Η ηλικία των 40 ετών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το σώμα αρχίζει να αλλάζει με διάφορους τρόπους, που επηρεάζουν την ισορροπία των ορμονών και τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Οιστρογόνα, είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για μια ομάδα ορμονών με σημαντική λειτουργία στη σεξουαλική και αναπαραγωγική ανάπτυξη των γυναικών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο Johns Hopkins Medicine, συντίθενται στις ωοθήκες, τα επινεφρίδια και τα λιποκύτταρα.
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι δύο παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, που παράγει ο οργανισμός.
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκα, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Πρόκειται για υγιεινά σνακ που μπορούν επίσης να μεταφερθούν εύκολα όταν βρίσκεστε έξω ή ταξιδεύετε.
Πρόκειται για τρόφιμα που συγκεντρώνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα: υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Αυτό οφείλεται στην απώλεια νερού κατά τη διαδικασία παραγωγής.
Επίσης, όπως φαίνεται από τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στο Foods, ξεχωρίζουν για την παρουσία διαφόρων φαινολικών ενώσεων, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να έχουν οιστρογονική δράση, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology.
Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος είναι ένα άλλο τρόφιμο με μεγάλη ποσότητα ουσιών με οιστρογονική δράση στον οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς, στο Trends in Food Science and Technology, πρόκειται για λιγνάνες, οι οποίες υπάρχουν και σε άλλους σπόρους, λαχανικά ή φρούτα.
Ο λιναρόσπορος είναι αρκετά εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή. Απλά προσθέστε μια μικρή κουταλιά σε ένα γιαούρτι, ένα smoothie φρούτων, μια κρέμα λαχανικών.
Φασόλια
Μέσα στη μεγάλη ομάδα των φυτοοιστρογόνων, μπορούμε να ξεχωρίσουμε 3 από αυτά: τις κουμεστάνες, τις λιγνάνες και τις ισοφλαβόνες. Όπως αναφέρει ο Dr. Ernest Schwarz, από το Πανεπιστήμιο McGill, οι πρώτες βρίσκονται σε αρκετά υψηλές ποσότητες στα φασόλια.
Υπάρχουν και άλλα όσπρια που βελτιώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων: κόκκινα και λευκά φασόλια και τα ρεβίθια καθώς περιέχουν όχι μόνο κουμεστάνες, αλλά και ισοφλαβόνες. Επίσης, όλα τους αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών. Έτσι, η εισαγωγή των οσπρίων στη διατροφή σας και η αντικατάσταση του κρέατος μπορεί να αποφέρει επιπλέον οφέλη από αυτή την άποψη.
Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η παρακολούθηση μιας διατροφής όπως η λεγόμενη “δυτική” έχει συνδεθεί με χειρότερη ορμονική υγεία. Αυτό επισημαίνεται από διάφορες πηγές, όπως το περιοδικό Biochimica and Biophysica Acta. Επομένως, η συμμόρφωση με μια διατροφή που περιλαμβάνει φασόλια δεν είναι κακή ιδέα.
Σόγια
Αν και την παρουσιάζουμε σχεδόν στην τελευταία θέση, η σόγια είναι μία από τις τροφές που περιέχει τα περισσότερα φυτοοιστρογόνα. Όπως αναφέρεται από τη Σχολή Υγείας του Χάρβαρντ, μεταξύ αυτών κυριαρχούν οι ισοφλαβόνες. Οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του παραγώγου της σόγιας που καταναλώνεται: τόφου, τέμπε, ρόφημα ή δημητριακά ολικής αλέσεως.
Υπάρχουν επίσης προϊόντα που παρασκευάζονται από συμπυκνωμένες ισοφλαβόνες σόγιας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Hospital Nutrition, αυτά έχει αποδειχθεί ότι έχουν διάφορες επιδράσεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της μετεμμηνόπαυσης.
Διαβάστε επίσης
Τι είναι το ΓΟΣΕ που ταλαιπωρεί τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση
Προβιοτικά: Ο διαιτολόγος λύνει όλες τις απορίες