Η γκρανόλα αποτελεί μια κατηγορία προϊόντων δημητριακών, που τα τελευταία χρόνια καταναλώνεται ολοένα και περισσότερο. Είναι μια νέα, θρεπτική διατροφική τάση, η οποία έρχεται να εμπλουτίσει την καθημερινή μας διατροφή μας με πολλά και σημαντικά συστατικά.
Έχει ως πρώτη ύλη της τη βρώμη, γεγονός που την καθιστά πολύ θρεπτική. Στην ουσία πρόκειται για μικρές μπάλες βρώμης, αναμεμειγμένης με κάποια συστατικά, όπως οι ξηροί καρποί, ρύζι, διάφοροι σπόροι, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά, όπως η κανέλα (ανάλογα με το είδος). Τα υλικά αυτά δένουν με κάποια λιπαρή ύλη, όπως το ηλιέλαιο, το έλαιο καρύδας και μέλι ή κάποιο άλλο συστατικό, που προσφέρει γλυκύτητα. Οι μικρές αυτές θρεπτικές μπαλίτσες ψήνονται στον φούρνο, ώστε να γίνει η γκρανόλα τραγανή και ομοιογενής.
Γκρανόλα για ενέργεια στο φουλ
Από θρεπτικής άποψης αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας, για αυτό και συστήνεται ως συστατικό ενός καλού πρωινού. Παράλληλα αποτελεί μια πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β, οι οποίες επίσης σχετίζονται με την παροχή ενέργειας στον οργανισμό μας αλλά και την εν γένει καλύτερη μεταβολική μας λειτουργία. Τα περισσότερα μείγματα γκρανόλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα χορταστικά. Eίναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα καθυστερούν την κένωση του στομάχου και αυξάνουν το χρόνο πέψης, ώστε να μας «κρατήσουν γεμάτους» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τι να προσέξω;
Αναφέρθηκε παραπάνω ότι για να φτιαχτεί η γκρανόλα προς ενίσχυση γεύσης, υποβοήθηση του ψησίματος και δέσιμο των επιμέρους υλικών χρησιμοποιούνται συχνά λιπαρές ύλες, όπως φυτικά έλαια, λάδι καρύδας κ.α.
Το γεγονός αυτό καθιστά αναπόφευκτη την παρουσία λιπαρών. Ωστόσο είναι σημαντικό να διαβάζουμε την ετικέτα του προϊόντος, που θα επιλέξουμε, και να επιλέγουμε γκρανόλα με λιγότερα λιπαρά και ιδιαίτερα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Παράλληλα το ποσοστό της βρώμης, που περιέχεται στο τελικό προϊόν, είναι πολύ σημαντικό. Εδώ ισχύει το όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.
Έτσι υπάρχουν είδη γκρανόλα, που έχουνε ποσοστό που είναι κοντά στο 30 % και άλλα που ξεπερνούν το 50 %, φτάνοντας μέχρι και 57 %. Έμφαση, επίσης, θα πρέπει να δοθεί στη γκρανόλα που φτιάνεται σε φούρνους ή πωλείται χύμα. Εκεί η ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν πολύ και οι θερμίδες, κάτι το οποίο συνήθως δεν αναγράφεται σε κάποια ετικέτα.
Πώς θα βάλω την γκρανόλα στη διατροφή μου
Η γκρανόλα μπορεί να αποτελέσει συστατικό ενός πλούσιου και ισορροπημένου πρωινού. Μαζί με γάλα ή γιαούρτι, προσθέστε ένα φρέσκο φρούτο ή λίγα αποξηραμένα φρούτα και έχετε ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα.
Χρησιμοποιείστε την ακόμη και σκέτη, για τις ανάγκες του υγιεινού τσιμπολογήματος. Αλλά και ως ένα ελαφρύ επιδόρπιο ή βραδινό θα σας χορτάσει, αποτελώντας μια νόστιμη και ελαφριά επιλογή.
Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής