Πολλές τροφές ενοχοποιούνται για την κακοσμία, δηλαδή την άσχημη μυρωδιά που μπορεί να αναδύεται από το στόμα μας, όπως τα βαριά μπαχαρικά, τα λιπαρά φαγητά, η υπερβολική ποσότητα καφέ κ.α.
Όσο και αν ακούγεται παράδοξο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 600 είδη βακτηρίων ζουν μέσα στο στόμα. Όταν έρχονται σε επαφή με υπολείμματα τροφών, δημιουργούν θειικές ενώσεις που επιδεινώνουν την κακοσμία του στόματος, σημειώνει στο everydayhealth.com, ο Gerald P. Curatola, DDS, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ειδικός στοματικής υγείας.
Η σωστή στοματική υγιεινή, η οποία περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος, ξέπλυμα, καθαρισμό της γλώσσας και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη μάχη κατά της κακοσμίας.
Εκτός όμως από τα προϊόντα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόσχονται δροσερή αναπνοή υπάρχουν τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας, αν θέλετε να νικήσετε μια και καλή την κακή αναπνοή.
Τροφές που καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος
Αγγούρι
Πρόκειται για λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που εμποδίζει την ξηροστομία. Η ξηροστομία είναι μια από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσει κακοσμία τους στόματος καθώς το στόμα αφυδατώνεται και αναπτύσσονται δυσάρεστες οσμές. Και το σέλινο έχει ανάλογη δράση.
Μήλα
Τα μήλα έχουν την ικανότητα να διεγείρουν την παραγωγή σάλιου στο στόμα αλλά και να σας απαλλάξουν από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται στα δόντια, τα οποία ευθύνονται πολλές φορές για την κακοσμία.
Γιαούρτι με προβιοτικά
Πρόσφατες μελέτες, έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση 170 γρ. γιαουρτιού με προβιοτικά μπορεί να χαρίσει ευχάριστη αναπνοή. Και αυτό γιατί οι διάφορες ουσίες που περιέχονται στα γιαούρτια αυτά περιορίζουν τη συσσώρευση της πλάκας και την ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου.
Κεράσια και μαρούλι
Τα κεράσια και το μαρούλι, βοηθούν στην απομάκρυνση της οσμής της μεθυλομερκαπτάνης, ενός άλλου αερίου που απελευθερώνεται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα! Πάντως στην περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει καλό είναι να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας.
Νερό
Μην παραλείπετε να πίνετε συχνά νερό το οποίο, όπως λέει ο Curatola, διώχνει τα βακτήρια που κολλούν στο στόμα. Επίσης όταν πίνετε νερό παράγεται περισσότερο σάλιο και έτσι το στόμα δεν «στεγνώνει».
Διαβάστε επίσης
Οι καλύτερες συμβουλές της χρονιάς που πέρασε για καφέ, τσάι και κρασί
Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι, για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά