Αν βάζετε πολύ αλάτι στο φαγητό σας ξανασκεφτείτε ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να δυναμιτίζει την ερωτική σας ζωή.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πολύ αλατιού μπορεί να βλάψει τη στυτική λειτουργία. Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης αλατιού και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Το πολύ αλάτι μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική σας απόδοση ως εξής:
1. Υψηλή αρτηριακή πίεση
Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται όταν η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ υψηλή. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στη σεξουαλική λειτουργία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Vascular Health and Risk Management διαπίστωσε ότι η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στύσης στους άνδρες και κολπική ξηρότητα και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες .
2. Αρτηριακή δυσκαμψία
Η αρτηριακή ακαμψία συμβαίνει όταν γίνεται δύσκολο για τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται ή να συστέλλονται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Για τη βέλτιστη ροή του αίματος απαιτούνται εύκαμπτα αιμοφόρα αγγεία, απαραίτητα και για τη σεξουαλική διέγερση και απόδοση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Hypertension βρήκε μια σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης αλατιού και του τρόπου με τον οποίο αυξάνεται άμεσα ή έμμεσα ο κίνδυνος αρτηριακής ακαμψίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή.
3. Ενδοθηλιακή δυσλειτουργία
Η υγιής ενδοθηλιακή λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου, μιας ουσίας που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν ενώ βελτιώνει τη ροή του αίματος. Το πολύ αλάτι μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, οδηγώντας σε ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Edothelium and Cardiovascular Diseases βρήκε επίσης πώς η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία.
Διαβάστε επίσης
Μεταμοσχεύσεις: Τι αλλάζει για τους υποψήφιους δωρητές – Οι ΜΕΘ που διακρίθηκαν το 2023