Το πάγκρεας και η καλή του λειτουργία σχετίζονται με υγιεινές επιλογές στη διατροφή και ειδικά όταν υπάρχουν παγκρεατικές παθήσεις, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις άπαχες πρωτεΐνες, τα υγιεινά δημητριακά και τα υγιή λίπη.
Η παγκρεατική δίαιτα είναι ένας εξειδικευμένος τρόπος διατροφής που έχει σχεδιαστεί για άτομα με παγκρεατικές παθήσεις όπως η παγκρεατίτιδα, η παγκρεατική ανεπάρκεια και ο καρκίνος του παγκρέατος. Αν και αυτές οι δίαιτες μπορεί να φαίνονται παρόμοιες, είναι μοναδικές στους στόχους τους. Η συγκεκριμένη δίαιτα προάγει έτσι κι αλλιώς την καλή υγεία και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων.
Το πάγκρεας είναι απαραίτητο για την πέψη και τη ρύθμιση των ορμονών, επηρεάζοντας τη γενική μας υγεία. Παράγει ένζυμα που διασπούν τα τρόφιμα και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Απελευθερώνει επίσης ινσουλίνη και γλυκαγόνη για να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και για να παρέχει ενέργεια στα κύτταρα μας.
Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας και για να αποφύγουμε πεπτικά και μεταβολικά προβλήματα.
Διατροφή για το πάγκρεας
Τα τρόφιμα που υπάρχουν σε μία παγκρεατική δίαιτα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:
Άπαχες πρωτεΐνες: Κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, τόφου, αυγά, φασόλια, μπάρες πρωτεΐνης.
Φρέσκα φρούτα: Μούρα, ώριμες μπανάνες, σάλτσα μήλου, μαγειρεμένα μήλα.
Φρέσκα λαχανικά: Σκούρα πράσινα λαχανικά.
Τρόφιμα Ολικής αλέσεως: Καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κριθάρι.
Υγιή λιπαρά (με μέτρο): Ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, λιναρόσπορος.
Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης: Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, τυρί κότατζ — με μέτρο, εάν είναι ανεκτό. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη ή επιλογές φυτικής προέλευσης όπως σόγια, αμύγδαλο ή εναλλακτικά γαλακτοκομικά με βάση τους ξηρούς καρπούς.
Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη: Αυτές οι επιλογές είναι χρήσιμες για όσους πάσχουν από διαβήτη ή διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τροφές προς αποφυγή
Εάν έχετε κάποια πάθηση του παγκρέατος, τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, είναι:
Αλκοόλ: Θα πρέπει να απέχετε εντελώς από το αλκοόλ.
Τροφές με πολλά λιπαρά: Τηγανητά τρόφιμα, πατατάκια, λιπαρά κρέατα, κόκκινα κρέατα, κρέατα οργάνων, βούτυρο και λαρδί.
Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά: Γάλα πλήρες, τυρί, κρέμα και κρεμώδεις σάλτσες.
Επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα: Μπισκότα, κέικ, γλυκά και δημητριακά με ζάχαρη.
Πικάντικα πιάτα με πολλά καρυκεύματα: Οι μαλακές τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή εξάρσεων.
Πρόσθετες διατροφικές συμβουλές για παγκρεατική νόσο
Εάν έχετε πάθηση του παγκρέατος, καλό θα είναι να ακολουθείτε τις εξής συμβουλές:
Ενυδάτωση. Είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνετε ενυδατωμένοι για να υποστηρίξετε την πέψη και τη γενική υγεία.
Μικρά, συχνά γεύματα. Επιλέξτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα για να μειώσετε το πεπτικό φόρτο εργασίας στο πάγκρεας και να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα. Συνιστώνται συνήθως πέντε έως έξι μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ισορροπία και μέτρο. Επιδιώξτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων, ζαχαρούχων και λιπαρών τροφίμων.
Εξατομικευμένη προσέγγιση. Συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας ή με διαιτολόγο για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει αποτελεσματικά στις ανάγκες σας και να διαχειρίζεται την πάθησή σας στο πάγκρεας.
Διαβάστε επίσης
Ελλείψεις φαρμάκων: Οι εξαγωγές, οι φαρμακαποθήκες, η ΕΕ και ο Απόστολος Βαλτάς
ΕΟΔΥ: Όσα πρέπει να προσέχουν σε φαγητό και νερό, οι πλημμυροπαθείς