Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι και πεπόνι δε γίνεται. Όμως, ποιο από τα δύο είναι πιο φιλικό για όσους προσέχουν τη γραμμή τους ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη; Η διατροφική αξία των δύο πιο δημοφιλών καλοκαιρινών φρούτων μπαίνει στο «μικροσκόπιο» διεθνών ειδικών, καθώς αρκετοί καταναλωτές τα αποφεύγουν φοβούμενοι την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.
Όπως εξηγεί η Δρ. Lisa Young, κλινική διατροφολόγος και καθηγήτρια διατροφής στο New York University, «και τα δύο φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά η γλυκύτητά τους μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εξαιρετικά τρόφιμα που, όταν καταναλώνονται με μέτρο, ενισχύουν την ενυδάτωση και δεν απειλούν τη δίαιτα».
Σύμφωνα με την Βρετανίδα διατροφολόγο Rhiannon Lambert, συγγραφέα του The Science of Nutrition, το καρπούζι έχει ελαφρώς υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (72), αλλά μικρότερο γλυκαιμικό φορτίο ανά μερίδα λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό. «Αν και απορροφάται πιο γρήγορα, δεν ανεβάζει κατακόρυφα τη γλυκόζη όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Το πεπόνι έχει ελαφρώς μικρότερη επίδραση στη γλυκόζη, όμως είναι πιο συμπυκνωμένο, οπότε χρειάζεται κι αυτό μέτρο», σημειώνει.
Τι ισχύει για τις θερμίδες και τη ζάχαρη
Καρπούζι (100 γρ.): 30 θερμίδες, 6,2 γρ. φυσικά σάκχαρα
Πεπόνι (100 γρ.): 34 θερμίδες, 7,9 γρ. φυσικά σάκχαρα
Το πεπόνι περιέχει περισσότερη φυσική φρουκτόζη, που σημαίνει ότι μπορεί να φαίνεται πιο γλυκό στη γεύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα πιο «επικίνδυνο». Η ποσότητα και η συνολική διατροφή είναι εκείνες που καθορίζουν τη διατροφική επίδραση.
Όπως επισημαίνει η Δρ. Joan Salge Blake, καθηγήτρια διατροφής στο Boston University και εκπρόσωπος της American Nutrition Association, «οι ασθενείς με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 μπορούν να εντάξουν καρπούζι και πεπόνι στο πλάνο τους, εφόσον υπολογίζονται ως μέρος των υδατανθράκων τους και συνοδεύονται από τρόφιμα με φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη για πιο ομαλή απορρόφηση».
Τελικά ποιο είναι καλύτερο για δίαιτα και σάκχαρο;
Για απώλεια βάρους, το καρπούζι υπερέχει ελαφρώς χάρη στη χαμηλότερη θερμιδική του πυκνότητα. Για διαβήτη ή γλυκαιμικό έλεγχο, και τα δύο μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο, με μια μικρή προτίμηση στο πεπόνι λόγω χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τη φλούδα από το καρπούζι; Ειδικός εξηγεί
Πότε και πόσο νερό να πίνουμε πριν τον ύπνο