Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται στην εκτροφή πουλερικών και στα κοτόπουλα, εδώ και δεκαετίες, με σκοπό την καλή διαβίωση και υγεία των ζώων και τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν ιατρικές ασθένειες, αλλά όταν χορηγούνται σε χαμηλότερες δόσεις ενισχύουν την ανάπτυξη των ζώων και αποτρέπουν αρκετές κοινές, δυνητικά θανατηφόρες βακτηριακές λοιμώξεις.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις αυτών των αντιβιοτικών στην υγεία μας και το περιβάλλον είναι δικαιολογημένες με την αύξηση της μικροβιακής αντοχής, να είναι από τα σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν σε διαφορετικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ολοένα και πιο κοινής πρακτικής της εκτροφής ζώων χωρίς αντιβιοτικά.
Το ερώτημα είναι, αν μπορούν τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στα κοτόπουλα για την εκτροφή τους, να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία; Αν και η απάντηση δεν είναι άσπρο ή μαύρο, μπορεί να προκύψουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Υπολείμματα από αντιβιοτικά μπορεί να διατηρηθούν στα ζώα ή στα ζωικά προϊόντα (π.χ. αυγά). Ανθεκτικοί οργανισμοί που ζουν φυσικά μέσα στα πτηνά αλλά δεν προκαλούν ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν σε άλλα ζώα και στους ανθρώπους ή να περάσουν στο έδαφος, βλάπτοντας το περιβάλλον. Έτσι, οι ανησυχίες για την αντοχή στα αντιβιοτικά είναι υψηλές.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες
Η χρήση αντιβιοτικών και συναφών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παρασίτων και άλλων παραγόντων που προκαλούν ασθένειες στην εκτροφή πουλερικών επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον. Τα ζώα που λαμβάνουν αντιβιοτικά, απορρίπτουν φάρμακα ή αναπτύσσουν συστατικά ανθεκτικότητας στο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην μικροβιακή αντοχή. Οι οργανισμοί μέσα στο έδαφος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ικανότητα να αντιστέκονται σε αυτά τα αντιμικροβιακά, και να γίνουν ανθεκτικοί σε περιοχές μέσα και γύρω από τις φάρμες που χρησιμοποιούν αντιβιοτικά στις πρακτικές τους.
Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία
Πολλές επιστημονικές μελέτες μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι ένα μέρος της μικροβιακής αντοχής εμφανίζεται λόγω εντατικών πρακτικών εκτροφής και χρήσης αντιβιοτικών στην εκτροφή κοτόπουλων και άλλων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση. Ωστόσο, η επιστήμη δείχνει ότι οι περισσότερες ανησυχίες για την μικροβιακή αντοχή προκύπτουν από τη χρήση αντιβιοτικών στην ανθρώπινη υγεία, όχι στην εκτροφή ζώων ή από κτηνιάτρους για τη θεραπεία ασθενειών.
Ωστόσο, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων που καταναλώνουν ζωικές τροφές που έχουν εκτραφεί με αντιβιοτικά. Όταν ένα αντιβιοτικό χρησιμοποιείται σε ένα ζώο, ένα μέρος του φαρμάκου μπορεί να μην μεταβολιστεί πλήρως ή να μεταβολιστεί σε υποπροϊόντα που μπορεί να οδηγήσουν σε υπολείμματα φαρμάκου στον ιστό του σώματος (συμπεριλαμβανομένων των ωοτοκίας ή του γάλακτος). Υπολείμματα ιστού, υπολειμματικά προϊόντα που σχετίζονται με φάρμακα που αφήνονται στο ζώο, μπορούν στη συνέχεια να καταναλωθούν, με αποτέλεσμα την έκθεση στα αντιβιοτικά.
Τα άτομα με αλλεργίες στα αντιβιοτικά ή άλλες ευαισθησίες μπορεί να χρειαστεί να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταναλώνουν βιολογικά τρόφιμα για να μειώσουν τους κινδύνους έκθεσής τους. Επιπλέον, ενώ το κοτόπουλο μπορεί να μην έχει ανθεκτικούς οργανισμούς για να μεταδώσει, η έκθεση στα αντιμικροβιακά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μια ανθεκτική λοίμωξη αργότερα στη ζωή του.
Με βάση τις επιδράσεις που έχουν τα αντιβιοτικά στους ρυθμούς ανάπτυξης, στο μεταβολισμό και στο ανοσοποιητικό σύστημα στα πουλερικά, οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιμικροβιακών ουσιών εντός της τροφικής αλυσίδας θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στους ανθρώπους προς την ίδια κατεύθυνση. Έτσι, η επιλογή της κατανάλωσης προϊόντων που θα μπορούσαν να περιέχουν αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Διαβάστε επίσης
Χρυσοχοΐδης: Εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων – Απαλλαγή από τη συμμετοχή των Θεσσαλών