ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται φτερούγες κοτόπουλου – Εντοπίστηκε σαλμονέλα

Σαλμονέλα εντοπίστηκε σε συσκευασμένες φτερούγες κοτόπουλου μετά από ελέγχους και ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευθεί το συγκεκριμένο προιόν να μην το καταναλώσουν.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Οργανισμού για τις παρτίδες από φτερούγες κοτόπουλου με σαλμονέλα έχει ως εξής:

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία νωπού παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο, με την εμπορική ονομασία “ΜΠΑΧΑΡΩΜΕΝΗ ΦΤΕΡΟΥΓΑ ΝΩΠΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΤΑ” με αριθμό Lot 240618.12318 και ημερομηνία λήξης 18/06/2024, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ. Μετά από την εξέταση του δείγματος από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν”.

Η σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλας είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ αναφέρουν, ότι ο καθένας μπορεί να νοσήσει με σαλμονέλα, αλλά τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν νόσημα με σοβαρότερα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης

Ιγμορίτιδα: τι την προκαλεί και πως την αντιμετωπίζουμε

Συμπλήρωμα διατροφής φαίνεται ότι μειώνει την επιθετικότητα έως και 28%

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.