Πόσο καιρό διατηρούνται τα αλλαντικά στην κατάψυξη;

Τα αλλαντικά, είναι ένα από τα πιο ευπαθή τρόφιμα σε μικροοργανισμούς γι αυτό και η αποθήκευσή τους πρέπει να γίνετε με ασφάλεια. Από άποψη ασφάλειας, τα αλλαντικά που είναι κατεψυγμένα στους -18°C ή κάτω, θα διατηρηθούν επ’ αόριστον.

Σε αυτή τη θερμοκρασία, τα μικρόβια και άλλα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση είναι αδρανείς, δηλαδή δεν πολλαπλασιάζονται.

Έτσι, όταν γίνεται σωστός χειρισμός, αποθήκευση και απόψυξη, τα αλλαντικά μπορούν να καταναλωθούν ασφαλή ακόμη και μετά από πολύ μεγάλη αποθήκευση στην κατάψυξη, αναφέρει η διατροφολόγος, Jerlyn Jones, MS MPA RDN LD CLT.

Η ποιότητα των κατεψυγμένων αλλαντικών μπορεί να επηρεαστεί από εσωτερικές χημικές αντιδράσεις, έκθεση σε οξυγόνο ή ξήρανση λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης ή ακατάλληλης απόψυξης.

Οι αλλαγές ποιότητας μπορεί να περιλαμβάνουν

  • αλλοιώσεις σε γεύση και οσμή
  • αλλαγές στο χρώμα
  • απώλεια υγρασίας

Γενικά, τα αλλαντικά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για 1-2 μήνες. Εάν το διατηρήσετε περισσότερο, το προϊόν θα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά η ποιότητά του μπορεί να υποβαθμιστεί ελαφρά, λέει η Jones.

Εάν πρόκειται να καταψύξετε αλλαντικά, είναι καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Όσο περισσότερο τα αλλαντικά παραμένουν εκτός ψυγείου, τόσο πιο πιθανό είναι να χαλάσουν ή να μολυνθούν.

Οταν όμως αποψυχθούν πρέπει να καταναλωθούν την ίδια ημέρα.

Τα συσκευασμένα αλλαντικά έχουν χρόνο διάρκειας ζωής που αναγράφεται στη συσκευασία και πρέπει να το κοιτάς.

Τα αλλαντικά κοπής εξαρτάται από το πότε ανοίχτηκε η συσκευασία στο κατάστημα. Τις φέτες ζαμπόν, γαλοπούλας, πάριζας, μορταδέλας κ.α., διατηρούνται σε σωστή συντήρηση (2- 4C) για 2-4 ημέρες και καλό θα είναι να χρησιμοποιείς για την αποθήκευσή τους γυάλινα τάπερ ή μπολ.

Και μη ξεχνάτε! Όταν πρόκειται να βγάλετε από την κατάψυξη και να ξεπαγώσετε τα αλλαντικά, πάντα θα πρέπει από την προηγούμενη μέρα να βάζετε το προϊόν σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος ώστε να ξεπαγώνει σιγά σιγά. Όλα τα υγρά ενός υλικού που ξεπαγώνει πρέπει να στάζουν μέσα στο σκεύος και όχι μέσα στο ψυγείο.

Διαβάστε επίσης 

«Καμπανάκι» ΕΦΕΤ για κινδύνους από καρκινογόνες ουσίες σε αλλαντικά και κρέατα

Οι 11 αλλαγές, που θα δείτε στο σώμα, εάν σταματήσετε τη ζάχαρη

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.