Τα άτομα με διαβήτη θεωρούν και δικαίως ότι η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι «η πιο δύσκολη εποχή του χρόνου».
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η περίοδος των γιορτών μπορεί να γίνει πιο δύσκολη για τα άτομα με διαβήτη:
Υπάρχουν τόσοι πολλοί πειρασμοί για φαγητό: Από πιάτα με υδατάνθρακες μέχρι γλυκά, νόστιμα μπισκότα και αλκοολούχα ποτά και ίσως να είναι δύσκολο να παραμείνετε σε καλό δρόμο με τη διατροφική σας ρουτίνα.
Οι γιορτές διαταράσσουν τις υγιεινές συνήθειες. Αυτές οι διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τόσο το τι τρώτε όσο και σημαντικές συνήθειες υγείας, όπως η άσκηση και ο καλός ύπνος, λέει ο Robert Alesiani, φαρμακοποιός στο health.usnews.com. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι δεν παίρνετε ορισμένα φάρμακα όπως θα έπρεπε τακτικά, επειδή έχετε βγει από τον προγραμματισμό σας.
Οι διακοπές μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον άγχος αν ετοιμάζετε τραπέζι, αγοράζετε δώρα και κάνετε άλλες γιορτινές προετοιμασίες. Μερικές φορές, οι διακοπές μπορεί να σας στεναχωρήσουν αν σκεφτείτε αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια μαζί σας. Το άγχος, η λύπη ή άλλα συναισθήματα θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν να στραφείτε στο φαγητό.
Εάν δεν είστε προσεκτικοί, αυτές οι αλλαγές στις πιο υγιεινές ρουτίνες σας μπορεί να μετατραπούν σε πραγματικούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υπογλυκαιμίας, η οποία είναι χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της υπεργλυκαιμίας με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υπεργλυκαιμία μπορεί να συμβεί εάν παίρνετε ινσουλίνη και δεν χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα ή εάν δεν χρησιμοποιείτε τα φάρμακα για τον διαβήτη όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί.
Μια άλλη πιθανή συνέπεια για την υγεία είναι μια απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να επιτρέψει το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρά σας να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.
Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να συμβεί εάν η υπεργλυκαιμία αφεθεί χωρίς θεραπεία και τείνει να είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται διαβητικό κώμα ή ακόμα και θάνατο.
9 συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη
Παρά αυτούς τους κινδύνους, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε τις γιορτές, ακόμα κι αν έχετε διαβήτη. Ακολουθούν μερικές υγιεινές συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη:
1. Σχεδιάστε εκ των προτέρων.
Προγραμματίστε πότε θα φάτε. Το να έχετε ένα πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν ξέρετε ότι θα φάτε αργότερα από το κανονικό, για παράδειγμα, προγραμματίστε εκ των προτέρων να έχετε ένα σνακ για την κανονική ώρα του γεύματός σας προκειμένου να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε καλό επίπεδο.
Προγραμματίστε τι θα φάτε. Όταν προγραμματίζετε εκ των προτέρων, θα ξέρετε ποια διασκεδαστικά φαγητά μπορείτε να απολαύσετε χωρίς να νιώθετε ότι μπορεί να υπερφορτώνεστε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Εάν είναι δυνατόν, μάθετε εκ των προτέρων τι υπάρχει στο μενού οποιωνδήποτε ειδικών εκδηλώσεων.
2. Μην ξεχνάτε την άσκηση.
Είναι εύκολο να αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μην το κάνετε!
Εάν πιέζεστε για χρόνο, κάντε ό,τι μπορείτε — ακόμα κι αν είναι λιγότερο από το συνηθισμένο. Αυτό θα μπορούσε να είναι γρήγορο περπάτημα 10 λεπτών μετά από κάθε γεύμα, περισσότερη κίνηση καθώς καθαρίζετε το σπίτι ή διακοσμείτε ή κάντε περισσότερα βήματα όταν ψωνίζετε. Για παράδειγμα, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας πιο μακριά από μια είσοδο καταστήματος ή κάντε έναν ή δύο επιπλέον γύρους στην περίμετρο του εμπορικού κέντρου.
3. Παρακολουθείτε το σάκχαρό σας.
Μπορεί να είναι δελεαστικό να μην ελέγχετε τακτικά το σάκχαρό σας κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ωστόσο, η γνώση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας βοηθά να διαχειριστείτε τη δόση ινσουλίνης σας εάν παίρνετε ινσουλίνη. Εάν νιώθετε περισσότερη κούραση ή ατονία με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας. Αυτό θα μπορούσε να σας προειδοποιήσει για πιθανή υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία . Επίσης, να ξέρετε πού βρίσκονται τα επίπεδα σακχάρου πριν από τις γιορτές, ώστε να έχετε κάτι με το οποίο να τα συγκρίνετε όταν είστε στο κύμα των εορταστικών πειρασμών.
4. Στοχεύστε σε ισορροπημένα γεύματα και σνακ.
Είναι καλό να εστιάζετε στην υγιεινή διατροφή όλο το χρόνο, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Αυτό περιλαμβάνει μια ισορροπία πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών υδατανθράκων και λιπών. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, η λήψη των άλλων συστατικών τροφής βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης και στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε σταθερά επίπεδα.
5. Μην «κάνετε τραπέζι» στους υδατάνθρακες.
Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας περιλαμβάνει έλεγχο των υδατανθράκων. Απαιτεί την κατανομή της κατανάλωσης υδατανθράκων όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε σε όλα τα γεύματα και τα σνακ με έμφαση σε υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα να έχετε, 15 γραμμάρια υδατάνθρακες την ώρα του πρωινού για να εξοικονομήσετε 105 γραμμάρια για ένα γιορτινό δείπνο. Ωστόσο, το σώμα σας και το σάκχαρό σας λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά όταν διατηρείτε τον ίδιο αριθμό υδατανθράκων σε κάθε γεύμα.
6. Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ.
Το αλκοόλ προσθέτει θερμίδες και υδατάνθρακες. Μπορεί επίσης να αυξήσει και να μειώσει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας. Εάν επιλέξετε να πιείτε ένα ποτό, απολαύστε το με ένα γεύμα για να περιορίσετε τα αποτελέσματα στο ελάχιστο.
7. Ταξιδέψτε έχοντας πάντα μαζί ότι χρειάζεστε για τον διαβήτη.
Το τελευταίο πράγμα για το οποίο θέλετε να ανησυχείτε είναι αν έχετε αρκετά από τα φάρμακά σας ή εάν το σάκχαρό σας θα αυξηθεί όταν δεν είστε σπίτι. Πως μπορείτε να προλάβετε αναποδιές:
- Συσκευάστε και μεταφέρετε τα φάρμακά σας.
- Έχετε σαφείς, ενημερωμένες σημειώσεις για τις τρέχουσες συνταγές σας.
- Συσκευάστε υγιεινά σνακ για να τα πάρετε μαζί σας.
- Εάν πετάτε, έχετε μαζί σας τα αναλώσιμα για τον διαβήτη, όπως μετρητή γλυκόζης αίματος, και όχι σε παραδοτέες αποσκευές.
- Έχετε πάντα νερό μαζί σας.
8. Κάντε διαλείμματα από το άγχος.
Οι διακοπές μπορεί να είναι αγχωτικές. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας και να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα. Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε, είτε μέσω μιας βόλτας, ενός ωραίου μπάνιου ή οτιδήποτε που σας δίνει μια υγιή διέξοδο.
9. Παρακολουθήστε αν έχετε συμπτώματα χαμηλού ή υψηλού σακχάρου στο αίμα.
Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας ή του χαμηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:
- Ζάλη.
- Αίσθημα ευερεθιστότητας.
- Πείνα.
- Γρήγορος καρδιακός ρυθμός.
Ελέγξτε το σάκχαρό σας για να επιβεβαιώσετε ότι είναι χαμηλό, το οποίο είναι κάτω από 70 mg/dL και ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για την υπογλυκαιμία.
Τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας ή του υψηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:
- Θολή όραση.
- Ξηρό στόμα.
- Αίσθημα κόπωσης.
- Αίσθημα δίψας.
- Συχνή ούρηση.
Αφού επιβεβαιώσετε ότι το σάκχαρό σας είναι υψηλό, προγραμματίστε να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα, όπως μια βόλτα για λίγα λεπτά. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μετά από αυτό, μπορείτε να ελέγξετε ξανά το σάκχαρό σας για να δείτε αν είναι ακόμα υψηλό. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το τι άλλο πρέπει να κάνετε εάν έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα.
Με καλό προγραμματισμό και προσπαθώντας να τηρείτε τη ρουτίνα σας όσο το δυνατόν περισσότερο, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία εορταστικών φαγητών όταν έχετε διαβήτη.
Διαβάστε επίσης
Το αποτύπωμα της πανδημίας COVID-19 στη ψυχική υγεία των εφήβων