφορία για την πρόοδο των φακέλων στο μονοπάτι της τιμολόγησης και αποζημίωσης και ψηφιοποίηση της διαδικασίας
– Ανάπτυξη της Ελλάδας σε Κέντρο Αριστείας κλινικών μελετών και μελέτης RWE
Στη συνέχεια, η κα. Ρέτσα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι πολιτικές προώθησης και στήριξης της φαρμακευτικής καινοτομίας πρέπει να διαπνέονται από μία θεμελιώδη αρχή: ότι ο φαρμακευτικός κλάδος λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής στην οικονομία και ως εγγυητής οικονομικής ευημερίας.
Ότι ο κλάδος και μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας». Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι «πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική της αντιμετώπισης της υγείας ως κέντρο κόστους και να γίνει κατανοητό ότι ο κλάδος της υγείας γενικότερα, και η φαρμακευτική βιομηχανία ειδικότερα, αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης όπου υπάρχουν τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες».
Κλείνοντας, έδωσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από το πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης και τα αναπτυξιακά οφέλη που μπορούν να προκύψουν μέσα από την κινητροδότηση του κλάδου και την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως περίπου 36 δις ευρώ και σύμφωνα με στοιχεία του 2019, στην Ελλάδα επενδύονται περίπου 51 εκατ. ευρώ ετησίως», γεγονός που προσφέρει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του τομέα.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η άνοδος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό Μ.Ο. – από ουραγός που είναι σήμερα – συνεπάγεται, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις ερευνών με βάση τον πληθυσμό της, επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ», και συνεπώς «η προσέλκυση των επενδύσεων αυτών θα επιφέρει ετήσια αύξηση 1,1 δις στο ΑΕΠ, 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης».
Τέλος, η κα. Ρέτσα υπογράμμισε ότι «η παροχή κινήτρων για την αύξηση των επενδύσεων αποτελεί κλειδί για την επόμενη ημέρα. Η αντιστροφή της λογικής από την υπερφορολόγηση στην κινητροδότηση επενδύσεων είναι βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός θετικού, «φιλοεπενδυτικού» αφηγήματος που θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια του κλάδου».
Διαβάστε επίσης
Μελέτη: Ποιος συνδυασμός εμβολίων προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία