Παγωτό light, βιολογικό ή χύμα; Ποιο να διαλέξω και γιατί

Το παγωτό αποτελεί τη γλυκιά, δροσιστική συνήθεια μικρών και μεγάλων, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Φτιαγμένο κυρίως από γάλα, κρέμα και ζάχαρη, εμπλουτισμένο με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, χαρίζει απόλαυση αλλά και ποικιλία θρεπτικών στοιχείων. Χάρη στη βαθιά κατάψυξη, θεωρείται σχετικά ασφαλές τρόφιμο, αρκεί να πληρούνται οι κανόνες υγιεινής, αναφέρει η Μαρία Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και Δ/ντρια εργαστηρίων του ΠΑΚΟΕ.

Η καταγωγή του παγωτού μας ταξιδεύει στην αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα, όπου παγωμένα γλυκίσματα με γάλα και ρύζι υπήρχαν ήδη από το 4000 π.Χ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων απολάμβανε φρούτα με χιόνι, ενώ τον 13ο αιώνα, ο Μάρκο Πόλο έφερε στην Ευρώπη τις πρώτες συνταγές από την Ασία. Το παγωτό πέρασε στη βιομηχανική εποχή και στην Ελλάδα από το 1934, με τους αδελφούς Σουρακά να ιδρύουν την πρώτη γαλακτοβιομηχανία στον Βοτανικό.

Τι περιέχει το παγωτό;

Η βασική συνταγή περιλαμβάνει:

  • Γάλα (φρέσκο ή σε σκόνη, πλήρες ή άπαχο)
  • Κρέμα γάλακτος
  • Αβγά
  • Ζάχαρη (ή γλυκαντικά)
  • Λιπαρές ύλες (10-16%)
  • Στερεά γάλακτος (9-12%)
  • Νερό (έως και 64%)
  • Γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, αρώματα
  • Οι θερμίδες κυμαίνονται από 75 έως 240 kcal/100 γρ., ανάλογα με τη σύσταση.

Η παρασκευή περιλαμβάνει παστερίωση, ομογενοποίηση, ψύξη και βαθιά κατάψυξη στους -30 έως -40°C, ενώ η διατήρηση απαιτεί θερμοκρασίες κάτω των -18°C.

Τυποποιημένο ή χύμα παγωτό;

Βιομηχανοποιημένο

  • Φυλάσσεται σε καταψύκτες με θερμοκρασία < -18°C
  • Δεν πρέπει να συνυπάρχει με άλλα προϊόντα
  • Αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και λήξης (τουλάχιστον στα οικογενειακά πακέτα)

Χύμα

  • Διατίθεται σε ζαχαροπλαστεία/παγωτοπωλεία
  • Διατηρείται σε ειδικές βιτρίνες < -10°C
  • Χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα σε σκεύη, κουτάλες και επιφάνειες
  • Το νερό σερβιρίσματος πρέπει να ρέει ή να αλλάζεται κάθε ώρα

Συμβουλή: Αν παρατηρήσετε υπολείμματα γάλακτος ή παγωτού στα τοιχώματα, πιθανόν έχει λιώσει και επαναπαγώσει — κάτι που ενέχει κινδύνους.

Τα “light” παγωτά

Η ελαφριά απόλαυση έρχεται με μειωμένα λιπαρά και γλυκαντικά αντί ζάχαρης (φρουκτόζη, ασπαρτάμη).

Περιέχουν:

  • 50% λιγότερα λιπαρά
  • 30% λιγότερες θερμίδες
  • Προσοχή όμως: τα “0% ζάχαρη και λίπος” παγωτά μπορεί να φτάνουν και τις 200 kcal λόγω των γλυκαντικών και προσθέτων. Αν υπάρχει σοκολατένια επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται.

Η καλύτερη επιλογή είναι:

Σπιτικό παγωτό με ελεγχόμενα υλικά

Γρανίτες ή σορμπέ φρούτων (χωρίς λιπαρά και χαμηλά σε θερμίδες)

Τα βιολογικά παγωτά

Η νέα τάση του παγωτού έρχεται χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και τεχνητά αρώματα.

Παρασκευάζονται με:

  • Βιολογικό γάλα (από ζώα χωρίς ορμόνες και αντιβιοτικά)
  • Οργανικά γλυκαντικά και φυσικό κακάο
  • Φρούτα εποχής & ξηρούς καρπούς
  • Τα βιολογικά παγωτά φέρουν πιστοποιητικό σήμανσης και υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους, καθιστώντας τα πιο υγιεινή επιλογή χωρίς… ενοχές!

Το παγωτό δεν είναι απαγορευμένο στη διατροφή μας, αλλά χρειάζεται σωστή επιλογή, μέτρο και επίγνωση των θερμίδων και των πρώτων υλών, σημειώνει η κα. Παπαδοπούλου. Είτε προτιμήσετε το τυποποιημένο, το χύμα ή το βιολογικό, φροντίστε για την ασφάλεια και την ποιότητα του προϊόντος. Γιατί το παγωτό μπορεί να είναι δροσιστική απόλαυση, όχι διατροφική απειλή, υπογραμμίζει η Δ/ντρια εργαστηρίων του ΠΑΚΟΕ.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η σχέση της διατροφής με τα όνειρα, επιβεβαιώνεται από τους επιστήμονες

Ήπαρ: Ποια τρόφιμα «κουράζουν» το συκώτι και ποια το προστατεύουν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.